In principiu fiecare om care are un cont bancar, are in casa niste acte cu contul respectiv, un extras de cont sau macar un document care arata numarul unui cont bancar, asadar, pentru mostenitorii care intra in casa dupa decesul rudei este simplu, ca pot verifica ce acte au ramas de la persoana decedata si pot demara actele de succesiune sau mostenire si dupa notarul acre afce actele va stii sa ceara bancii un extras de cont sau un document oficial pe care defunctul l-a lasat bancii, daca cumva a numit personal, pe cineva care sa-i opereze acel conr.
Cand se face succesiunea, notarii (si nu numai) au acces la bazele de date ale bancilor. La succesiune se identifica atat mostenitorii, cat si averile /datoriile mostenite.
In cazurile cand nu se face succesiune si in actele de evidenta al bancii nu este nici un imputernicit sau apartinator, atunci dupa un termen (daca nu ma insel dupa 5 sau 10 ani) se comunica cu organele de evidenta a statului si se cer informatii despre client (daca este in viata), eventual identificare despre apartinatori.
Daca nu se gasesc nici cum mostenitori, atunci continutul depozitului (si a altor valori) se trec in averea statului (in urma unui procedeu juridic special).
Mie mi-au zis ca trebuie sa trimita adresa la bancile la care credem ca a avut? daca se mai descopera mai trebuie sa platim taxe?
Cu organele de evidenta trebuie sa comunice pentru identificarea unor rude, potentiali mostenitori.
Cel care face succesiunea face si interogarea bancilor despre eventuale conturi.