| AndreiG11 a întrebat:

Am 2 prieteni, care lucrează la aceeași firma.
In primul rand, obiectivul muncii este același iar salariile sunt diferite cu mult. In al doilea rand primesc banii numerar de la un "manager" iar in momentul cât li se oferă banii sunt puși sa scrie o declarație prin care sa confirme ca in data de... au încasat salariul in valoare de.., ceea ce nu mi se pare normal.
După mai multe speculații, am ajuns la concluzia ca managerul zonal al acelei firme ar putea fi țepar.
Unul din acești prieteni, muncește de 2 luni acolo, iar când a fost la banca l-au găsit ca șomer, neavând veniturile înregistrate la ANAF.
Ați mai întâlnit vreodată ca in momentul încasării salariului sa scrii declarație?
Cum credeți ca ar trebui prietenii mei sa procedeze?

7 răspunsuri:
| Elyiela a răspuns:

Sa-si dea demisia. Presupusul manager e tepar.

| Holiday a răspuns:

Da, este perfect legal sa fii pus sa semnezi ca ti-ai incasat veniturile salariale. Ba chiar e obligatoriu. Ia gandeste-te, cum demonstreaza firma ca ti-a platit salariul daca exista vreodata reclamatii ale salariatului pe tema asta? Daca plata se facea direct in cont, prin transfer bancar, nu era necesara aceasta formalitate.
La ANAF iti apar cam dupa 3 luni de la angajare veniturile sau modificarea salariului.
Faptul ca au salarii diferite iarasi nu este o ilegalitate. Pana la urma fiecare angajat isi poate negocia salariul individual.

| Holiday a răspuns (pentru Elyiela):

"Presupusul manager e tepar."

Pe ce te bazezi cand afirmi asta?

| varsanofie a răspuns:

Din ce îmi aduc aminte, am mai întâlnit situații de genu, unde la momentul primiri salariului se cerea o declarație de confirmare.
Până a specula faptul cum că este țepar, trebuie verificat contractul de muncă, apoi de acolo se poate începe un demers. cititnd cu atenție contractul. este mai mult ca probabil să se folosească de anumite portițe astfel să și ceară acele declarații, arătând astfel plata lunară către angajat.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ca au salarii diferite nu este o ilegalitate, fiecare cum au negociat sau cum au acceptat salariul.
Prietenii ar trebui sa verifice la ITM daca au sau nu contractele individuale de munca inregistrate in Revisal. Intrebarea este daca au incheiat CIM, ar trebui sa aiba un exemplar.
Nu este normal sa dea declaratie de primire a salariului, daca il primesc cash atunci ar trebui sa semneze de primire pe un stat de plata.

| Doja a răspuns:

Poate omul are un contract de colaborare temporar, sau e contractat doar pe proiect. pot fi multe variante care nu duc la inscrierea obligatorie la camera de munca. Declaratiile respective au ca scop confirmarea faptului ca omul a primit banii.

Cel mai probabil il primeste cash. Daca ar fi primit in banca n-ar mai fi avut nevoie de declaratie.

| Elyiela a răspuns (pentru Holiday):

Faptul ca cel care a pus intrebarea a zis asta?