Da, dar din el trebuie sa platesti curent, salarii, taxe, impozite si accize la stat. Separat se adauga TVA-ul. Exemplu: primesti un produs cu 100 lei. Scazi TVA-ul 19% (sa zicem pentru ca sunt mai multe trepte de TVA) aduni adaosul comercial si apoi pui iarasi TVA-ul. Asa rezulta pretul final. TVA-aul il dai statului ca si impozitul si taxele.
Sa cumperi franciza = sa preiei o afacere "la cheie" de la o firma, de exemplu un magazin.
Franciza este un model de dezvoltare a unei afaceri pe care îl adoptă proprietarului unui brand deja consacrat, care vrea să se extindă la nivel local sau internațional, cu costuri reduse. Pentru că toată investiția este suportată de cel care cumpără franciza, iar el primește o taxă inițială la care se adaugă o cotă lunară, stabilită prin contract. Franciza este practic o replică a business-ului original operat de un comerciant independent de compania mamă, dar respectând conceptul și regulile acestuia. Prin cumpărarea unei francize obții brandul, conceptul de produs sau serviciu și strategia de marketing, dar de restul trebuie să te ocupi tu. Regulile de funcționare a unei francize se stabilesc pe baza unui contract încheiat între cele două părți. Pe baza acestuia, cel care cumpără franciza obține o licență, de o perioadă limitată de timp și agreează să funcționeze respectând condițiile companiei mamă. Pentru asta plătește o taxă de intrare în rețeaua de francize și o taxă periodică.
De obicei, un contract de franciză impune trei tipuri de plăți: plata inițială prin care cel care cumpără franciza dobândește dreptul de a folosi marca (brandul, denumirile produselor), uneori plata pentru instruire, echipamente sau servicii de consultanță, și procentul din vânzări care revine francizorului.
În funcție de politica fiecărei companii, mai pot fi stipulate și alte tipuri de taxe.
Unul dintre avantaje îl reprezintă faptul că operezi o afacere la cheie, cu un concept deja testat și care funcționează, iar astfel șansele de a avea un business de succes sunt mai mari.
Un altul constă în faptul că beneficiezi de asistență tehnică și managerială, dar și de servicii de training. De asemenea, promovarea cade în grija francizorului, iar asta înseamnă cheltuieli mai puține, pe care, dacă ți-ai deschide, de exemplu, propriul restaurant, ar trebuie să le faci pentru a deveni cunoscut în piață. Asta nu înseamnă însă că nu poți avea o stategie de marketing secundară, pentru că atunci când ai o franciză reprezinți, de fapt, o entitate independentă din punct de vedere juridic, financiar și managerial.
Sunt însă și dezavantaje atunci când alegi să îți deschizi o afacere în regim de franciză. În primul rând, trebuie să îi plătești francizorului taxa de intrare, dar și un anumit procent din vânzări.
În plus, business-ul funcționează pe o perioadă limită și ai garanția că va fi prelungit contractul. Mai mult, aceasta poate fi reziliat dacă francizorul consideră că nu respecți condițiile impuse de el.
Te pricepi la copiat! https://www.bursa.ro/......a-84848149 Da' asa, cu cuvintele tale, ai fi in stare sa explici?
Sa-ti dau un exemplu! Metro a inventat franciza "La Doi Pasi". Tu ai o incapere mare, o hala, ceva. Cumperi de la ei franciza si vei vinde produse alimentare si nealimentare de pe rafturi puse de Metro, cu produse cumparate de la Metro pe care acesta ti le pune la un pret mai mic. Tu-ti pui un adaos comercial care sa nu depasesca un pret stabilit de ei.
Nu stiu daca cumperi ceva, mai degraba inchiriezi numele unei companii, iti faci acea afacere si lucrezi sub numele alora, dar conditiile is sunt impuse de acea companie.
Practic e ca si cum ar fi acea companie, doara ca tu esti administratorul la acea locatie.In caz ca esti neglijent,adica nu urmezi regulile alora ti se ia numele sub care lucrezi.
De asemenea locatia o poti primi,sau o poti tu construi de la zero dar tot sub indumarea alora.
De ce se procedeaza asa? Pt ca acea firma este cunoscuta,are deja clienti,tu sa facic eva nou,nu te stie nimeni nu stii daca o sa mearga sau nu,apoi sa te apuci sa faci ceva,sa dam un exemplu,vrei sa faci un restaurant gen McDonalds,te duci pe linga ei sau altundeva,n-o sa ai mai nici o sansa,no sa vina lumea la tine,asa ca ce faci? Vorbesti cu aia frate vreau sa lucrez sub voi,ca urmare vei construi cladirea tu,sau daca au ei una si is dispusi so dea cuiva o sa o dea,ai sigla lor este exact ca si McDonalds,nu-i absolut nici o diferenta.
Dar daca tu esti neserios,mizerie, vorbit cu clientii, sau mai stiu euc e chestii, vin aia si iti ia sigla si ramai cu cladirea si te uiti la luna
Cam despre asta este in mare, esti un fel de administrator, castigi mai multi bani decat daca sa zicem ai lucra chiar sef de cladire la ei.
Asa sunt si benzinarii si alte afaceri.
Si acel adaos reprezinta banii pe care ii obții tu de pe urma vânzărilor? Adică profitul tău?
Apropo! Eu am lucrat circa 6 ani ca gestionar la electrocasnice. Am avut si adaos comercial de 42% dar aveam si produse care se vindeau pe minus. Exemplu: o combina frigorifica era la noi cu 1500 lei dar in alte magazine ajunsese la 1400 lei. Atunci patronul i-a scazut pretul la 1300 lei. Daca combina a vaut un adaos comercial de 15%, prin scaderea pretului s-a dus dracu tot adaosul comercial. De aia este bine ca sa iei produse putine si doar din cele cautate. In realitate nu prea reusesti. Cred ca cei din franciza sunt ajutati de magazinul mama si li se ridica produsele. In domeniul alimentar si chiar unele produse ne alimentare au alte belele: expira. Exemplu: detergentul expira si daca-l tii peste termen risti sa-tio iei o amenda cat casa. Atunci trebuie ca, inainte de expirare, sa-i scati pretul incat sa fie atractiv si sa scapi de el.
Bine! Din ados ramane si profitul. Un patron inteligent il foloseste pentru dezvoltare o perioada. Patroni ca Irinel Columbeanu au "investit" banii in femei de moravuri usoare si inventii traznite si acum n-are bani nici de tramvai. Asa fac si majoritatea patronilor de la mine din oras: cumpara case, masini si cand vor da faliment le vor vinde pe bani putin si se mira de ce au saracit!
Aici nu vorbim de copiat,ci de calitatea informatiei. Daca nu am pus ghilimelele mi-o asum, gafa mea
daca vrei sa stii daca am capacitatea de a explica, iti garantez ca iti pot sustine cu argumente, si cu informatii corecte si pertinente, orice tip de contract comercial din domeniul dreptului intern si international ...este job-ul meu!
Bravo! Ma bucur ca esti fata destepta! Se vede si dupa cum scrii ca nu esti o fata de mana a II-a. Totusi fapta ramane: ai copiat! Potrivit legii copyright-ului e plagiat. Nu numai ca trebuia pus intre ghilimele, dar trebuia sa indici si sursa sau un link.
Mi-am asumat,nu asta era intentia.dar,graba a stricat treaba! In ceea ce priveste,,complimentul,, domniei voastre,privind,, incadrarea,, pe categorii, a,, fetelor,, ..fiti sigur ca fac parte dintr-o grupa, diferita ..inclusiv,ca varsta! oricum, multumesc!
Franciza inseamna ca lantul de magazine sa faca profit in timp ce tu cu franciza ta dati faliment pe cont propriu. De ex. in Olanda au fost niste comentarii in presa despre un lant de magazine care facea bani din faptul ca proprietarii francizei lucreaza in pierdere si dau faliment, dupa care scot din nou franciza respectiva la vanzare, iar vine un proprietar fraier, iar da si ala faliment, iar o scot la vanzare si tot asa, doar sa-si gaseasca fraieri doritori de a cumpara o afacere.
Sa fii sanatoasa! Imi permit sa zic asa pentru ca eu sunt de varsta a III-a si banuiesc ca esti cu mult mai tanara decat mine. Cat despre categorisirea mea: eu impart toti oamenii in 2 categorii principale: destepti si prosti de "băune" (cuvant oltenesc). Deci nu era vorba doar de femei. Nu spun nimic de o categorie speciala: geniile. Aia sunt prea rari ca sa discutam de ei.
Mai tanara, nu cred,( ) iar de mugit, sau de urlat nu prea imi place ( sunt olteanca! si as dori sa va precizez, ca foarte rar se foloseste acest cuvat in Oltenia, aproape de loc!)
seara frumoasa!
Mai tanara,nu cred,( ) ( sunt olteanca! si as dori sa va precizez, ca se foloseste acest cuvat in Oltenia,!)Este vorba de expresia,, prosti de bo`one,, sau,, e prosti de baune,,! unde o regasiti in toata zona Olteniei, la campie.
seara frumoasa!
Eu n-am zis de tine ca mugesti sau urli. Cat despre expresie, si eu sunt oltean si la mine asa se zice. Doar ca eu nu sunt din zona de campie, ci din zona de deal spre munte, catre Banat. Si daca ai peste 65 de ani inseamna ca esti mai mare ca mine, daca nu... sa dea Dumnezeu sa ajungi la varsta mea si chiar mai mult!
Ai idee despre ce buget este nevoie pentru inceput? Marfa o da metro toata la termen? Sau trebuie un buget pentru a incarca magazinul. Ms
ProjectJackpot întreabă:
andreiscripcaru întreabă: