Hmmm... si eu am avut un cont de economii la ABN Amro. Am renuntat la el pentru ca am deschis cont la Bunq.
Ideea ca dintr-un cont de economii nu puteam face plati, trebuia sa transfer banii in contul curent si abia apoi sa fac plata. Deci puteam publica pe Google IBAN-ul ca tot nu-mi lua nimeni din el.
Daca prin absurd mi-ar fi luat, puteau lua doar intreprinderile (firmele) si nu persoanele casnice. Iar alea luate de intreprinderi prin incasso (direct debit) se pot storna intr-un timp rezonabil.
Daca-mi public IBAN-ul, firmele pot lua bani din el. Nu orice persoana privata, doar firmele (care au cont bancar de afaceri). Iar dintr-unul din conturile mele pot lua doar firmele olandeze. Banii luati pe nedrept ii pot storna usor, vreme de cateva luni de la efectuarea platii.
De fapt, numarul de IBAN-uri este mare, dar nu nelimitat, asa ca IBAN-urile pot fi ghicite. Dar firmele trebuie sa cunoasca si combinatia de nume + IBAN pentru a lua bani din cont. Tehnic, ele trebuia sa aiba dovada ca le-am permis aceste operatii, dar sunt crezute pe cuvant de onoare pana la proba contrarie.
Cum sa iti ia firma fara acord bani? poate sa iti bage ar trebui sa te dea injudecata sau asa ceva sa iti ia din bani
Serios. Firma de gaz si de electricitate nu are nicio dovada ca eu le-am permis formal sa incaseze banii. Firma de internet, la fel. Banca le-a crezut pe ambele pe cuvant de onoare. Iar deoarece eu nu am stornat banii de ani de zile, se pune ca sunt faptic de acord cu platile.
Eu unul nu am semnat niciodata in scris un contract cu aceste firme. Iar de primirea cartelei de abonament pentru mobil a semnat postasul, nu eu. Asa ca aceste companii nu prea au cum sti cum arata semnatura mea.
Am mai incercat odata sa iti explic, nici atunci nu ai vrut sa intelegi.
Nu iti ia nimeni banii din cont fara acceptul tau.
Trebuie sa intelegi ca acceptul tau nu inseamna un contract cu semnatura ta. E suficient sa iti setezi aceste plati dintr-un internet banking, sau sa trimiti un iban catre un furnizor de servicii... samd.
Nu iti faci tu azi abonament la Orange si ei maine te cauta dupa iban si iti iau bani din cont.
Hmmm... exista smecheri care daca-ti afla IBAN-ul si numele cumpara lucruri scumpe de la magazine online. Dar, nefiind vina proprie, poti storna banii si face plangere penala.
La niciunul. Daca iti e asa mare problema inchizi contul, faci altul, ai alt iban si gata.
Vezi ca tu incurci IBAN cu numar card unde este CVV / CVC
In iban iti bag eu banii, unde este CVV / CVC de acolo scad eu banii
Nu, serios, e vorba de IBAN. Escrocheria consta din doi pasi: iti sparge parola la un magazin la care ai mai cumparat de sapte ori, pe urma comanda pe direct debit (incasso).
Eu am card de credit de circa un an, dar am facut cumparaturi pe internet de ani de zile. Olandezilor nu prea le plac cardurile de credit. Bine, al meu e card de credit fara credit (imprumut).
Nu incurc nimic. Stiu ce vorbesc. Este vorba de direct debit (incasso).
Platesc prin direct debit la o banca la care nu am avut niciodata card de credit.
Eu am conturi la ABN Amro si la Bunq. Maica-mea are cont la Raiffeisen Bank in Romania. Toate aceste banci recunosc operatiuni de direct debit.
In conditiile generale ale produsului bancar direct debit scrie ca acest serviciu se executa doar daca este acordata permisiune in scris, semnat pe hartie. Dar in practica nicio companie olandeza nu tine cont de asta.
Cand m-am inscris la compania de gaze si electricitate am fost crezut pe cuvant de onoare ca am numele cutare, adresa cutare si contul cutare la ABN Amro. La ABN Amro nu am avut niciodata card de credit, ci doar un card Maestro.
Iar banca ABN Amro a crezut pe cuvant de onoare compania de gaze si electricitate ca are dreptul sa execute direct debit din contul meu.
Asta e: am completat un formular pe internet, nu am vorbit la telefon cu nimeni de la compania de gaze si electricitate, ei nu m-au vazut niciodata la fata si nu mi-au vazut niciodata semnatura (scrisa sau electronica). Nu am declarat niciodata catre ABN Amro ca am conferit permisiune companiei de gaze si electricitate sa-mi ia bani din cont si nici nu am efectuat acest proces prin internet banking.
Compania de internet: acelasi lucru.
Si, da, transferurile pe care le initiezi personal nu pot fi stornate. Dar transferurile prin direct debit pot fi stornate timp de cateva luni de la efectuare. Eu insumi am stornat pentru tatal meu vitreg o plata catre taxele si impozitele locale, operatiunea am facut-o cu mobilul lui si a durat mai putin de cinci minute.
Girly97 întreabă:
AlexFrandos întreabă: