Buna,
Pentru inceput - 75k euro e o suma decenta pentru un apartament de 2 camere, dar depinde si foarte mult de oras. Tototdata, incearca sa iei in calcul ca pe langa avans, poate vei avea nevoie de renovari + bani pentru notar (aici se poate ajunge si la sume mari).
Avansul dap, il dai tu, iar banca acopera restul de bani pentru a acoperi pretul apartamentului.
Creditul Noua Casa presupune mai multe conditii pentru acordare, trebuie sa le citesti neaparat ca am vazut ca depinde de la banca la banca si lucrezi cu institutii de stat, lucru care poate ingreuna putin obtinerea creditului.
De asemenea, poti merge pe ideea de credit ipotecar cu dobanda fixa pe o perioada de timp. Sunt banci care ofera CEC 3ani, BCR 3 ani, Libra 3 ani, ING 5 ani. Chestia asta te poate ajuta ca in perioada de dobanda fixa sa stingi cat mai mult din credit si eventual sa te mai stabilizezi financiar avand in vedere ca ai numai 24 de ani.
Pentru a vedea unde si cum te incadrezi, alege banca cu oferta cea mai buna dpdv dobanda si du-te la o simulare. Poti merge la mai multe banci, sa soliciti simulare fara a fi introdus in biroul de credite, sa fie o simulare fictiva cum ar veni. De acolo, iti vor spune care este suma maxima pe care o poti obtine luand in considerare salariul tau actual.
Totusi, daca obtii 50.000 de euro pe celalalt apartament, de ce sa nu-ti faci un credit de nevoi personale pentru a achizitiona alt apartament? Scapi si mai repede de credit sauuuuuuu ar mai fi varianta sa-ti iei credit ipotecar, dar cu un avans urias.
Pe orice varianta ai merge. Pune toaaaaate intrebarile care te framanta la banca. Oamenii de acolo sunt pusi sa-ti raspunda.
Succes!
În situația economica și politica actuala din România sa te inhami la credit pe 30 de ani pentru un apartament este SINUCIDERE curata! Nu te poți baza pe un job sa îți plătești rata și sa mai și trăiești! Nu îți garantează nimeni ca peste 3, 4 sau 6 ani firma aia la care lucrezi tu mai exista sau se reduc posturi! Ori îți faci o rezerva de minim 6 rate lunare DE care NU te atingi nici dacă mănânci 1 covrig pe zi!
Sau mai faci ceva extra job!
Dacă ai o calificare care sa îți permită rapid *( 2 -3 luni ) găsirea unui job nou o.k! Băncile iau în considerare ORICE sursa de venit! Salarii, colaborări part-time, chirii de la alte spatii închiriate de solicitantul de credit, venituri din drepturi de autor *( artiști)!
Poti lua un credit prin programul Prima Casa, e cel mai avantajos.
Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
66.500 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
119.000 euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.
https://mfinante.gov.ro/......ard-de-lei
Avansul e suma pe care tu o aduci de acasa.
Daca as fi in locul tau (nu-ti poate spune nimeni ce sa faci), eu as pastra apt mostenit si nu as lua nici un credit. Eventual un credit de consum, micut, sa renovez apt (banuiesc ca este mai vechi). Cu situatia economica care planeaza, cu IRCC in crestere (Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M), nu m-am baga la nici un credit.
Daca apt mostenit e in alt oras decat cel in care stai, vinde-l pe cel vechi si ia un credit cat mai mic, cat sa acoperi diferenta, pe o perioada cat mai scurta. Max 5 ani.
Mi se pare cea mai rea chestie pe care o poti spune. Mereu a fost starea politica incerta, mereu exista posibilitatea de a ramane fara loc de munca si pana la urma si daca nu platesti chirie, tot te da afara din casa. + ca nicio banca nu-ti da credit astfel incat sa nu mai poti trai.
Daca stai pe principiile astea, niciodata nu vei reusi sa-ti iei o proprietate. Totodata, din ce a spus persoana care a adresat intrebarea, deja ar avea 50k euro, lucru care este super ok pentru el.
Ideea e ca actual am considerat mai multe optiuni.
Apartamenul in sine pe care il detin deja este in alt oras iar acum vreau sa imi iau unul in Bucuresti.
Preturile din ce m-am interesat sunt foarte mari la ce mi-as dori eu.
Una dintre variantele la care m-am gandit a fost sa imi fac un credit de nevoi personale dupa ce am reusit sa vand apartamentul si sa completez eu cu valoarea necesara, exact cum ai spus si tu.
Am sa incerc sa mai merg la banci sa mai intreb in ce suma m-as incadra cu un avans de 50.000, ideea e ca sunt multe de luat in considerare.
Nu urma acum sa imi fac imediat creditul, banuiesc ca o perioada as sta in chirie, dar mi se pare o investitie mult mai buna ca in momentul actual sa fac aceasta decizie si sa stau cu ochii pe piata.
Oricum, in perioada asta de Decembrie-Ianuarie executivii de la compania mea iau in considerare 2 optiunii, ambele foarte benefice pentru mine, una ar fi sa mareasca salariul membrilor departamenului cu 30%, alta ar fi sa il creasca direct la 7000 de lei.
Cu lucrurile astea in vedere, si faptul ca momentan nu am cum sa imi iau un credit (Nu am 3 luni la actualul angajator, dar am in total 2 ani neintrerupti de munca) cred ca cea mai buna varianta ar fi sa mai astept macar 3-6 luni pentru a vedea cum decurg lucrurile.
Multumesc mult pentru raspuns, a fost de ajutor!
Cum a spus si persoana care ti-a raspuns, intr-adevar, daca era apartamenul in Bucuresti (unde stau acum) as fi ramas cu el, dar este in alt oras iar eu sunt stabilit aici de 6 ani, ma gandesc acum ori sa majorez pretul dupa care sa ma uit pentru a gasi ceva intr-o zona mai buna (Sa spun 100.000) ori doar sa scanez piata o perioada de 3-6 luni in speranta ca apare ceva mai "ponosit" dar cu potential.
Trist e ca eu in acesti 6 ani am stat in acelasi sector doar in 2 locatii la 1km distanta unul de celalalt, lucru care m-a facut sa nu imi dau seama cum sunt de locuit si celelalte zone, banuiesc ca as mai putea pune o intrebare in care sa vad dupa ce zone sa ma uit, oricum, indiferent, mi se pare o investitie destul de buna care are o foarte mare sansa se a-si scoate banii intr-o perioada relativ scurta (sa spun 5-10 ani) dupa care raman cu un apartament caruia i-a crescut pretul la aproape dublu daca urmeaza piata ritmul care l-a urmat in ultimii 2 ani (Au crescut pretul apartamentelor cu 49%).
Oricum, multumesc mult de ajutor, chiar mi-a fost de folos!
Abcdef1 întreabă: