| LupuMarianD2 a întrebat:

Salut, am înțeles că unele persoane pot primi 200 lei in plus de la angajator neimpozitati, dar ce salariu trebuie sa am? Eu am momentan 1600 lei net, pot primi acei bani?

22 răspunsuri:
| anonimuIl a răspuns:

E vorba de bonuri de masă pe care ar trebui să le primești la salariul tău.
Ar trebui să primești bonuri de 200 - 250 lei pe lună.
Dacă nu le primești înseamnă că ești angajat la un patron român care are o afacere mică și nu îți va da și bonuri de masă.
De mărirea salariului minim pe economie și ce trebuie să primești în plus tot de la patronul tău afli dacă îți va da că poate îți bagă zile în care nu ai fost la muncă.

| anonimuIl a răspuns:

Unde ești angajat cu 1600 lei net fără bonuri de masă de 200 - 250 lei?
Schimbă locul de muncă.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Da, anonimul02 nu stie despre ce vorbeste. E vorba de un supliment de 200 de lei, neimpozabili, aplicabili la cei cu salariul minim, dar doar DACA angajatorul decide ca vrea sa faca asta. Pentru angajator inseamna sa dea 200 RON in plus pentru fiecare angajat, fara aia vreo 110 RON pe care i-ar fi dat taxe la stat altfel, dar tot inseamna o cheltuiala suplimentara a angajatorului, nu niste bani care pica din cer/de la UE/de la stat fara nici o investitie.

| Brizbriz a răspuns:

Da, bonuri de masa, 10 lei pe zi
dar e la, latitudinea angajatorului, unii dau, altii nu

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru anonimuIl):

Nu e deloc vorba de bonuri de masa.
e vorba de un supliment pe care anagajatorii il pot oferi de la 1 iunie angajatilor cu minimul pe economie fara a plati taxele aferente pe acesta suma.

zic sa nu mai raspundem daca nici nu stim despre ce e vorba.

| anonimuIl a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Deci el ar trebui să primească 1600 + 200 de care spui tu + 250 bonuri de masă.
Dacă NU primește banii ăștia să schimbe locul de muncă azi.

| anonimuIl a răspuns (pentru suntserios):

Vezi ce am mai răspuns.

suntserios

Ai raspuns pe langa si cam atat.

În București la 2500 lei net nu vine nimeni la angajare de 2 ani la program de 160 de ore lunar.
Sunt sigur că și în orașul tău e la fel.

suntserios

Tu nu cred ca ai inteles intrebarea omului.

El a intrebat cum poate obtine acei 200 lei si care sunt conditiile, nu a cerut sa fie criticat unde si de ce lucreaza pe minimul pe economie.

Și eu i-am răspuns că fără 1600 + 250 bonuri de masă să își dea demisia AZI.
De cei 200 de la 1 iunie nu am știut că i-aș fi spus să meargă AZI la patron și să îi ceară 1600 + 200 + 250.
Dacă nu să își dea demisia că sigur nu are patronul ăla coadă la ușă.

suntserios

Ok deci ne-am inteles.
Habar nu aveai de raspunsul la intrebare.
Ai vrut doar sa te iei de el.
Atat.

A mai aflat că ar trebui să primească bonuri de masă pe lângă ăia 200 lei.
Sigur o să se gândească foarte bine să schimbe locul de muncă.

suntserios

Si de unde stii tu ca nu primeste bonuri de masa? Ti-a scris in privat?

M-am interesat acum undeva unde sunt peste 250 de angajați și NU se dă nimic în plus la cei cu salarii minime.
Cei cu salarii minime primesc 1600 + 240 lei bonuri.
Sigur nu va primi nici el 200 lei.

| anonimuIl a răspuns:

Aștept să aflu și dacă va plăti altul cei 200 lei la cei cu salarii minime în București. Dacă o să aflu o să scriu aici.

suntserios

De ce esti asa sigur?
Acesti bani sunt dati daca vrea anagajatorul. Poate angajatorul lui vrea

| LupuMarianD2 explică (pentru anonimuIl):

Am bonuri de masa de 15 lei

| LupuMarianD2 explică (pentru GabiDumitrescu):

Da zic așa eu cu 1600 ii pot primi nu? Sau trebuie sa am mai putin că să știu să intreb

Să îi dea, poate are bani mai mulți decât cel care nu dă în București.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonimuIl):

Scrie undeva ca e obligatoriu sa acorzi bonuri de masa? Exact, NU. Unii angajatori dau, dar nu e musai. La fel si cu aia 200. Si bonurile de masa si aia 200 reprezinta cheltuieli suplimentare ALE ANGAJATORULUI.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru LupuMarianD2):

Ar trebui sa ai salariul minim in cap, teoretic. Deci vreo 1550, ceva de genul. Vezi mai jos
----------------------
I. Angajatorii au posibilitatea să ofere salariaților încadrați cu salariul minim pe economie de 2550 lei, suma de 200 lei fără a plăti impozit pe venit și contribuții sociale. Acest beneficiu se aplică tuturor domeniilor de activitate, cu excepția companiilor care activează în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar.

Conform prevederilor de mai sus și a informațiilor furnizate în documentele atașate, avem rugămintea să ne transmiteți până la data de 27.05. 2022 dacă optați pentru modificarea salariului brut de la 2550 lei la 2750 lei începând cu 01.06. 2022 pentru a putea beneficia de scutirea de impozit și contribuții aferente sumei de 200 lei.

Începând cu data de 30.05. 2022 vom da startul analizelor, vom veni cu recomandări și vor fi efectuate modificările de salarii brute.

II. În industria alimentară și în domeniul agricol avem un nou salariu minim brut în valoare de 3000 lei, aplicabil societăților care activează în baza anumitor coduri CAEN enumerate în atașament și care realizează o cifră de afaceri de cel puțin 80% din aceste domenii, similar domeniului construcțiilor.

De asemenea, începând cu 01.06. 2022, salariații angajați în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar au posibilitatea să opteze pentru plata cotei de 3, 75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea salariatului se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale.