D-aia se numesc NErambursabile...
Condiții pentru tinerii NEET, să se facă patroni
Pentru a putea ajunge în postura de a primi cei 25.000 de euro pentru a deveni patroni de firme, tinerii NEETs trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulate, printre care:
Să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Ca să-și poată deschide firma, tănărul respectiv trebuie să aibă deja 18 ani împliniți.
Să fie înregistrat și profilat de Serviciul Public de Ocupare (SPO), adică agenția județeană de ocupare a forței de muncă.
Să fie tineri NEETs din categoria celor ușor ocupabili, adică să aibă o calificare profesională. De exemplu, aici pot să intre tinerii care au terminat o facultate, dar nu au reușit să se angajeze.
Să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare vizate de proiect.
Vor fi sprijiniți preponderent tinerii de etnie romă și cei din mediul rural (dar nu neapărat).
Pentru subvenția acordată este obligatorie angajarea a minimum 1 persoană în cadrul afacerii sprijinite.
Afacerile înființate trebuie să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 6 luni.
Perioada de sustenabilitate presupune continuarea funcționării afacerii, inclusiv obligația menținerii locului de muncă ocupat, și poate fi contabilizată pe perioada implementării proiectului sau după finalizarea implementării.
Ajutorul de minimis se va putea acorda în două tranșe, după cum urmează:
tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
tranșă finală reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a ocupat locul/locurile de muncă asumat/e prin planul de afaceri.
Ce ai scris tu, am citit și eu pe diferite site uri. Însă ceea ce nu înțeleg am scris și întrebarea mea. Și anume, dacă nu merge, va trebui să îi returnez? Știu ca la unele fonduri europene nerambursabile așa se procedează, dar nu știu dacă și la asta...
Știu ca de aceea se numesc nerambursabile, dar ți am spus. La unele fonduri nerambursabile, dacă afacerea nu merge trebuie sa ii returnezi. Dar nu știu cum e la asta pentru tineri.