| matrix100 a întrebat:

Ce institutii financiare cunoasteti la care sa contribui in fiecare luna cu o suma de bani si dupa un nr de ani sa poti retrage banii cu un randament binenteles? Multumesc

15 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Cam orice pensie privata functioneaza asa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Doar ca pensiile private cam au randament negativ... cel putin raportat la inflatie, lol.

| RoCkKiD a răspuns:

Ai mai multe variante.

Ai pensiile private pilonul 3, unde contribui cu o suma de bani lunar iar banii ii primesti dupa ce implinesti varsta de pensionare.
Ai pensiile private pilonul 4 unde contribui cu o suma de bani in fiecare luna dar poti decide cum vrei sa fie investiti banii si poti decide in cati ani vrei sa poti avea acces la ei.
Ai fondurile mutuale de investitii unde contribui cu o anumita suma pe care fondul o investeste.

| RoCkKiD a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pe ce interval de timp? Poate anul asta o fi asa dar pe termen lung randamentul parca era pozitiv.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O societate de asigurare de viață care oferă acumulare de capital pentru o pensie privată.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RoCkKiD):

In viitorul previzibil... vezi ca de exemplu acum preturile sar de la o luna la alta iar dobinda la depozite e sub 1%. Mai bine cumperi crypto decat sa lasi banii pe mina fondurilor private sau a statului...

| RoCkKiD a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu-s deloc de acord. Daca te uiti la anul asta/anul viitor, atunci poate, desi pietele si-au revenit in mare parte dupa dezastrul din martie. Daca te uiti de la mare recesiune din anii 30' pana acum bursele a crescut in medie cu 8-9% pe an. Da, au fost ani mai slabi, dar investitia in pensie e una pe termen foarte lung deci anii mai slabi sunt compensati de aia buni, si chiar daca presupui o inflatie de 2-3% tot iesi bine pe plus.

Cat despre povestea cu crypto, vad multi entuziasti dar ce nu pricepeti e ca lucrurile care le fac asa atractive sunt si lucrurile care le face o alegere foarte proasta ca investitie pentru pensie.
1. Sunt foarte volatile adica poti ajunge in situatia in care, ai iesit la pensie si au scazut 30%. Poate 5 ani mai tarziu o sa revina, dar nu vad cum o sa traiesti din cartofi fierti de la 65 la 70 de ani asteptand sa iti creasca portofoliul. Tesla a cumparat nu stiu cati bitcoini acum 1-2 saptamani sia crescut valoarea cu 5-10%, oricine are destui bani poate manevra paita cum vrea din cauza punctului 2.
2. Nu au un control central. Daca o masa suficient de mare de oameni din vest se pun sa isi compuna portofoliul pentru pensie din cryptomonede, nici nu o sa ai fie nevoie de razboaie, trebuie sa vina chinezii sa vanda nu stiu cate monede mai populare si sa vezi scandaluri in tarile alea. O sa fie o vulnerabilitate de-a dreptul amuzanta.

PS: sunt curios cu bitcoinii daca nu cumva exista cativa jucatori pe paita care detin sume considerabile si care pot face ce vor din piata.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RoCkKiD):

Bursele cresc pe specula la greu. Eu vorbesc de economia reala, de fluxurile de bani din Romania. BVB e ca o ghereta de bilete pe linga un supermarket cand o compari cu bursele de afara. Serviciile s-au dus in bot. Mai toate afacerile mici si mijlocii sunt in corzi.
Legat de crypto, sunt de acord cu tine, cu cateva amendamente.
1. In mare sunt volatile, dar exista cateva cu spate puternic care nu pot sa pice instant - si care nici nu vor mai avea salturi de 300% pe luna, desigur, cel putin astea mari de tot deja gen BTC. Pe de alta parte, exista unele inca la inceput care promit mult de tot - BAT, EOS, si inca cateva duzine.
2. Aici se pare ca nu prea ai inteles exact cum functioneaza treaba. Mai toate au un numar finit. Chinezul nu poate mina fara limita. Eu de exemplu ca stat roman pot sa zic ca scot o moneda crypto in valoare initiala de 1miliard de euro, 1.000.000 de unitati, cu pret nominal de 1.000 EUR bucata. Din astea, 700.000 le rezerv pentru pensionarii speciali, care primesc cate una de caciula. 100.000 le pastrez ca fond de rezerva, 200.000 le arunc pe piata unde pretul va fi reglat de cerere si oferta. China daca vrea sa destabilizeze planeta da liber la emigrat, nimic mai mult. happy

| RoCkKiD a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

1. Pe ce baza au acel "spate"?
2. Daca tu ca stat scoti o moneda cu un milion de unitati la 1000 EUR bucata, singurul mod in care poti sa faci asta e daca ii garantezi valoarea, gen ce a facut si argentina cu moneda lor. Problema e ca la prima bataie de vant care miroase a neincredere oamenii vor da fuga catre banca ta centrala ca sa isi schimbe moneda, si tu vei zice ho in secunda 2 ca n-are sens sa tii o epava la suprafata. In momentul ala moneda ta va ajunge de la 1000 de dolari la cativa centi, in functie de cat de mare e lipsa de incredere.
DAca tu zici ca moneda ta valoreaza un dolar pe unitate, esti singurul care crede asta daca nu cumva ii legi valoarea de ceva sau o garantezi.

App, a incercat asta si Venezuela, cum a mers?

regis
| regis a răspuns:

Aceste instituții financiare se numesc banci iar ce iti doresti tu e un program de economisire, pe care il are in portofoliu cam orice bancă.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RoCkKiD):

1. Elon Musk, Tesla, PayPal >> BTC. BAT - Brave Browser. Companii/produse solide in spatele lor.
2. Pai da, leg de ceva. Gen certificatele alea de stat, dar... uite, acum ar fi fost o idee sa facem privatizare cu digital tokens. Alta era viata...

| RoCkKiD a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

1. BTC nu e garantat nici de musk nici de tesla sau alta companie, doar se intampla ca ei sa detina btc. Cat despe legarea unei monede virtuale de niste produse solide, ideea nu e rea, doar ca atunci moneda aia virtuala o sa fie garantata prin produsele alea, daca alea pica pe bursa pica si moneda si implicit produsele/serviciile alea o sa se devalorizeze o data cu moneda, nu vad beneficiul sa adaugi moneda virtuala ca intermediar pentru tranzactionarea prodiselor/serviciilor care o garanteaza, e doar inca o moneda pe langa dolari, euroi eta in care tranzactionezi ceva.

2. Nu poti sa le legi de certificatele alea. ele se dau atunci cand statul se imprumuta de la cineva. Nu vad cum ar garanta un stat o moneda virtuala printr-o datorie. Adica, o fi posibil, sunt curios doar cine ar cumpara asa ceva fara o dobanda demna de coreea de nord.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RoCkKiD):

1. Corect, nu e garantat, dar faptul ca Tesla accepta sa iti cumperi masini de la ei cu BTC ii da clar valoare/greutate, nu crezi? Chiar daca nu il face "backed in gold" poate fi considerat "backed" cred eu.
2. https://decrypt.co/43979/inside-marshall-islands-new-cryptocurrency-sov

| RoCkKiD a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

1. il face backed by cerere/oferta, la fel ca valoarea oricarui lucru de pe planeta.Vanzatorilor nu le pasa in ce cumperi cat timp volatilitatea nu e extrema, ca a doua zi schimba bitcoinii in ce moneta le trebuie si aia e. Te-as crede daca Tesla te-ar lasa sa iti iei un leasing in bitcoini. happy

2. Poate imi scapa mie dar nu vad vreun exemplu de succes. Da, e interesant de investit daca ai impresia ca o sa creasca in timp. Din cate vad nu e garantat de insulele Marshal, ei au facut o meneda, au aruncat x% pe piata si acum asteapta si spera ca fac bani din nimic.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RoCkKiD):

Vor urma si exemple de succes. Incet-incet economiile moderne vor adopta tranzactionarea prin blockchain. Buba e ca eficientizarea sistemelor de tranzactionare va face si mai evidenta inutilitatea majoritatii angajatilor din sistemul bugetar si - de ce nu - cel bancar.