Cheltuielile cu amortizarea la un PFA sunt cheltuieli efectuate pentru achizitionarea de bunuri sau servicii necesare desfasurarii activitatii in vederea obtinerii de venituri din aceasta Aceste cheltuieli pot fi deductibile fiscal in anumite conditii si pot sa includa, de exemplu, cheltuieli de achizitie de bunuri sau servicii, cheltuieli de intretinere si reparatii, cheltuieli de amortizare, cheltuieli de asigurare si cheltuieli de transport.
In ceea ce priveste obligativitatea acestora, cheltuielile de amortizare nu sunt obligatorii, ci optionale, astfel incat PFA-urile pot sa decida daca doresc sau nu sa amortizeze bunurile achizitionate
Pai si eu am cumparat o centrală sa o montez la un client, se considera bun? am un pfa cu cod caen de instalații gaz
Da, se poate considera un bun. Potrivit Codului CAEN, instalarea unei centrale sau a unei centrale pe gaz este considerata o industrie de prelucrare. In plus, instalarea unor centrale sau a unor centrale pe gaz poate fi considerata o operatiune eligibila pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, ar trebui sa aveti in vedere includerea cheltuielilor aferente achizitionarii acestor bunuri in calculul venitului net
Am inteles, si chiar daca am depășit suma de 2500 lei pot sa deductez tot in același an? sau trebuie obligatoriu sa fac amortizare
Da, chiar dacă ați depășit suma de 2500 lei, încă puteți să deduceți cheltuielile cu amortizarea în același an fiscal. Suma de 2500 lei este limita maximă pe care o puteți deduce fiscal, însă nu este obligatoriu să deduceți această sumă. Dacă aveți cheltuieli mai mari, puteți să le amortizați pe parcursul mai multor ani fiscali
Pai da dar eu nu vreau sa fac amortizare, si vreau sa trec direct la cheltuieli deductibile, se poate? suma este de 2980
BunusCarlaMaria întreabă: