| Maskatu a întrebat:

Salut.

Aș vrea să încep să promovez produse prin "affiliate marketing" și voi face și reclame plătite, adică PPC. Pe Google Ads. Facebook Ads, etc... (apropo, sunt persoană fizică, nu am PFA, nu am firmă, nimic).

Întrebarea este... și exemplul.
Să zicem că la final de an trag linie și am câștigat 1000 de euro din promovarea produselor DAR pentru mia aia de euro am rulat reclame de 500 de euro. Eu ce declar anul următor? 1000 sau 500? Sau declar mia dar pot declara și cei 500 din reclame? Banii din reclame se pot dovedi. Google, Facebook, etc emit facturi fiscale cu nume, prenume, adresă etc.

Sau dacă anul acesta nu reușesc să vând mare lucru și mă costă reclamele mai mult decât primesc comision, ce fac?

Mulțumesc.

9 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Sau dacă anul acesta nu reușesc să vând mare lucru și mă costă reclamele mai mult decât primesc comision, ce fac?
Declari faliment.

| Simpatic a răspuns:

Chestii de genul asta sunt rasuflate in 2023 parerea mea, in sensul ca se platesc prost, de ce? pentru ca sunt multi care asta fac, fiecare vrea sa castige bani crezand ca va ajunge precum Tiriac, in final foarte multi cand trag linie vad ca ce au luat pe mere au dat pe pere.
Nici nu mai stii ce-i drept de ce sa te apuci in ziua de azi.
Dar cert este ca munca la stat e benefica pupincuristilor si nepotilor politici, timpul trece leafa merge, ei stau degeaba si nu fac nimic la munca, ceilalti trebuie sa ne chinuim sa facem un banut.

| Maskatu explică (pentru sadrian46):

Buna ziua. Nu stiu daca mi-ati raspuns la mișto sau la modul serios... dar va raspund politicos. Nu era problema de faliment sau ceva... este o activitate separata care poate sa iasa sau nu iasa. Sunt salariat, am carte de munca, salariul este decent, deci nu am ce faliment sa declar. Nu am rate, nu am problema financiare. Doar imi doresc ceva mai mult. Multumesc

| Maskatu explică (pentru Simpatic):

Salut! Nu sunt chiar rasuflate. In "afara" in principiu in state, marketingul prin afiliere functioneaza foarte bine si sunt oameni care isi castiga existenta din chestia asta. Trecand peste toti gurii care iti arata cum sa faci 2000 de dolari pe zi si sa iti petreci 2 concedii de cate 6 luni pe an in stiu eu ce insule exotice, sunt si oameni ok care iti arata rezultate reale... sunt zile cand nu vinzi nimic, dar si zile cand ai 1-2 vanzari. Acum depinde si de ce nișă alegi, ce comisioane se practica dar si de rate de retururi.

Dar ai inteles ideea, vreau ceva extra sa imi rotunjesc veniturile. Nu vreau sa ma imbogatesc din asta. Am incercat diverse alte activitati online dar nu am reusit sa fructific vreuna. Ar fi multe de discutat aici dar nu cred ca este cazul.

Intrebarea era daca pentru PF se declara sau nu minusurile... Am mai avut ceva fonduri mutuale, criptomonede, etc si mereu mi-am completat declaratia unica cu + sau - dar aici este un caz special, este vorba de RECLAME si banii dati pe ele.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Maskatu):

În acest caz, întrebi o contabilă cum să completezi o declarație de venit pe cont propriu anuală. Succesuri succesive îți doresc.

| Simpatic a răspuns (pentru Maskatu):

Nu am spus nimic in gluma, m-am referit la modul general ca afilierele acestea nu sunt aducatoare de multi bani la modul general pentru ca sunt foarte multi care fac asa ceva, evident nestiind ce forma ati ales de afiliere am presupus la modul general.
Unii chiar fac multi bani, dar nu are rost acum sa dam exemple de vloggeri care sunt pe piata de 15 ani, aia e normal sa vanda orice rahatis le trimite nu stiu ce producator, e normal cand ai miliaone de abonati creduli.
Cat despre celelalte forme de afiliere sunt multe.
Da, din pacate nu cunosc suficient domeniul fiscal incat sa dau si un raspuns pertinent.
Dar pentru orice nelamurire aveti sunt sigur ca un email cu aceasta intrebare la Finante, Anaf, o sa primiti si un raspuns pertinent.
Tot la modul general v-a ajutat raspunsul meu? sunt sigur ca nu, dar nici ceilalti nu s-au inghesuit sa dea raspunsuri.

| Maskatu explică (pentru sadrian46):

O contabila stiam si eu ca imi poate oferi un raspuns dar eu fiind persoana fizica, nu stiu cata deschidere am catre o contabila sau poate ca ma primeste contra-cost... in alta parte cineva mi-a spus ca pe Persoana Fizica NU se deduc cheltuielile (reclamele) deci daca ai scos 1000 de dolari din vanzari dar pe tine te-au costat 500 de dolari reclamele ca sa scoti banii aceia, declari 1000 si platesti pentru mia aia. Doar pe PFA s-ar putea deduce cheltuielile sau poate si pe firma, nu stiu exact de aceea intrebam aici. Multumesc

| Maskatu explică (pentru Simpatic):

Da ai dreptate... un "side hustle" de genul asta necesita timp si atentie pentru a face ceva roditor. Eu incerc... daca iese bine, daca nu, iar bine. Dar vreau sa fiu corect si sa imi depun declaratia corecta si la timp! Asa cum i-am raspuns domnului adrian, in alta parte cineva mi-a spus ca pe Persoana Fizica NU se deduc cheltuielile (reclamele) deci daca ai scos 1000 de dolari din vanzari dar pe tine te-au costat 500 de dolari reclamele ca sa scoti banii aceia, declari 1000 si platesti pentru mia aia. Doar pe PFA s-ar putea deduce cheltuielile sau poate si pe firma, nu stiu exact de aceea intrebam aici. Multumesc

| Simpatic a răspuns (pentru Maskatu):

Eu ma bucur ca mai sunt si persoane de bun simt ca dv.
Daca din punct de vedere fiscal ar fi la fel de corecti si manelistii dar si cantaretii de muzica populara, s-ar mai aduna ceva la bugetul asta de tara, si asa nu facem decat sa ne plangem, dar cei care lucreaza platesc si pensiile speciale ale unora si indemnizatiile altora etc
Ce ar fi fost daca tot romanul ar fi platit impozit pe venit? S-ar fi numit normalitate happy