E posibil sa te lase 1-2-3 luni maxim sa amani ratele. daca in acest timp ti-ai gasit job, continui sa platesti in mod normal, daca nu ai de unde, te va executa si iti vinde din bunuri.
Nu ai precizat ce fel de credit, ca la imobiliar e usor, banca vinde apartamentul (desi e de preferat sa il vinzi tu si sa platsti tot creditul) si din ce ramane sunt banii tai, (in principiu ce ai platit la principal - costuri notariale). adica la credit imobilir nu pierzi mai nimic, iti iei partea ta de imobil inapoi, aproximativ. dar la etfel de credite, de nevoie personale, e mai complicat, eu personal recomand ca toate creditele luate sa fie cele imobiliare, restul nu te ajuta pe termen lung.
Poti lua credit de la banca doar daca ai contract de muncă pe perioada nedeterminata!
Cu perioadă nedeterminată, ai o anumită vechime pe acel post, au trecut vreo 2 luni de când ai luat creditul, și afli că ai fost concediat. Ce urmează?
Poti negocia o amanare /suspendare a ratelor, dar comisioanele (cheltuielile) aferente si dobanzile lunare trebuie platite.
Daca in timpul suspendarii negociate nu rezolvi problema si nu reiei platile, atunci banca te poate executa pentru datorii (ramai fara locuinta + si datorie suplimentara ramasa dupa vanzarea apartamentului).
Pe banca nu o intereseaza daca iti pierzi locul de munca, o intereseaza doar sa iti platesti rata. Daca iti pierzi locul de munca banuiesc ca in scurt timp o sa iti gasesti altul. Iar pana atunci poti apela la economii, imprumut de la rude sau prieteni pentru a-ti plati rata
Cel mai bun raspuns il afli de la banca respectiva,intreaba pe aiai si o sa vezi ce raspuns or sa iti dea.
Daca iti pierzi locu de munca,platesti in continuare la banca,sau daca banca vrea sa ajute poate sa te mai amane o vreme.
Acum depinde de banca, de tara, de oamenii care lucreaza la acwa banca, pentru ca sa stii orice banca are anumite reguli, unele ar putea avea si chestia asta sa ajute omu, doar ca cei care lucreaza nu-s curiosi sa ajute.
Eu cunosc de exemplu pe cineva care n-a avut bani o luna sau 2 sa plateasca,a sunat le-a zis si aia lau amanat,adica au ajutat omu.
Banca oricum castiga,ca nu dai tu rata o luna doua,tot o dai pana la urma,deci ei nu pierd niciodata.
Dar sa te ajute depinde si de ce istoric ai tu la banci,la ce ai tu de plata. Daca nu stiai,afla ca orice platesti tu la o banca,sau mai stiu eu ce facturi platesti tu la curent electric,apa etc,bancile stiu,ala se numeste istoricul tau,sau daca ai fost la o banca,te duci la alta,tu spui las ca aia nu stiu,aia e ca aia stiu,toate astea is impart informatiile astea,asa ca banca iti verifica istoricul tau,vede daca tu esti om de treaba daca tiai platit la timp facturile, deci daca nu esti rau platnic or sa te ajute, asta pentru ca vor vrea sa te aibe de client.
Cam asa functioneaza sistemul asta de credit, cand esti rau platnic, sau tragi tepe, nu-ti mai dau aia nimic
Din acest motiv, printre alte conditii, Banca ia in calcul si siguranta locului de munca.
Te va urmari, te va executa.
Cel mai bine suni la banca si vezi, fiecare are reguli diferite.
De exemplu daca faci credit de 40000 euro sa iei un apartament de 50000 euro, tu platesti 10000 euro avans si 1000 euro la notar, apoi daca nu ai de unde sa mai platesti, chiar si la inceput si practica nu ai dat mai nimic inapoi din cei 40000, tu vinzi apartamentul mai departe cu 50k, prima data dai datoria automat la banca de 40k, si ramai cu 10k ai tai, nu ai pierdut nimic asa, doar banii de notar, dar daca amani sa faci asta si lasi banca sa i lvanda, ei probabi lse grabesc sa il dea mai repede si ti-l pot vinde pe mai putin, de exempl upe 45k, si tu ramai cu 5k doar. deci nu amana lucrurile si vinde-l tu, eventual cu mai mult de cat ai dat, ca preturile au crescut in ultimii 4 ani cu 4% pe an, adica la un apartament de 50000 euro pretul creste cu 2000 euro pe an.