Pentru ca mana de munca este ieftina in Romania. Daca legal salariul minim NET e 2079 atat iti ofera si fabrica tie ca nu ii obliga nimeni sa dea mai mult iar probabil tu nu oferi fabricii nimic special incat sa nu fii de inlocuit de altcineva care doreste 2079.
Ce stii tu despre profit? Piata libera? De ce crezi ca Dacia se produce si in Turcia sau Maroc? Ce crezi ca s-ar intampla cu productia daca ar mai creste salariile la Dacia mult? Deja fiind binisor peste media din industrie. Ai habar care e structura organizationala a fabricii la care lucrezi si a corporatiei din care face parte? Cine dicteaza bugetele si cine evalueaza performanta in functie de cifre?
Deoarece statul nu se ocupa de reglări.
De companiile farmaceutice din România ce sa mai spui? Sunt tari unde cu 25 de lei iti iei paracetamol sau ibuprofen pe 1 an! Si in România numai o cutiuta cu…10-20 de pastile e chiar si mai mult de atat. Adică…
Si companiile de electricitate la fel. Se plătește cel mai mare preț din UE
Peste tot in lume este asa.
Firmele comerciale au interesul sa produca cat mai mare profit.
Din acest motiv, ei au interesul sa incaseze cat mai mult si sa plateasca cat mai putin.
Firmele platesc salarii si impozite cat mai mici.
Ei maresc salariile doar daca le obliga legea (sau concurenta vrea sa absoarbe forta de munca buna).
"Sunt tari unde cu 25 de lei iti iei paracetamol si ibuprofen pe 1 an! "
Unde ca ma duc si eu sa iau?
Da mersi.
Da zi in Europa unde sistemul de asigurări de sănătate funcționează cât de cât. Adică ce sens are sa dai 5$ pe un medicament de durere și sa dai 1000$ pe o radiografie?
Depinde de asigurare etc
Raportându-ne strict la produse si prețurile lor puse din fabrica, dupa cum ziceai in intrebare, daca nu sunt reglementări, comercianții au frâu liber. Si la salarii la fel
Fabrica scoate mi de faruri pe zi faruri care ajung pe modele spumpe de masini si inca multe pentru inlocuire gen se vand separat iar valoarea unui far de ila la depaseste 2000 de ron deci cu asta am spus tot cum poate un produs finit sa depaseasca valoarea salariului angajatilor care il produc?
Dar ai idee cat cheltuie fabrica pentru producerea unui far?
Cât costă materia primă?
Cât costa transportul?
Cât costă investiția în linia de producție?
Cât costă curentul?
Cât costă contabilii, avocații, chiria, curățenia, managementul?
Cât costă pierderile?
Sau tu ai impresia că dacă fabrica vinde farul cu 2000 lei ei au profit 2000 lei?
Vezi ca a zis suntserios foarte bine cam ce as fi zis si eu, asa ca nu mai repet.
Depinde in ce domeniu lucrezi si ce stii sa faci. Intr-adevar minimul pe economie (adica cei 2000 si ceva de lei mentionati de tine) sunt foarte putini, dar la fel din pacate este in orice tara. In Spania minimul pe economie e 1000 euro. In Canada e 16.65$/ora. Nu ai cum sa traiesti din banii astia o viata confortabila sau sa cresti o familie. Asadar trebuie sa inveti, sa te dezvolti, ca sa iti gasesti ceva mai bun, oriunde te-ai afla.
Doarunaltutilizator întreabă: