| cristi085 a întrebat:

Salut, eu îmi doresc sa îmi deschid un mic restaurant sau o cafenea și totodată sa și lucrez pentru ea, se poate, adică sa și lucrez și sa fiu și patronul restaurantului/cafenelei? Și cam care sunt investițiile in astfel de afacere?

Răspuns Câştigător
| SynapseNinja a răspuns:

Salutare! Sunt student în anul al doilea la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și am terminat liceu pe profil gastronomic, și eu zic că știu ce vorbesc.
Da, se poate să fii atât patronul restaurantului, cât și angajat cu contract individual de muncă la aceeași companie. Fiind companie privată, te poți angaja pe mai multe posturi, atât la aceeași companie cât și la alte companii private. De la stat nu ai voie să iei mai multe salarii, dar la privat ai voie să iei mai multe salarii, chit că ești patron sau nu acolo.
Iar pe partea de investiții, depinde de cât de tine cât de mare vrei să fie restaurantul. Cheltuielile de constituire MINIME pentru un SRL sunt în jur de 600 de lei, indiferent de mărimea companiei. Iar investițiile pentru un restaurant micuț sunt în jur de 27.000 de euro, fără spațiul de birouri și fără spațiul de desfășurare al restauratului. Dacă vrei să îl faci mai mare, cheltuielile vor crește.

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Normal ca poti lucra.

investitiile? pai sunt o groaza incepand de la locatie, mobilier, instrumente etc etc

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru SynapseNinja):

Te poti angaja pe mai multe posturi, dar sa vezi tu fals/uz de fals cand scriptic esti la 3 joburi in acelasi timp...

| SynapseNinja a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Dacă ești la 3 joburi în același timp, joburi la companii de stat, atunci este uz de fals. Mai exact, dacă iei 3 salarii de la stat de abia atunci „ai belit-o". Dar dacă toate 3 sunt la companii private, chit că sunt la compania ta sau la aceeași companie fără să fie a ta, atunci statul nu are ce să îți facă. Tu sau eu, ca persoane fizice, avem voie să luăm mai multe salarii de la privat, mai exact la privat putem aveam mai multe joburi. Spre exemplu, dacă avem UN SINGUR job LA STAT și 3 joburi LA PRIVAT, legal avem voie să facem astfel de lucruri. Nu contează dacă mai avem și alte salarii în privat, contează ca de la stat să nu avem mai mult de 1 salariu.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru SynapseNinja):

Salarii, da, dar e fals la pontaje. Tu - sau altcineva - intocmeste pontajul si in ala ai n ore lucrate. Daca la jobul 1 ai program 8-16 si la al doilea ai 12-20, ceva nu se prea pupa, nu? La cate motive stupide gasesc astia sa amendeze privatii, crede-ma ca au ce sa iti faca...

| SynapseNinja a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da... ăștia caută orice motiv pentru a te amenda, uneori chiar își caută nod în papură. Dar... la programul de lucru încerci să nu îți iei locuri de muncă la care să se suprapună orarul de lucru. Ei pot să te amendeze, spre exemplu, dacă ia ore lucrate peste cele prevăzute de lege.

| siriusblack98 a răspuns:

Îmi place că ai dat fundă unui copil " student " care cică știe ce vorbește ( dar numai teorie ) dar de fapt e rupt definitiv de realitate în domeniul ăsta. @TecuceanuBogdan, prietene, vezi că ce înveți la facultate se aplică într-o proporție foarte mică și în viața reală din România, asta ți-o zice un om care a deschis mai multe afaceri și a învățat practic pe propriul portofel. Acum voi răspunde la întrebările pe care le-ai pus:
1. Se poate să lucrezi în propria companie și NU AI NEVOIE de contract de muncă așa cum ți-a zis studentul " priceput ". Poți să practici din poziția de administrator atâta timp cât pentru postul respectiv nu este nevoie de licență gen ( bucătar, doctor, asistent medical, broker de asigurări etc )
2. NU AI VOIE să depășești un anumit număr de contracte de muncă la o singură persoană pe program full time chiar dacă ești privat. Pentru că studentul ți-a zis că se poate. Eu îți zic că o belești rău de tot cu controalele pentru că este dată lege.
3. Prețul unui restaurant diferă ENORM față de cel al unei cafenele ca și numărul de aprobări și certificări + costuri de întreținere și documentele contabile.
4. " Și cam care sunt investițiile in astfel de afacere? " o întrebare mai vagă de atât nu există cred. Care afacere? Restaurant sau cafenea? Pe ce suprafață? Construită de la prima cărămidă, închiriat spațiul de-a gata sau cumpărat terenul cu tot cu spațiu? Cumpărate toate ustensilele sau închiriate? În funcție de alegerile de mai sus te costă între 10k și 150k euro ( sau mult mai mult ).