| SingleForOne a întrebat:

De ce e mult zgomot ca e foarte periculos sa cumperi o locuinta acum, dobanzile fiind variabile?

Sunt la inceput de drum, am 24 de ani și îmi trebuie urgent o locuinta, in cateva luni, datorita situatiilor neplacute in familie.

Cum as putea vedea dincolo de zgomot?

9 răspunsuri:
| Yuoia a răspuns:

Periculos, e mult spus.
E riscant daca "impingi" rata la maxim posibil. Cum dobanzile sunt variabile, ele vor tot creste. Eu nu am vazut sa scada. Si atunci, va creste si valoarea ratei. Dar asta e valabil oricand, nu numai acum.
Cauta ceva cu dobanda fixa. Sau cel putin fixa pe primii "x" ani.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Cauta cu dobinda fixa, eventual intr-o valuta mai stabila - franc elvetian, lol. Daca nu, ia ceva la maximul pe care il poti lua ca rata si inchiriaza o camera ca sa mai acoperi din rata.

| Yuoia a răspuns:

Valuta cum zice Dumitrescu, nu e recomandabila. Cursul de schimb tot creste, implicit creste si rata.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

"valuta stabila" si "franc elvetian" nu se potrivesc in aceeasi propozitie.

ce-ti mai face shiba? a reusit sa creasca 40-60%? xD

| Wr3nch a răspuns:

De ce sa cumperincand poti inchiria? Daca nu iti convine ceva te muti. Faci mai multi bani, gasesti ceva mai ok. Nu te inhama la credit la 24 de ani, e cea mai mare prostie

| Crackman a răspuns:

Bun venit in situatia a multora.
Nu prea ai solutii

| SingleForOne explică (pentru Wr3nch):

Creste dobanda, dar creste si chiria la un moment dat... creditul lunar l-as putea plati in jur de 800-900 de lei, pe cand chiria poate fi aproape sau aceeasi valoare. Avantajul este ca pot pleca oriunde, oricand, dar eventual nu am loc stabil, iar avantajul pentru credit este ca sunt obligat sa platesc, indiferent, dar fiind aproximativ aceleasi valori (chiar si peste ani), eventual sunt sanse sa am un loc stabil 100% (la fel si urmasii). De asta e cam dificil sa ma gandesc acum, cu criza aceasta, dar pe viitor ar fi si mai scumpe (plus situatiile din familie).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Francul a ajuns pe undeva pe linga euro. Ca si-au luat-o unii cu el acum niste ani, ghinion. In contextul actual, e mai stabila ca altele... https://tradingeconomics.com/switzerland/currency
Shiba e bine, eu oricum am luat inainte sa inceapa mare nebunie, deci acum nu sunt pe pierdere la Shiba. happy
Si la BAT sunt tot pe plus. 3X la CHO, vreo 2X la CRPT... nu e dracul asa de negru precum e pictat.

| UserRo10 a răspuns:

Daca reusesti sa strangi avansul ramane sa platesti ratele. Probabil vei lua un imprumut in lei si din cauza roborului ratele vor fii in crestere lunara. Momentan suntem in criza, dar se va anunta abia la anul.