Schema piramidala (Schema Ponzi) se porneste de la o persoana A care recruteaza in jur de 6 persoane (pot fi si mai multe, si mai putine). Fiecare persoana din cele 6 (B, C, D, E, F, G.) este obligat sa recruteze, la randul lui, alte 6 persoane, etc. Pe asta se bazeaza MLM-urile (Multilevel Marketing) de genul Amway, Avon, Herbalife, Oriflame, Lifecare, Farmasi, etc ca sa dau numai exemple din cele mai cunoscute la noi.
Au fost, insa, si scheme financiare, cele mai multe dand faliment si lasandu-se cu ani grei de puscarie pentru ca au presupus furtul veniturilor unor oameni.
Cea mai cunoscuta la noi a fost "Caritas" condusa de Ioan Stoica din Brasov si cu sediul la Cluj-Napoca. Nu si-a facut sediul in Brasov ca nu a fost acceptat, brasovenii fiind mai destepti decat clujenii.
Denumirea porneste de la afacerea Ponzi din SUA (New England) care a convins mii de persoane vprin anii '20. Daca scrii pe net "schema Ponzi" vei da de Charles Ponzi si explicatii cu ce s-a intamplat.
MLM-urile nu sunt ilegale pentru ca sunt reglementate si nu poti pierde decat o investitie minima, suportabila financiar. Bine! Daca cineva este prost poate pierde si acolo invenstind, totusi, in ceva material si revandabil.
Orice structura ierarhica este piramidala.
De exemplu, echipele au un sef de echipa. Sefii de echipa de la mai multe echipe au un sef mai mare (maistru).
Mai multi maistrii au ca sef comun un sef de compartiment. Mai multi sefi de compartiment au un director. Mai multi directori au ca sef un director general.
Asa se formeaza o structura piramidala intr-o firma mai mare.
Sunt si scheme piramidale economice, cu mai multe nivele, unde o persoana de la un nivel are ca venit un comision (procentaj) din veniturile realizate pe structura inferioara.
Un astfel de exemplu este - de exemplu - firma Avon sau Amway unde, din venitul incasat din produsele vandute fiecare nivel ierarhic primeste un comision in procentaj prestabilit pentru nivelul respectiv.
Alex9090 întreabă:
Bipolaru21 întreabă: