Am uitat sa mentionez de taxele vamale, cum se calculeaza? valoarea coletului fiind de 1000$ ( un telefon ), din cate am citit taxele vamale sunt 5%? iar 19% TVA-ul?
Taxele vamale se calculeaza in functie de clasificarea tarifara a produsului, care poate varia in functie de tara de origine si destinatie. In general, taxele vamale sunt calculate folosind ad valorem, ceea ce inseamna ca se calculeaza ca procent din valoarea coletului. In cazul in care taxele vamale sunt 5%, atunci costul total al coletului va fi de 1062 euro (1000 $ + 5% taxe vamale + 19% TVA).
Acest colet mi-a fost trimis de catre cineva ca " cadou " eu trebuie sa platesc doar taxa vamala si tva-ul, deci ar veni 120$ tva si 50$ taxa vamala? ( valoarea coletulu fiind de 1500 dolari australieni, cam 1000 dolari americani. )
Am uitat sa zic ca coletul vine din Australia. deci pretul creste sa inteleg?
O dumnezuele mare, cine ti-a trimis pachetul asta, de ce a declarat valoarea lui atat de mare?
Cu ani multi in urma am facut aceeasi prostie, asiguarand pachetul pentru $500 sau $600 si au platit ai mei din Romania aproape $200 pentru TVA si vama.
Eu m-am invatat minte demult si nu asigur pachetul decat pentru $100 de dolari (ca acum este asigurat gratis la $100), dar pun pachetul "Express mail" ca sa ajunga la destinatie in maxim 2 saptamani.
Am trimis in 2022, 4 asemenea pachete din Australia si am platit eu $205 pentru 10kg fara sa declar valoarea pachetului, dar pentru ca l-am trimis "express mail" nu s-a pierdut si nici nu a fost deschis de vamesi, deci a ajuns intreg si nevatamant.
Nu am inteles pana la urma de ai mei au fost obligati sa mai plateasca curierul in Romania, dar oricum a fost doar 9 lei, la fiecare pachet trimis.
"Acum 9 ore | Gabriel_Madalin_1990 explică:
Acest colet mi-a fost trimis de catre cineva ca " cadou " eu trebuie sa platesc doar taxa vamala si tva-ul, deci ar veni 120$ tva si 50$ taxa vamala? ( valoarea coletulu fiind de 1500 dolari australieni, cam 1000 dolari americani. )
Nu stiu ce calcul ai facut tu, dar 19% din suma declarata de $1500 este $285 si asta este fara taxa vamala...
Sunt tare curioasa sa vad ce ai rezolvat.
Te rog mult sa pui aici ce ai rezolvat si cat ai platit, ca-mi este de folosi si mie, cand mai trimit pachete, poate cu alt serviciu postal.
Maine merg dar stai asa, 1500 de dolari australieni deci vine 285$ australieni sau dolari americani la tva
Noi am platit in $ australian, nu americani
In Romania nu stiu sigur daca se calculeaza 19% TVA-ul la dolarii australini sau la valoarea lor in lei, dar in nici un caz dolarul american nu are ce cauta in discutie, sau in calcul, ca nu face sens.
Da pai eu vreau sa imi fac o idee la pret, sa stiu cat o sa dau si daca imi permit. Ieri am cautat toata ziua informatii despre tva si taxa vamala si tot nu inteleg cat o sa fie. Stiu doar ca taxa vamala e de 5% si tva 19%, maine o sa merg la vama sa intreb.
Cine te-a sunat, nu ti-a spus la telefon cat ai de plata si unde anume trebuie sa mergi ca sa platesti taxele vamale?
Da am fost ru la posta romana si am intrebwt, m-a pus sa completez o foaie cu ce este in colet etc, iar apoi am fost in biroul vamal sau cum se numeste, mi-au zis ca este mult de plata blah blah in jur de 1100 lei dosr tva, dar mi se pare f mult iar apoi mi au facut o copie cu fata coletului unde sunt toate datele valoarea etc si mi-a zis sa merg la vama sa fac nu stiu ce declaratie cred.
Daca facem o conversie dolar -leu atunci $1500 ajung cam 4800 lei
19% din 4800 lei este 912 lei
Asadar, suma ar fi corecta daca ei ti-a spus 1100 lei
Doamne, ce prostie au facut oamenii astia, sa declare o suma atat de mare, ca sa platesti tu taxe vamale si tva cat nu face...
Sunt rude apropiate?
Le poti cere sa-ti trimita banii astia in contul bancar?
Declaratia vamala o face doar cel care trimite pachetul, fiindca el stie ce a pus in pachet si el are obligatia sa declare asta, pe o declaratie vamala.
Tu esti chemat doar sa platesti taxele si sa ridici pachetul.
Evident trebuie sa ai buletinul la tine si suficienti bani ca sa platesti acel pachet.
Ti l-au trimis din Sydney, Melbourne. Perth sau din alt oras?
Din perth wa, cum adica declaratia vamala? Nu pot sa ridic coletul daca nu a fost facuta declatie? Si daca a facut cum aflu
Pe colet scrie ce contine in colet ( un iphone 14 ) si valoarea lui + cantitate 1 asa e pe pachet
Tu singur ai spus ca te-au pus sa declari ce este in colet, asta inseamna "declaratie vamala" uite aici:
"acum 2 ore | Gabriel_Madalin_1990 explică (pentru Violleta2022):
Da am fost ru la posta romana si am intrebwt, m-a pus sa completez o foaie cu ce este in colet etc,."
Este al naibii de ciudat ce iti fac astia tie!
Inca nu am intalnit pe nimeni care sa dea declaartie vamala pe nestiute si neprimite...tu de unde sa stii ce este in pachetul ala?
Tu esti destinatarul, iar declaratia vamala este scrisa si semnata de expeditor, inainte sa predea coletul la posta, in Australia, ca altfel nu ii primeau pachetul.
Ti-am spus ca stiu asta foarte-foarte bine, ca doar am trimis 4 pachete in perioada Julie-Decembrie 2022.
Deci este prima data cand fac asa ceva si nu stiam nimic, am fost si m au pus sa scriu " ce este in colet" am scris acolo nunele meu cnp seria si nr si " telefon, cantitate 1" apoi am fost in biroul vamal de la posta cu acea fişă si mi au luat o apoi mi au dat o copie cu ce scrie pe colet adresa celui care a trimis email adresa mea numele si ce contine pachetul.
Pachetul este bifat ca " gift " adica cadou stiu de dinainte ce era dar scrie si pe pachet
Chiar nu pot sa inteleg de ce te0au pus sa compeltezi un formular inutil?
Ca doar tu nu esti expeditorul si nu ai de unde sa stii ce este in coletul ala, pana nu-l deschizi.
Indiferent ce ti-au pus rudele in acel colet, este raspunderea lor si declaratia lor, pe care cei din Romania trebuie sa o citeasca.
Tu sincer, chiar nu aveai de ce sa dai o asemenea declaratie inutila, ca nu esti nici expeditorul si nici nu stii ce este in pachet.
Ufff asa ma frustreaza birocratia asta a romanilor, fara cap si logica!
Sper sa primesc ceva raspunsuri clare maine la vama. Sau sa sun iar la posta nu stiu.
Inca ceva, daca adresa de pe colet nu corespunde cu cea de pe buletinul meu? este o greseala pe care am facut o dand adresa la care locuiesc acum nu la cea din buletin, este grav?
Asta cu adresa nu stiu, dar daca tu poti sa le dovedesti cu contract de inchiriere sau luare in spatiu de altcineva la noua adresa, cred ca vor accepta.
Mergi acolo si vezi ce rezolvi. Succes!
Pai nu am ce contract sa dovedesc, stau cu bunica, si coletul este pe adresa ei, adresa aceea de pe colet nu este cea din buletin dar numele meu este.
Inca ceva ce am aflat acum si vreau sa stiu daca e adevarat, pentru a plati taxele vamale, trebuie sa am un cod EORI pentru import neaparat? daca merg la vama la un comisionar nu se poate face acolo?
Nu stiu despre ce cod vorbesti, fiindca nici eu in Australia si nici familia mea din Romania (unde m-a trimis pachete), nu au avut nevoie de nimic.
Am dat eu declaratie vamala aici, cand am trimsi pachetul din Australia iar ai mei l-au primit in Romania, prin curier si au platit 9 lei (pentru 10kg). Nu este corect asta, fiindo jacmaneala, findca eu am platit intergal aici transportul la suprapret, fiindca este cel mai scump serviciu postal, cel de Express mail, dar ma rog, astaeste Romanica, pana nu trag ei ceva bani sau spagi,. nu se lasa.
Imi pare tare rau de necazurile tale, se pare ca greseala a fost facuta de cel care ti-a trimis pachetul din Australia, ca l-a declarat la o valoare atat de mare. De ce a facut asta, chiar nu stiu, dar daca costa mult taxele nu ridica pachetul, refuza-l si el pleaca inapoi in Australia.
Daca stai cu bunica trebuia ca bunica sa mearga la Politie si sa te ia in spatiu, ca asa este legal si corect.
Doamne cat trebuie sa ma complic cu un colet, credeam ca daca e numele meu pe colet nu trebuie sa am probleme cu adresa, fiind diverta cu cea din buletin.
Eu stau pentru un timp la ea, de aceea am dat adresa ei pentru livrare credeam ca o sa imi vina la usa.
Greseala ta, ca ai dat o adresa ilegala, pe care nu o ai pe buletin.
Din pacate, romanii nostri se pot lega si de acest lucru, atata vreme cat nu o ai pe buletinul tau.
Imi pare sincer rau, dar nu cred ca-i vina ta cu coletul, ci a celor care ti l-au trimis, fiind inconstienti de declaratia vamala.
Spun tot timpul pe aici pe forum, sa nu se cumpere de afara marfa de bani multi, ca taxele vamale romanesti aproape dubleaza pretul produsului cumparat.
Ce doamne ti-au trimis astia in pachet de costa atat de mult? Si de ce au declarat suma aia uriasa?
Eu am trimsi nenumarate pachete si in ultimile ytot am pus cate 10kg de haine si jucarii acolo, care probabbil valorau 500-600 $ dar nu am declarat nici o valoare, ca ai mei din Romania, sa nu plateasca nimic. Am pus coletul cu cel mai scump serviciu postal, "express Mail" care vine cu asigurarea inclusa, plus tracking si semnatura de primire, pana la destinatie.
Si dupa cum am spus, pachetul le-a fost dus direct la usa de catre curier si ei au platit doar 9 lei.
sorin8256 întreabă: