| NonZarek a întrebat:

Merita sa cumperi un apartament în oraș, sa îl mobilezi și sa îl dai pe închiriere? Vei scoate ceva bani din asta care sa merite? Sau nu?

Răspuns Câştigător
| împreunăfacembine a răspuns:

Normal că merită. Îți zic de la început să nu îmi dai fundă, deoarece poti primi răspunsuri mult mai bune, dar

În 2020 tot mai mulți au început afaceri în imobiliare și fix asa cum zici tu. Au cumpărat un apartament sau garsoniera ieftina (de obicei de la periferia orașului) si l au mobilat și adus modificări unde a fost necesar. Mai apoi l au pus la închiriere.

Să zicem că dai pe o garsoniera 25.000 euro. Dacă e într un oraș mare și atractiv precum Cluj, Oradea, București, Brașov, Sibiu, Iași, Timișoara îl poți da chiar și cu 250 de euro în chirie și scoți banii destul de repede de pe el.

Nu trebuie cumpărat ceva nou, ci variante ieftine și le aduci tu modificări. Și dacă investești apoi 5.000 de euro în el separat tot merită.

Oamenii cauta chirii

12 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Desigur ca merita, daca este un oras cu potential de dezvoltare, unde vin persoanele tinere (in special in partea culturala) pentru a studia si a putea sa isi faca o cariera. Cum ar fi marile orase Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, etc.

Afacerile imobiliare nu o sa dispara niciodata big grin (sau cel putin prea curand), iar locuintele si alte astfel de spatii, sunt printre putinele "lucruri" care isi maresc valoarea in timp. Daca tu iei ceva acum (si stii ca poti sa il achiti in timp util), peste cativa ani, o sa ii creasca pretul.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Normal ca merita, investitiile imobiliare sunt cel mai sigure cam in orice perioada economica. Bineinteles acum sper ca nu vorbim de orase moarte ca Petrosani sau Pascani sau mai stiu eu

| siriusblack98 a răspuns:

Da, merită. Venitul pasiv este cel mai rentabil.

| mihai69 a răspuns:

Depinde. Eu aș spune că nu merită.
Să spunem că te costă cu totul 150000 €. Și o să iei o chirie de 500 € lunar (adică vreo 6000 € anual).
În cât timp o să obții profit?!? (asta dacă ai avea toți banii odată, ca să nu plătești dobânzi; nu mai punem la socoteală restul cheltuielilor - impozite, asigurări, reparații etc.)
R: 150ooo / 6ooo = 25 de ani. Ia spune, ți se mai pare o investiție bună?
De banii ăia mult mai bine îți faci un portofoliu de acțiuni și / sau participări la fonduri de investiții și ai putea avea și peste 10% venit anual.

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Abia îți iei banii înapoi cam în 9-13 ani și asta dacă ai investit numai 35000 euro cu totul. Ce zici, merită?
Dacă ai mulți bani și ai 10-20 de apartamente, atunci da, merită cât de cât, dacă nu investește ăia 35000 în familia ta mai bine.
Doar părerea mea neprofesionistă.

| sierra1 a răspuns:

Fă un calcul - la "sânge" - și o să constați că nu e roză situația.

Nici unul din ce se aruncă să zică "da" nu ia in calcul halul de degradare după care-ți ajunge casa aia in 5-10 ani de chirie

Simulare: iei NET 200 eu/lună - rezultă o medie de 2000 pe an, 20.000 in 10 ani și POATE in 30 ani il amortizezi

...și mai vezi că sunt dobânzi la depozite sau certificae de trezorere cu 3%/an. Ia calculează in 30 ani câți bani ai?

| RoCkKiD a răspuns:

Daca e strict pentru profit...nu prea.

E simplu sa faci un calcul sa vezi in cat timp ti se amortizeaza investitia si aia nu prea se intampla mai devreme de 20 de ani.

Ce face treaba mai atractiva e faptul ca piata impobiliara in orasele mari tinde sa creasca deci aparatemtnul pe care dai 100.000 acum e posibil sa valoreze cu minim 50% mai mult cand termini cu creditul, treaba asta o sa se amortizeze putin prin faptul ca tu platesti dobanda pe acel credit dar tot o sa iesi putin pe plus si ramai cu un imobil.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru h379m3973423):

Pai asta e cea mai buna investitie in familie. Pentru ca familia aia o sa aiba un venit si o proprietate peste acei 13 ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu merită deoarece tu investesti bani in renovare si chiriasii i ti distrug casa nu le pasă ca nu este a lor i si baga P in banii tai.

| împreunăfacembine a răspuns (pentru mihai69):

Dar îți dai seama că nu cumpără omul cel mai scump apartament posibil. Când începi o asemenea afaceri e logic că nu te bagi pe ce e mai scump.

| mihai69 a răspuns (pentru împreunăfacembine):

Cine a spus despre cel mai scump?!? Exemplul meu era pentru un apartament mediu, care include și finisările și mobilierul și electrocasnicele necesare.
===
Cât despre „afacere"... mai bine cauți pe piață case / apt. vechi și le renovezi apoi le revinzi pentru un mic profit.

| Adry05 a răspuns:

Păi depinde, faci împrumut bancar? depinde prețu raportat la cât ai putea cere chirie. Nu prea merită să-l mobilizezi complet nou, e o investiție uriașă la început, depinde și de tine ce fonduri prinzi... Iar foarte important e orașu, merită mai degrabă să faci așa ceva într-un oraș universitar sau în dezvoltare unde vin continuu oameni la muncă