Inflația.
Să le multumim maimutelor Putin si Zelenski, datorita lor sunt preturi bomba peste tot!
Https://www.infoactual.ro/......oamna.html
La dulciuri si alimente nesanatoase nu e asa mare problema. Abia ca mai reduce populatia consumul, caci multi nu respecta cantitatea recomandata.Dar la cele de baza precum fructe, legume, lactate, carne si peste e cat se poate de anormal.
Zelenski ce vina are? Omul isi apara poporul in fata unor orci care in toata istoria lor au avut razboiul in cap si au fost niste salbatici. Inflatia a fost accelerata de razboi, ea oricum incepuse cumva dinainte.
Inflatia, cauzata de scumpirea energiei.
Cu asta ajuta UE pe ucrainienii lui Zelenski.
In urma Embargoului, rusii isi vand petrolul si gazele pe alte cai, ajunge tot in Europa, dar la pret cel putin dublul (decat direct).
Deci: ne furam caciula si platim... prostia (politicienilor).
Nici mie nu mi plac preturile. Dar nu am ce face. Ma tarasc cu banii. E oribil.
Se numește inflație, studiază puțin fenomenul și poate ai să înțelegi.
Și salariile au crescut, ce-i drept nu cu rata inflației dar au crescut. Eu îmi permit să am același stil de viață ca și înainte.
Si inainte de razboi cine marea preturile?
Asta e pretext. Mancarea nu vine de la rusi.
Se numește inflație. Și nu preturile cresc in realitate,ci puterea de cumpărare scade,adicătelea banul se înmoaie ca o ceapa in soare.
De ce? Pai cauze multiple : masa monetara mereu în creștere, fara a fi corelată cu creștere reală a produselor și serviciilor, crize, războaie, etc. Merge imprimanta lu' Isărescu brrrr bere brrrr
De fapt pretul gazelor pe bursele europene este la jumatate fata de anul trecut, inainte ca NS sa fie distrusa. Iar pretul petrolului este si el semnificativ mai mic fata de anul trecut pe vremea asta.
Culmea e ca cea mai mare inflatie (de departe) in zona UE este in Ungaria, una dintre putinele tari europene care mai importa gaz din Rusia.
Asa ca, mai usor cu pianul pe scari.
In zona UE este inflatie puternica si la euro.
Pretul gzelor si combustibililor compara la nivelul consumatorului final (adica la populatie, firme mici), nu la bursa!
Deasupra, in Ungaria a fost scazut si cursul euro.
La noi "doar" aproape s-au dublat preturile la piata (legume, fructe, carne, lectate).
Mega are preturi cam mari de obicei, vezi daca ai alte alternative in zona ta sau online si cauta reducerile. Nu merita sa mai cumparam cand ei tot maresc preturile, pentru ca le vor mari in continuare cu tot felul de pretexte. Deja de cativa ani se simte scumpirea asta si o tot continua. Altfel de ingrasat s-au ingrasat pe la noi, altfel nu mai erau pe-aici.
"In zona UE este inflatie puternica si la euro."
Ha? Cum adica "inflatie la euro"? Inflatia nu este la moneda.
"Pretul gzelor si combustibililor compara la nivelul consumatorului final (adica la populatie, firme mici), nu la bursa!"
Pretul combustibililor e mai mic decat anul trecut pe vremea asta.
Nu mai vorbim de faptul ca preturile la energie trebuiau liberalizate in Romania de acum 20-25 de ani, nu tinute artificial din considerente populiste. Romanul s-a invatat la pomeni. Numai in Romania am vazut, de exemplu, imbecilitatea sa tina iarna centrala termica pe 25 grade, iar vara aerul conditionat pe 18 grade. Apoi se mira ca are cheltuieli mari cu en. electrica, gaze, etc.
"Deasupra, in Ungaria a fost scazut si cursul euro."
Cu atat mai mult e o problema daca forintul s-a intarit fata de euro si dolar, iar inflatia e mai mare decat in zona euro.
"La noi "doar" aproape s-au dublat preturile la piata (legume, fructe, carne, lectate)."
Oricum avem unele dintre cele mai mici preturi din Europa. Sa nu-mi vii cu prostia ca "si salariul la noi e mic", pentru ca pretul unui produs nu are legatura cu cat are x, sau y salariul, decat in mica masura, si doar la produsele fabricate in Romania.
Dimpotriva, problema e ca sunt prea multe straine si chiar prospere... pe ale noastre nu le mai vad. Avem vreun super-hipermarket romanesc? Pe la mine nu vad. Mai sunt doar cateva magazine mici si in general specializate pe cate ceva. Prin piata mai misca cine mai misca, iar acum e pe cale sa fie inlocuita si piata cu un magazin chinezesc si inca un Mega, pe langa celelalte 5 Mega si ShopGo care sunt de la cativa pasi pana la maxim 2 statii distanta de asta. Nu mai zic de alte firme prezente si ele in peisaj.
Imi amintesc cand au aparut supermarketurile la noi cum intram in ele si ne cruceam de ce preturi mari au, ziceam ca trebuie sa te dea banii afara din casa ca sa cumperi de acolo. Au avut grija in 20 de ani sa ajungem la mana lor.
De fapt, aca nu erau hipermarketurile si lanturile de supermarketuri ar fi fost si mai scumpe produsele.
"Avem vreun super-hipermarket romanesc?"
Ce e ala super-hipermarket? Ori e una, ori e a alta. Si da, avem hipermarket "La Cocos" si mai multe retele de supermarketuri. Chiar si dintre Mega Image, multe sunt de fapt francize cu proprietari romani.