| Stansescu_Alexandru_1990 a întrebat:

Salut,

Am varsta de 24 de ani si as dori sa imi fac un credit pe 30 de ani pentru a cumpara un apartament, am fost astazi la banca sa rulez o simulare dar sincer nu am inteles nimic.

Eu momentan ma uit la apartamente de 2 camere in jur de 60.000 si 75.000 de Euro.
Intrebarea mea este, imi pot lua un credit pentru a finanta acest lucru?

Sunt singur, am salariul net de 4500 de lei dar urmeaza sa se mareasca ori cu 30% ori la 7000 de lei.

Ce mi-ati propune se fac? Momentan stau la cineva si urmeaza ori sa fac acest pas de a-mi lua credit ori de a lua un apartament in chirie.

Macar am posibilitatea de a-mi lua un credit atat de mare pe salariul asta?
Este fiabil? Eu am un alt apartament care urmeaza sa il vand in valoare de 50.000 de euro, nu a fost cumparat de mine, mi-a ramas mostenire, as putea sa apelez la creditul "Noua Casa"?
Ce inseamna mai exact avansul? Este o suma de bani pe care eu trebuie sa o platesc din start din buzunarul meu? Banca in sine cum ma finanteaza?
Daca eu ma uit la apartamente de 75.000 de euro si dau un avans sa zicem de 15% de 11.250, banca mi-ar finanta doar suma de 63.750?

Mi-ati spune sa mai astept si sa mai strang vechime si bani intr-o chirie sau sa ma uit la ceva cu un pret mai mic?
Am fost oarecum fortat de a lua o decizie acum si trebuie sa stiu ce trebuie sa fac, dar sunt confuz, nu inteleg cum functioneaza sau unde macar m-as putea incadra.

Multumesc!

1 răspuns:
| MistarGoGu a răspuns:

În situația economica și politica actuala din România sa te inhami la credit pe 30 de ani pentru un apartament este SINUCIDERE curata! Nu te poți baza pe un job sa îți plătești rata și sa mai și trăiești! Nu îți garantează nimeni ca peste 3, 4 sau 6 ani firma aia la care lucrezi tu mai exista sau se reduc posturi! Ori îți faci o rezerva de minim 6 rate lunare DE care NU te atingi nici dacă mănânci 1 covrig pe zi!
Sau mai faci ceva extra job!
Dacă ai o calificare care sa îți permită rapid *( 2 -3 luni ) găsirea unui job nou o.k! Băncile iau în considerare ORICE sursa de venit! Salarii, colaborări part-time, chirii de la alte spatii închiriate de solicitantul de credit, venituri din drepturi de autor *( artiști)!