Ca sa te faci psiholog trebuie sa urmezi facultatea de psihologie, iar pentru admitere, se da un examen, pentru ca este o competitie foarte mare. Cred ca facultatea dureaza in jur de 4 ani, dar nu stiu sigur, majoritatea facultatilor dureaza doar 4 ani, cu cateva exceptii.
Salut,hai sa ii spun eu cum e. Varmiu a terminat acum facultatea de psihologie care dureaza 3 ani, nu se da examen la facultatea de psihologie se intra pe baza de dosar. Depinde ce vrei sa iesi cand termini psihologia sunt mai multe tipuri de psiholog. Psiholog la cabinet, la insitutiile statului, la criminalistica, etc. Sper ca te am ajutat
Te inteleg perfect, si eu am facut psihologie in clasa a 10-a si m-am indragostit de ea, si aveam cele mai mari note, si mi se parea cea mai usoara materie, si in clasa a 12-a m-am decis sa dau la facultatea de psihologie, si m-am interesat despre ce e vorba, am vorbit si cu profa din a 10-a si mi-a trimis niste fisiere cu ce trebuie sa invat, pentru examenul de admitere, si toate cele, dar apoi nu stiu ce m-a apucat si m-am razgandit si am dat la alte facultati, la care am intrat, dar am ramas doar la una, pentru ca nu puteam sa tin pasul, nu puteam sa fac doua facultati deodata, ar fi fost prea greu, dar mai am doi ani si scap de facultate, iar apoi intru la master inca doi ani si nu stiu ce master sa fac, vreau sa fac ceva de viitor, dar inca nu m-am decis.
Cauta pe net si uitate pe acolo sa vezi ce tipuri de psiholog poti deveni. Eu zic ca la cabinet particular nu faci bani, in ziua de azi nu multa lume se mai duce la psiholog pe motiv ca e scump. Si sa faci facultatea de psiholog ca sa ai cabinetul tau particular e cam ciudat ca trebuie sa iti faci reclama si multe altele. Fa ceva la stat, la scoli, in politie astea se castiga bani si ai mereu un loc de munca asigurat pe cand la cabinetul tau particular poti sa intri in faliment in orice moment.
De ce ai renuntat la ceea ce ti-a placut si ceea ce iti place?
Daca ma gandesc logic, ce rost are sa muncesti undeva unde nu prea iti place pe foarte multi bani cand poti sa muncesti undeva unde iti place si ti-ai dorit sa faci asta de mic pe multi bani... Excludem banii, pur si simplu, de ce nu ai dat la psihologie?
Eu sunt studenta in anul 1 la facultatea de psihologie si stiintele educatiei in Bucuresti unde am dat admitere cu test grila, 250 de intrebari in 3 ore din tot manualul de a 10a. Admiterea a fost de ****, timp putin. Au fost 700 inscrisi pe 95 de locuri bugetate si 200 la taxa, ultima medie la buget fiind 9.32 sitaxa 7 si ceva. Se ia in calcul doar admiterea
Facultatea are 3 ani plus 2 ani masterul.
Iti mai pot dat detalii despre admitere, iar despre facultatea in sine iti zic in octombrie, dupa ce incep daca vrei.
Materia de admitere e placuta, mai ales la personalitate. Gandirea e putin mai mindfuck, dar nimic greu daca iti place. E foarte fain
La Bucuresti se da de mult examen. Pana anul acesta era examen de sinteza, mult de scris. Anul asta s-a dat grila. Conteaza doar media de la admitere aici, nu si bacul. La cluj in schimb e admitere, dar conteaza si bacul 50%.
PSIHOLOGUL NU DA SFATURI! :p
Pentru a deveni psiholog trebuie sa termini facultatea de psihologie -3 ani- si de preferat si un master 2-ani. Si dupa 5 ani de psihologie, iti spun eu ca in general urmatorul pas e sa te apuci de alta facultate
Dar, revenind...
Dupa ce termini facultatea iti alegi masterul/specializarea. Ai de ales intre psihologie clinica, educationala, organizationala (+/- transporturilor) sau in securitate nationala. Psihologul clinician lucreaza in general in cabinete particulare (unde se ocupa de evaluari) sau in spitale (inclusiv cele de psihiatrie), cel de organizationala are mai multe oportunitati, de la HR la evaluarea personalului si emiterea de certificate pentru angajare sau permise de conducere. Psihologie educationala merge pe doua ramuri, deci poti deveni fie consilier scolar (consilierea elevilor, consilierea carierei) fie sa te axezi pe educarea copiilor cu nevoie speciale. Iar la final, cea mai faina ramura si cu cele mai putine locuri de munca, psihologia aplicata in securitate nationala ofera, in functie de noroc, locuri in munca in politie, isu, jandarmerie, etc.
Mai exista varianta psihoterapiei. Pe care o poti urma chiar si fara a avea facultatea de psihologie (e drept, ar trebui sa termini o facultate intr-un domeniu apropiat, gen asistenta sociala sau teologie) si apoi iti poti deschide un cabinet de terapie. Formarea in terapie costa ceva bani, ceva mai multi chiar, si dureaza cativa ani.
Si, asa pe final, ai varianta de a preda psihologie in scoli. Pentru asta trebuie sa faci modulul de Pedagogie in timpul facultatii si in timpul masteratului si sa iti dai examenul de titularizare.
Acum, sa nu iti imaginezi ca faci facultate+master si gata. Nici poveste. Imediat ce termini facultatea ai posibilitatea de a intra in Colegiul Psihologilor din Romania (te costa, nu e gratis) pe una dintre specializari. Apoi pe specializarea respectiva trebuie sa faci supervizare, cursuri, sa partifici la tot felul de chestii care te usuca de bani si te umplu de credite(adica puncte de care tine seama COPSI).
Cu locul de munca e si mai misto. Pentru ca astea cam lipsesc... Ai varianta unui cabinet (care din nou costa si in care vei investi mult bani, in principal in instrumentele de lucru) unde ca incepator vei face, cel mai probabil, rebus. Sau te poti angaja la stat, unde vei munci ca sclavul pentru minimul pe economie. Si daca ai noroc te poti angaja intr-o organizatie unde s-ar putea sa iti mearga bine.
In rest, psihologia e misto!
In alta ordine de idei, daca iti place asta si esti dispus sa investesti timp si bani in formarea ta... Succes! Domeniul e unul foarte interesant si captivant!
Nu stiam de Bucuresti, stiu de Constanta si Brasov ca nu se da examen. Oricum, conteaza ca intrii unde vrei. Numai bine si succes in viata
Multumesc mult!
Am impresia ca si la Brasov acum se face o medie cu un examen si medie de bac totusi din auzite, nu sunt sigura
Stiu pe cineva care a intrat la Transilvania fara examen. De aceea spun, acum nu stiu. Depinde de facultati. Nu ai pentru ce
Nu e nevoie de școală, femeie tot ce este cel mai important lucru este. Isus fiul lui. Dumnezeu pentru această rezolvare... Merge a fi PSIHOTERAPUT și fără facultate, școala cea mai bună este Biblia! Amin.
sorin8256 întreabă: