| RAY a întrebat:

Cum se castiga banii din minat bitcoin?

fara copy paste,fara explicati aiurea, as vrea sa vorbesc cu o persoana care cunoaste asta

20 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Un raspuns corect, si cel mai scurt posibil, ar fi : GREU si FOARTE INCET
Daca nu vrei explicatia tehnica din spatele mecanismului prin care apar acele monede pe piata, sarim peste, si ajungem la minatul propriuzis.
Daca cunosti sistemul Folding @Home, e foarte asemanator. Numai ca in cazul bitcoinului esti rasplatit pentru calculele pe care le face calculatorul tau, cu acele monede virtuale.
Care se strang intr-un portofel (Wallet, sunt mai multe tipuri de portofele, nu intru acum in detalii )
Acele monede pot fi schimbate in bani reali, la un serviciu online de schimb, creat special pentru asta.
La ora actuala e mai rentabil sa cumperi decat sa minezi bitcoin.

Cand a inceput, prin 2009, calculele necesare pentru castigarea unui bitcoin erau foarte simple, si orice procesor cat de cat puternic, putea mina rapid un Bitcoin. (in perioada asta de inceput s-au imbogatit multi)
Apoi, odata ce in sistem au intrat mai multi utilizatori ce au inceput sa mineze, calculele au devenit mai grele, rezulta ca monedele se faceau mai incet.
Aici au intervenit placile video. S-a constatat ca pentru acele calcule, era nevoie de multe nuclee, (si placile video au asa ceva, placile moderne au pana la 3000 nuclee (CUDA))
Ghinionul, pentru cine plateste electricitatea, placile video puternice consuma mult curent.
De aceea nu mai merita in zilele noastre, consumi curent mai mult decat bitcoin produci, si practic pierzi.
Merita doar daca ai curent gratuit.

| RAY explică (pentru NLS):

Asta am inteles, dar de unde vin banii din minat? incerc sa inteleg in mod rational, practic eu daca trimit lui x banii se trimite cu un key ok si daca cineva descopera acel key am pierdut banii? am inteles ca la inceput un anonim a bagat banii in chestia asta

| NLS a răspuns (pentru RAY):

"eu daca trimit lui x bani"
tu tocmai te referi aici la un transfer de bitcoin, nu la minat.

Minatul inseamna exact ce am spus. Calculatorul tau+ impreuna cu un soft si mai multe placi video, face calcule. Aceste calcule sunt exact tranzactiile care se efectueaza cu bitcoinii (castiguri ale utilizatorilor ce mineaza, schimburi in alte monede virtuale, schimburi in monede reale, transferuri, etc).

Da, acel key contine exact valoarea bitcoinului din portofelul tau (portofel hardware, cloud, online, sau local, sau chiar, recomandat de multi... ar fi sa iti notezi acel key pe o foaie, pe care o infoliezi si ai grija bine de ea, si stergi portofelul).
Cu acel key poti oricand sa iti restabilesti accesul la valoarea ta de bitcoin avuta in respectivul portofel.
Dar daca ramane in online si cineva iti sparge portofelul, ai pierdut tot.
Sistemul in sine nu se poate sparge. Portofelul tau in schimb, da. De aceea e recomandat sa iti alegi un portofel de calitate, si sa il securizezi cat mai bine. Key ul acela nu trebuie sa il impartasesti nici umbrei tale.

| RAY explică (pentru NLS):

O data la 10 minute se rezolva o problema matematica, si banii de naiba vin man? banii aia de la ala care a bagat la inceput milioane de dolarii?

| NLS a răspuns (pentru RAY):

Nu cred ca doar de acolo. Pentru ca la momentul actual, valoarea bitcoinilor de pe piata depaseste 10 miliarde dolari.
Pune la socoteala si taxele (mici, dar tranzactii si plati se fac deja foarte multe).

| NLS a răspuns:

Bitcoin, ca ceva intangibil, digital si virtual, il poti primi, ca recompensa pentru acele calcule, care in ziua de azi se fac extrem de incet si greu.
Valoarea monedei este dictata de cerere.
In momentul in care marii comercianti au adoptat sistemul, automat posesorii de Bitcoin pot folosi aceasta moneda pentru plati.
Pentru acoperirea valorii totale a bitcoinilor de pe piata, nu stiu exact ce sa zic, dar mi-e imposibil sa cred ca un "nebun" a bagat cateva miliarde in asta.
Si nu prea are logica, pentru ca si el a minat, si a castigat din minat >>> In the early days, Nakamoto is estimated to have mined 1 million bitcoins.

"The value of the first bitcoin transactions were negotiated by individuals on the bitcointalk forums with one notable transaction of 10, 000 BTC used to indirectly purchase two pizzas delivered by Papa John's"

| RAY explică (pentru NLS):

Si spui tu ca a cumpara merita a?

| NLS a răspuns:

De minat in nici un caz nu mai merita. Am pierdul trenul, cum s-ar spune.
(Merita pentru aceia care au curent gratuit sau foarte, foarte ieftin: Bulgaria de exemplu, Islanda, Rusia (e mai rece si nu sunt necesare echipamente de racire pentru placile video, acolo sunt si mari ferme de minat; cele mai mari sunt in China, pentru ca pe acolo a inceput totul).
Deci, chiar daca pretul pe Bitcoin la acest moment pare urias, merita sa cumperi de o anumita suma de care dispui, (bineinteles, iti asumi anumite riscuri, e aproximativ ca la Bursa).
Daca va scadea, va fi ceva temporar. Se preconizeaza ca va mai urca foarte mult.
Si eu ma gandesc sa cumpar. Fie lunar, fie de o suma mai mare odata.
Iar cu minatul inca cochetez, dar la mine e mai greu, fiindca nu locuiesc in Romania, iar in Germania nu pot mina (nu merita, ies pe negativ cu aproape orice moneda, fiindca pretul electricitatii e dublu fata de Romania)
In Romania unele Altcoinuri merita minate.

| Seropozitiv a răspuns (pentru NLS):

Poti da niste exemple de Altcoin-uri care merita minate si de ce? Multumesc!

| relian a răspuns (pentru NLS):

Cei asta Bitcoin, dara pe intelesul unuia de gradinita daca poti explica. Daca nu poti e ok inseamna ca nu stii nici tu.Este cumva un fel de banca nimanui? Si cum faci bani, sau ce povestiti voi aici, povestile astea placi video vraja marii.Eu stiu ca banii se fac cinstit muncind orice munca.Deci daca esti capabil sa dai o explicatie babeasca astept laughingNu termeni nu ce explicatii ai dat pana acum, ca pun pariu c a nimeni na priceput o iota, ceara daca ei zi da am inteles, stiu cei aia am inteles, spun doara asa sa nu cada de mai stiu eu ce laughing

| NLS a răspuns (pentru relian):

Bitcoinul este o moneda digitala. Nu este ceva palpabil, este un nume atasat unei adrese digitale (un key).
A aparut din dorinta de a crea un sistem de plata cu securitate sporita (sistemul nu poate fi influentat din exterior, de institutii precum statul sau banci centrale si guverne;
valoarea si fluxul este asigurat doar de membrii retelei, si de cei care tranzactioneaza cu aceasta moneda.) Unele monede asigura si o tranzactionare complet anonima, adresei portofelului nu ii este atasata nici o adresa fizica sau nume de persoana.

Acest lucru poate fi si avantaj si un foarte mare dezavantaj totodata, (dezavantaj ar fi faptul ca se pot tranzactiona chestii ilegale, si vanzatorii nu pot fi prinsi).
Pe langa securitate si anonimat, mai ofera si o transparenta totala, imuabilitate, viteza de efectuare a tranzactiilor este de ordinul minutelor sau zecilor de minute, si foarte rar dureaza peste 5 ore.
Istoricul tuturor tranzactiilor poate fi verificat oricand de membrii retelei. (repet, fara a se putea asocia o plata cu o anumita persoana fizica).

Bitcoinul este generat prin operatia denumita "minare de bitcoin". Minare care poate fi solo sau asociere in grupuri (pool)), pentru a rezolva mai repede un bloc de ecuatii.

LA fiecare bloc complet, se primeste un bitcoin, alocat de sistemul central, ca rasplata pentru calculele facute de tine sau de pool. Cand minezi in retea, acel bitcoin se imparte intre toti membrii pool-ului. Si dificultatea calculelor creste pe masura ce apar noi mineri, astfel ca la ora actuala dureaza mult mai mult pana produci un bitcoin, si ai nevoie de calculatoare tot mai puternice (de placi video puternice, si foarte eficiente energetic, sau de ASIC-uri, niste echipamente speciale, create pentru minare de monede digitale).

Bitcoinii mai pot fi primiti-castigati astfel: esti un serviciu de schimb valutar care tranzactioneaza bitcoin, esti un comerciant care accepta ca sistem de plata bitcoin, sau pot fi trimisi (transferati) pur si simplu cuiva, donatie.

Nu este "banca nimanui", si in spatele sistemului bitcoin NU este un sistem de tip Caritas (acela este un mod necistit de a face bani).

Valoarea bitcoinului provine din faptul ca pe piata se vor afla un numar limitat de "monezi". Deci e ceva rar, la fel ca aurul. (Da, la un moment dat, nu vor mai putea fi minati deloc, si atunci va exista pe piata doar numarul de bitcoin creat pana atunci).

Valoare actuala este de 12000 dolari pentru un bitcoin, luna trecuta a fost 16000. E ceva normal sa fluectueze, intre anumite valori, in primul rand in functie de cerere si oferta. Dar pe masura ce va fi adoptat de tot mai multi comercianti, valoarea se va stabiliza, si implicit va fi tot mai sigur ca nu va disparea.
Despre valoarea monedei peste 10 ani, nu stie nimeni sa iti spuna sigur, e ca la bursa. Poate va ajunge la 100.000 dolari, poate va scadea la 3000. Cei care s-au imbogatit drastic, au fost cei care au inceput sa mineze sau tranzactioneza in 2009. Atunci, fara un risc mare, ai cumparat cativa bitcoini, sau cateva zeci, si daca ai fost inspirat sa ii pastrezi, in ziua de azi ai cu cateva zeci sau sute de mii de dolari mai mult.

In schimb, ca sa minezi la ora actuala, ai nevoie de o investitie mare, si de curent cat mai ieftin, daca se poate gratis, si si asa, dureaza aproape 2 ani de minat pana iti scoti investitia (calculator cu 6 placi video sau mai multe, foarte eficiente energetic, cu 8GB memorie GDDR, sursa de 1350-1500W, placa de baza cu 6 sloturi PCIx1, procesor slabut care sa nu consume mult curent, vreo 8 GB RAM, si un SSD de 128GB). Si ca sa fiu exact, investitia o scoti in 2 ani daca valoarea bitcoinilor produsi ramane la valoarea actuala. Daca valoarea creste, iti scoti investitia mai repede, daca scade, dureaza mai mult de 2 ani.
Daca ai deja curent gratuit (panouri solare), ajungi pe castig mai repede.

| NLS a răspuns:

Am facut niste cautari, si iata raspunsul.
L-am dat partial deja de ieri, atunci cand am afirmat ca valoarea bitcoinului e dictata de cerere.

Ca sa intelegeti, trebuie sa intelegeti in primul rand ce sunt banii, si ce este aurul. Si relatia dintre ele.
Bitcoinul este exact aur digital. Doar ca mult mai scump fiindca e mult mai rar. Vor fi intr-un final doar 21.000.000 de bitcoini pe piata mondiala.

Utilizatorii ii dau valoare, cei care l-au adoptat si cei care il folosesc. Asa a aparut CEREREA imensa pentru ceva foarte LIMITAT si RAR. De aici si preturile actuale.
Cum spuneam, bitcoinul nu este controlat de nici o institutie, ci doar de utilizatorii lui, prin cerere si oferta. Si asta il face extrem de valoros ca si moneda.

Bani reali la exchange-uri speciale pentru bitcoin se platesc asa cum se platesc si pentru aur sau mai stiu eu ce alte lucruri de pe fata pamantului care au valoare doar pentru ca lumea e dispusa sa plateasca pentru acele lucruri (intr-o vreme si mirodeniile din India erau foarte scumpe, si erau folosite ca etalon in unele regiuni).
Daca lumea nu ar vrea acel lucru, nimeni nu ar cauta, deci nu s-ar vinde. Atata timp cat toata lumea cauta sa cumpere, acel ceva devine din ce in ce mai valoros, mai ales cand e limitat.
Deci poti sta linistit RAY, omul ala nu a acoperit nimic cu averea lui.
Insa acum are cu 1 milion de bitcoini mai mult in cont, fiindca el a avut inspiratia sa inventeze o noua moneda ce a prins la public.
La fel poate oricare dintre noi sa proclame o noua moneda, sa vedem cine ne baga in seama laughing

| RAY explică (pentru NLS):

Man tot nu am inteles din minat cum vin banii?

| NLS a răspuns (pentru RAY):

Din minat, ti-am spus deja de ieri, CA NU VIN BANI!
Vin bitcoini, numa ca "incet di tat" la ora actuala (in functie de echipamentul folosit).
Acesti bitcoini se strang in wallet-ul tau. (aka portofel)
Apoi, exista servicii online de exchange. Pentru cel cu gradinita, schimbat bitcoini contra bani reali. Si punct, ca mai simplu de atat NU SE POATE.

| RAY explică (pentru NLS):

Saracul de tine, te epuizam mintal, tu ai facut banii man din asta?

| NLS a răspuns (pentru RAY):

Nu minez. Nu bitcoin cel putin. Prefer sa cumpar si sa pastrez, pentru ca am impresia ca va mai creste.
Deocamdata am investit 400 euro.

| RAY explică (pentru NLS):

Fain,poate devi bogat si uiti de noi

| NLS a răspuns (pentru RAY):

Era sa zic o prostie laughing
Nu urmaresc sa ma imbogatesc, pentru ca sunt constient ca exista si riscuri.
Exista 2 feluri de a tranzactiona,
Cumperi azi cu pretul de 12000, si daca in 3 zile ajunge la 16000, vinzi. Acesta e practicat de cei mai multi.
Sau ai cumparat 100/200 monede in 2009 cand a fost 3 dolari bucata, le-ai pastrat, si acum dormi linistit, asteptand sa tot creasca.

| Stoe_Gabriel_1997 a răspuns:

Salut o metoda bună de MINARE este aceasta o poți încerca nu consuma resurse pentru ca minează în cloud https://cryptotabbrowser.com/18562584

| RAY explică (pentru Stoe_Gabriel_1997):

Eu minez doar virgine