Teoretic poate oricine sa se inscrie. Daca unii se baga in fata nu prea ai ce sa le faci.
Da,dar oare nu este pe pile? cam asta da de inteles autorul topicului, prin faptul ca mereu sunt exact aceleasi persoane, deci el se intreaba care sunt criteriile si cum se selecteaza si mai ales de catre cine?
Da fratele meu pe pile se face treaba ca peste tot in tara asta!
Da, pe pile. E cineva care face lista si el decide pe cine pune, in functie de ce rude, prieteni are.
Adevărul este altul. Fiecare partid își pune o persoana din partidul sau, sau simpatizant, firește cu acordul persoanei respective. Daca se repeta comisia aproape 100% de fiecare data, este pentru ca interesul este ca cel care a mai fost se pricepe mai bine ce are de făcut,decât unul nou. Eu am fost in comisie de multe ori,pana am ales sa nu mai merg la vot. Firește ca se tine cont si de pregătirea persoanelor care urmează sa facă parte din comisie,iar ca președinte si vicepreședinte de comisie se cere daca e cu putință cu studii superioare. Propunerea se face la Primăria localității, care o verifica iar când numărul de membri este complet, lista se trimite la județ, de unde se întoarce aprobata, daca nu sunt reclamatii.
Sunt doua alegeri.
1.Presedintele si vicepresedintele sectiei de votare sunt numiti de catre circumscriptia electorala, de regula juristi neafiliati politic.
2. Ceilalti membri ai biroului sectiei de votare sunt desemnati de partidele/aliantele electorale care depun candidaturi la alegeri.
Daca asa s-a procedat si in comuna ta atunci este pergect legal.
Si de ce sunt rude intre ei doamna? Apropo unul din comisie de "meserie" e carutas deci nu ma luati cu zaharelul, de asta nu merge tara asta inainte pentru ca hotii au aparatorii, sa va fie rusine.
Presedintele de sectie este finul fostului primar, iar pe membrii comisiei nu-i intereseaza partidele decat o data la 4 ani, toti au in schimb rude si cunostinte in primarie. Ciudat, nu?
Tot ce se poate dar de asta ar fi trebui sa se ocupe biroul circumscriptiei electorale si partidele existente in comuna si la nivel judetean.
Eu nu stiu ce e la tine in sat. Adevărul este ca partidele își aleg reprezentantii, insa dintr-un sat mic nu sunt multe partide, iar cele care nu au membri sau simpatizanți in localitate apelează la cunoscuți sa desemneze ei persoana care o considera ca face fata si necunoscand-o o accepta, primăria o aproba si uita așa se formează comisia. Președintele comisiei nu poate fi secretarul primăriei, ultima data când a fost era in 2012. Tot atunci am fost si eu in comisie dar am renunțat si sa mai votez. Sa știi ca nu se pot face neregulii, comisia este formata din cel puțin 11 membri, plus observatori.