anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce tin mortis angajatorii sa vii la interviul lor?
Nu e de ajuns un CV?
Atunci de ce ce vor sa te vadă ca pe o fată la întâlnire?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Ok, atunci sa ne imaginam ca un om este angajat doar pe baza CV-ului, fara sa fie vazut de angajator. Iar cand se prezinta la serviciu este un necioplit care nu stie sa se poarte si sa vorbeasca si care isi irita toti colegii.

Ce crezi ca se intampla in situatia asta? Iti spun eu: omul este concediat si angajatorul trebuie sa reia de la zero procesul de recrutare. Adica toata lumea a pierdut timpul degeaba.

P.S. Nu este datoria unui angajator sa educe potentialii angajati. Fiecare angajator are dreptul sa-si caute angajatii ce-i mai buni si nu este obligat sa angajeze pe cineva doar pentru ca acea persoana a venit dintr-un mediu ostil si nu a fost corect indrumata in viata.

46 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru mihai69):

Da, dar eu ma refer la locuri de munca obisnuite, ca muncitor necalificat de ex, ca pentru ce zici tu e si nevoie de o expertiza.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Iote):

Pai da, acum am înteles si eu unde bate interviul, spre atitudine, frumusete, vocabular.

| Osneros a răspuns (pentru anonim_4396):

Și cum propui să se întâmple toate acestea? Realizezi că companiile cheltuie sume mari pentru angajarea unei persoane, inclusiv timpul personalului lor?
Pe lângă asta, dacă informațiile din CV nu sunt complete, iar ție ți se cer mai multe detalii, cum facem? Mai faci un CV? Dacă nici informațiile suplimentare nu sunt complete și ar vrea să știe mai multe? Repetăm acest "back and forth"? Cât timp îl repetăm?
În plus, ar aduce și probleme mari de partea angajatorului, precum cantitatea imensă de informații despre 500 de candidați pe o perioadă relativ îndelungată; cum ar trebui să rețină cineva aceste informații?
Să spunem că găsești o soluție perfectă pentru aceste probleme, tot va trebui să vezi cum se comportă candidatul. Dacă e vorba de interacționarea constantă cu clienți, iar el este foarte introvert?

Ideea e că acest proces poate fi făcut foarte simplu printr-un interviu, live, în care poți pune TOATE informațiile cerute și chiar mai mult, într-un timp mult mai scurt și mai puțin costisitor pentru angajator.

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Chiar și-așa (cum spune un personaj deja celebru de sitcom) - e nevoie să stai puțin de vorbă cu un om ca să-ți dai seama dacă se va integra în echipa unde urmează să muncească. Și poate să afli dacă nu cumva, în ciuda cunoștințelor și studiilor mai reduse, nu e capabil de ceva mai mult, pentru a-l promova eventual după o perioadă de probă.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Osneros):

Eu realizez ca cheltuiesc sume mari pentru angajatii lor, dar tu realizezi ca scoate sume mai mari dupa ei?
Si din ce scoate, din experienta lor la locul de munca sau ca au ochi frumosi si dantura perfecta?
Daca nu sunt rasisti prin faptul ca cer ca romii sa fure mai degraba decat sa munceasca cinstit, caci zic ei: "Nu vorbesc si nu se comporta ca noi"
Introvertitii vor muri de foame cu diploma în mână.
Despre datele suplimentare care se cer în afara de cele oferite în CV nu sunt multe, si chiar daca ar fi ele ar fi legate de sluja în cauza, iar nu de alte minunatii de-ale lor.
Nu degeaba exista si proba de lucru dupa interviu, ca sa vada ce stie omu', si acolo pot fi explicate si mai bine decat la interviu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru mihai69):

E drept ca teoria e buna si ea, dar practica a murit în CV, ca ea nu exista.
Atunci pentru ce un interviu daca nu se cunosc alte competente pentru care sa fie upgradat la o functie superioara?
Singurul motiv ar fi felul cum se prezinta la un astfel de interviu, dar tot nu pot gasi firul rational din moment ce poate fi vazut si studiat la practica propriu-zisa.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Findcă din cv nu se vede totdeauna cât ești de proastă.

| Mosotti a răspuns:

Pai cum? Sa vada si ei cine esti, cum vorbesti, cum te prezinti ca om, sa-si faca o idee, ca aceste chestii zic multe.

Plus sa te testeze si asa live, nu doar ce scrie in CV, sa vada ca ai competentele necesare.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

In CV se minte foarte mult, pentru ca toti vor sa para ceea ce in realitate nu sunt, adica experti in anumite profesii, cand de fapt au facut un amarat de curs sau o faculatte cu examene luate pe mita, dar in realitate nu au habar ce trebuie sa faca in profesia respectiva.
Am experinta in recrutare si angajez oamenii, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza.
Anii de experinta mi-au dovedit ca multi mint in CV si cand ajung sa-i angajezi habar nu au sa lucreze cu acel produs sau program, pierzandu-mi timpul inutil si al meu si al oamenilor care se astepata sa lucrezi cu ei, pentru ca jobul avea ca cerinta experinta in acel domeniu. Noroc ca exista perioada de proba si-l pot da afara imediat, dar am invatat ca interviul este cel mai bun lucru posibil, sa vezi omul, sa-i pui intrebari profesionale si sa vezi cum reactioneaza si cum iti explica procedurile. Un om cistit nu va mintii stiind ca-l poti prinde cu minciuna.
Eu vorbesc de munca calificata, nu de necalificat, unde CV-ul in cazul unui necalificat nu conteaza, ca tot "munca de jos" presteaza.
De-a lungul anilor am avut surpriza sa angajez oameni care desii nu aveau facultati, erau foarte buni in programare si munca lor a dovedit asta, ceea ce ma duce la aceeasi concluzie: CV este doar o hartie cu care se perzinta cineva, in realitate, interviul este cel care decide soarta angajatului dupa ce-l supui la proba si vezi cat de capabil este.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Despre ce vorbesti baiete? Cum sa-i pui omului o intrebare si in 24 de ore sa-ti dea raspunsul?
Vii la interviu si afirmi ca esti bun in meseria aceea, asa ca, eu iti pun intrebari profesionale si te astept cu raspunsul acum, in interviu, nu sa te duci tu acasa si sa cauti raspunsul pe la prieteni sau carti, fiindca aia-i smecherie, nu interviu serios de angajare.
Eu una nu angajez dupa CV, doar triez si chem la interviuri sa vad ca au cat de cat ceva scoala si calificari.
La interviu iese adevarul la suprafata, fiindca avem un profesionist prezent in comisia de interviu, care va pune intrebari tehnice si te va invita sa raspunzi ce ai face in anumite situatii, cum ai rezolva problema respectiva sau ce proceduri trebuiesc folosite. Daca tu-mi vii cu "iti dau raspunsul in 24 de ore" atunci esti din start rejectat, fiindca ala este clar un smecher, care pretinde a fii cine nu este in realitate.
Din pacate, partea verbala este vitala cand angajezi pe cineva, pentru ca cerintele vin de la superiori si tu trebuie sa le executi, iar pe muteste nu discuta nimeni.
Nici macar freelancerii cu care lucrez nu sunt muti, vin si pun intrebari, noi dam instructiuni cum sa se faca anumite lucruri si exista comunicare non stop, fara de care nu se poate executa nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Eu spun cum fac eu stric pe domenii de finante si inginerie(cercetare). pe partea de analize/calcule. degeaba e cineva un bun speaker, daca nu stia sa faca practic. la acele intrebari ce le dau 24 ore sa raspunda, iti garantez ca tu pe net nu gasesti raspunsul in un an de zile. doar cine este expert, cu peste 10000 de ore lucrate in acel domeniu, va reusi sa imi raspunda. exemplu de intrebare: daca la nuclearelectrica, scade presiunea la condensator cu 10% la o singura unitate nucleara din cele doua in functiune, 1. cum se modifica randamentul turbinei de medie presiune si entalpia la esaparea acesteia. 2. cum se modifica valoarea actiunii pe bursa de capital peste un an de zile, avand in vedere contextul economico-politic european. Pentru asa intrebari il las cateva zile bune sa vina cu niste valori precise.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Un om destept nu vorbeste imediat, ci analizeaza implicatiile pe termen lung, se informeaza, etc. de exemplu pentru a participa la o licitatie pentru un proiect, trebuie analizata bine ce e de facut, sedinte, discutii cu cei ce se ocupa de executie, etc. contractare consultanti externi cu o saptamana inainte de a trimite o oferta de pret, contactare firme din productie din tarile apropiate ca sa stiu daca poate cineva sa im ifac piesa ce imi trebuie, etc. standarde, autorizari, cumparare programe si instruirea angajatilor. toate asta, de cand apare proiectul la licitatie pana se depune oferta. nu merge... sa ai proiect sa faci un suport de teava de exemplu, si sa depui doua pagini si un pret de 20000 euro, fara sa ai o pregatire specifica acelui proiect, cumperi un program de calcul de zeci-sute de mii de euro, convingi o fabrica sa isi modifice obiectul de activitate sa iti faca tie inventia de suport unica in lume, convingi autoritatile de reglementare ca inventia ta e cea mai buna, o pui in aplicare, si apoi o urmaresti 50 de ani ca sa demonstrezi ca e buna. faci si o analiza cu proprietatile materialului in viitor, peste 50 de ani. asta de cand te intreaba cineva daca poti sa faci acel proiect, si pana ii dai raspunsul. de multe ori, pregatirea sa accept eu un contract dureaza peste 1 un, si sunt cel mai rapid si eficient contractor in aceasta zona a europei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Am avut acum cativa ani un contract, unde am fost intrebat cat cer pe acels erviciu, si pretul era in functie de cantitatea de metal dintr-o constructie, evident ca nu am dat un raspuns pe loc, ci am stat vreo doua zile sa ma documentez si sa fac calcule. altul cand am rezolvat niste ecuatii pentru industria de masini din Germania, evident ca mi-au luat zeci de ore calculele, nu am dat pe loc raspuns. am avut de creat o metodologie pentru o constructie ce s-a facut acu mvreo 3 ani in 6000 de localitati in Romania, iarasi, calcule, nu pe loc. altii prin arabia saudita prin 2016 au vrut sa modifice la o centrala electrica, sa ii dea un alt scop, ceea ce modifica total toate performantele echipamentelor, randamentele, inclusiv proprietatile materialelor, si mediul inconjurator. la fel, calcule, vreo 3 luni doar am lucrat zilnic la acel proiect. un alt exemplu, este ca in Romania nu exista un program care sa simuleze perfect efectele unui cutremur pentru diferite structuri, n-am cum sa ii zic unei persoane la interviu, sa imi spuna cu cati cm se misca casa poporului la un cutremur de 8 grade, indiferent ce carti, internet, programe are in fata, e ceva la care trebuie sa calculeze sute de ore inainte sa ofere un raspuns. pentru ca pur si simplu nici un program nu ia in calcul toate fenomenele, inclusiv radiatiile, analiza statica, analiza dinamica, analiza cuplata cu modificarea parametrilor materialelor peste x ani, etc.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vad ca tu nu poti face diferenta intre un contract individual de munca si o oferta de prestari servicii.
Sunt doua lucruri total diferite!
Noi vorbim aici de CV si contract INDIVIDUAL de munca!

Ce i-ai dat tu omului a fost o calcuatie de pret pentru o oferta de prestari servicii si nu s-a discutaa de aceva aici, nici macar de interviu, pentru ca tu nu ai fost la nici un interviu sa te angajeze ca muncitor, ci ai participat la o discutia unde aveai de prestat o activitate, in calitate de contractor, nu de angajat.
Este diferenta enorma intre CONTRACT INDIVIDUAL de munca (ca simplu angajat) si CONTRACT de PRESTARI servicii, unde tu i-ai prezentat o oferta de servicii cu preturile aferente.

| NunuNini a răspuns (pentru anonim_4396):

"Sa înteleg ca exista pretentii la mijloc.
Atunci de ce nu sunt specificate de la început?
Da dl, vreau asta si asta de la tine ca, daca vrei sa fii angajat la mine, pe langa datele complete care sunt în CV."
Sa presupunem ca este un post in care iti cere comunicare cu clientii. Ti se cere sa-i asculti, sa le vorbesti. Diferenta este la stil. Una e sa-i asculti cu ochii in alta parte si sa le raspunzi acru. Cu totul altceva este sa-i asculti privindu-i si sa le raspunzi clar, detaliat, zambindu-le.

| Iote a răspuns (pentru anonim_4396):

Am revenit cam tarziu. Dar nu e vorba de frumusete ci de igiena. Lucruri total diferite. Dar daca esti ingrijit, evident arati mai bine.