| Cătă_Cătălin_2000_4NvW a întrebat:

Am avut o bacnota de 100 de lei in buzunar si am stat rezemat de un calorifer si cand ma uit din cauza calduri bacnota se stransese micsorase dar nu s-a luat scrisul de pe ea sau culoarea. Intrebare mea ar fi ce ii pot face ca sa ma folosesc de ea Mi-ar schimba-o la banca sau unde?

12 răspunsuri:
| Surpriseless a răspuns:

Incearca la magazine mai mici, sau eventual cand platesti ceva bagi bancnota deteriorata de 100 de lei, intre alte 2 bancnote, poate nu observa persoana respectiva si te scapi de ea,
Ex: platesti facturile la parinti, bagi bancnota de 100 de lei, intre alte bancote, dar sa fie frumos aranjate cap la cap, ca ala sa nu se uite in detaliu la bancnota

| eduardocarabinierul a răspuns:

Cumperi o paine cu 1 leu de la un magazin alimentar, iar dupa primesti restul in bancnote bune

| killthemwithcolors a răspuns:

Bancnotele nu se mai pot folosi daca sunt deteriorate in orice fel.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Surpriseless):

Nu merge, ca ala îi va număra si vazind bancnota șifonată nu o va accepta. Deci nu merge.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nici banca nu o schimbă, o poti schimba numai la BNR banca natională a României, la bănci din acestea m ai mici nu. O seara bună, banii se tin in portofel nu aiurea.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru eduardocarabinierul):

Nu il m ai sfatuii aiurea ca nu i o primeste nimeni, numai banca natională o poate schimba, dar nu merită drumul pana acololaughing

| gigite a răspuns:

Vânzătorul poate refuza bancnota suspectă

„Banca Naţională Română (BNR) primeşte bancnote deteriorate, rupte, vopsite, călcate din greşeală cu maşina de călcat, supuse din greşeală la diverse surse de căldură sau spălate. Cele rupte nu trebuie să aibă bucăţi mai mari de 40% lipsă din suprafaţă. De asemenea, bancnota trebuie să prezinte cel puţin un element de siguranţă pentru a putea fi schimbată. BNR nu reţine nici un comision la schimbarea banilor", a spus pentru ROMÂNIATV.NET Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR. Vânzătorul sau casierul nu poate fi obligat să primească o bancnotă care i se pare deteriorată, întrucât ar putea avea el la rândul lui probleme, în sensul că va trebui să bată drumul până la bancă.

Unde pot fi schimbate bancnotele

Banii deterioraţi nu pot fi schimbaţi la orice bancă, ci doar în anumite sucursale BNR. "Bancnotele deteriorate pot fi schimbate în sucursalele BNR din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi", a declarat Mugur Şteţ. Schimbul biletelor valorice pot fi efectuate fără costuri atâta timp cât persoana respectivă se prezintă la ghişeu. Persoanele care nu au în localitate sucursală BNR care schimbă banii deterioraţi vor trebui să plătească comision, întrucât banii sunt trimişi la sucursalele care schimă bancnotele uzate prin mandat poştal.

"Doar BNR schimbă banii rupţi, dar se poate ca şi alte bănci să facă asta, nu ştiu în ce condiţii, dacă percep comision sau nu. Oricum, dacă îi schimbă, banii deterioraţi ajung tot la BNR", a precizat Mugur Şteţ.

Românii, grijuli cu bancnotele mari

Cu cât bancnota are o valoare mai mare, cu atât grija românului pentru ea este mai mare. "Cele mai deteriorate bancnote sunt cele cu valoarea cea mai mică, respectiv cele de 1 leu", a menţionat Mugur Şteţ. Că sunt grijuli cu bancnotele poate reieşi şi din faptul că Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorului (ANPC) nu a înregistrat, cel puţin în acest an, vreo reclamaţie cu privire la bancnotele deteriorate.

"Nu s-au înregistrat reclamaţii legate de neprimirea bacnotelor deteriorate de către comercianţi sau invers, acordarea de bancote deteriorate ca rest către clienţi". a spus pentru ROMÂNIATV.NET Monica Pretorian, purtător de cuvânt la ANPC.

Sucursalele BNR care schimbă bancnotele

BNR sucursala Municipiului Bucureşti - strada Lipscani nr. 16, sector 3;

BNR sucursala Cluj - Cluj Napoca, strada Piaţa Unirii, nr. 7;

BNR sucursala Iaşi - Iaşi, B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 17;

BNR sucursala Timiş - Timişoara, B-dul I.C. Brătianu nr. 1.



Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/......35905.html

| untu a răspuns:

Daca s-a deteriorat, nu ai ce sa faci decat sa pastrezi pe sub o carte ca amintire! Oricum se pot observa vanzatorii si nu te poate primi bacnota deteriorata! Sunt foarte vigilenti cand se lucreaza cu banii, din cauza bacnotelor false!

| gigite a răspuns:

Banii vechi mai au valoare, se mai pot schimba?
Autor: Bancherul.ro
2017-01-24 18:01Banii vechi mai au valoare, se mai pot schimba?
Bancnotele vechi care nu mai sunt in circulatie
"Am gasit intr-o casa veche o punga de bancnote vechi, de 500 de mii si de un milion. Mai au vreo valoare? Se mai pot schimba?", intreaba un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financire.

Raspuns:

Stimate domn,

Banii vechi se pot schimba oricand, la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din Bucuresti, Cluj, Timisioara si Iasi.

Puteti trimite banii vechi la BNR si prin posta, urmand sa primiti in schimb bancnote noi, de aceeasi valoare. Costul taxelor postale aferente primirii banilor schimbati este suportat de BNR.

Iata ce spune BNR despre preschimbarea leilor vechi:

"Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane (cf. reglementări denominare)."

| florinica123456789 a răspuns:

Daca ai multa credinta in Dumnezeu, poate isi revine happy

| gratargratar a răspuns:

Ii poti schimba la banca. Eu am avut bancnota rupta si mi-a schimbat-o.
Du-te la Banca Romaneasca. Daca nu ti-o schimba acolo, incearca la alte banci. Daca ai filiala BNR in orasul tau si are relatii cu publicul, ti-o schimba ei 100%.