Freelancer nu e o meserie, e doar felul administrativ in care iti face meseria pe care o stii.
legal sa vinzi cursuri este, dar cursurile alea sunt praf in ochi, facute pentru bani
Cursurile alea sunt niste prostii in proportie de 99%. Ca freelancer poti sa faci ce te taie prin cap. In romana, termenii adecvati ar fi "liber profesionist" si "contractor independent".
Freelancer este o persoana care munceste la liber, care intra pe website-uri profesionale de freelanceri si ia proiecte sau lucrari si le rezolva. Firma de freelanceri tine banii si cand clientul verifica proiectul si spune ca este multumit, firma de freelancer plateste executantul.
Intr-adevar cursurile de freelanceri sunt o mare prostie. Oricum nu ai nevoie de ele ci de meseria/profesia pe care o stapanesti foarte bine, si pe care ai acum ocazia sa dovedesti cat esti de bun, muncind pe bani adevarati.
Vad ca ai doar 15 ani si practic este imposibil sa poti lucra acum, ca freelancer pe websiteuri adevarate, deci, inapoi la liceu sa-l termini cu note mari si daca esti suficient de bun, peste ani, poti muncii ca freelancer sau ca ce doresti tu.
Oameni simpli care fac o treaba in contravaloarea unei sume de bani sau in schimbul altui serviciu sau alte materiale, preferinta aleasa de ei. Insa, despre cursuri, majoritatea sunt unii care s-au uitat pe Youtube, au cautat cateva informatii pe google, posibil sa fi incercat pe propria piele, si deja se cred experimentati incat sa-i indrume pe altii si/sau sa ceara bani. Asta nu inseamna ca au urmat studii superioare si au avut experiente profesionale in domeniul despre care ei vorbesc.
Acum ca am aflat de ele de la tine, cursurile astea vad ca nu isi au rostul. Eu zic sa nu le faci.
Nu cumva incurci putin termenii, si vrei sa te referi la coaching (mentor, influencer... )?
Freelancer este orice persoana care stie sa faca ceva, are sau nu cursuri, scolarizare si diplome care atesta ceea ce stie sa faca, si contracteaza de la distanta (prin internet, etc), proiecte, de la diferiti angajatori, care de obicei impun si un termen limita pentru finalizarea proiectului.
Exista site-uri dedicate pentru "intalnirea" dintre angajator si freelancer, cum ar fi UpWork, Fivver, Freelancer, PeoplePerHour, etc, si plata se face prin intermediul acestor site-uri, pentru a evita tepele.
Freelancer poate fi un fotograf, un model (manechin), un programator, un webdesigner, un desenator tehnic, un grafician, designer, sau proiectant, arhitect sau inginer, un muzician, sau un actor... Si lista continua cu nenumarate posibilitati...
Desigur ca exista o varietate de cursuri pentru unele dintre aceste meserii, cum ar fi fotograf, 3D designer, etc... Insa printre multe firme fantoma, sau de mantuiala, exista si chestii serioase, mai ales in domeniul fotografiei.
Daca vrei sa mergi la sigur, urmezi o facultate corespunzatoare, sau te inarmezi cu timp, rabdare, calm si multa perseverenta, si devii autodidact.
Nu sunt sigur, am văzut multe conturi de ig facute de oameni care dau cursuri și la profil scrie că sunt freelanceri
Din explicatia ta, reiese ca e vorba despre coach-ing mai degraba.
Intr-un anume fel, sunt si ei liber-profesionisti, de acolo si confuzia termenilor.
Freelancer-ul e ce am scris mai sus, si ce au scris cam toti colegii.
El nu ofera educatie, cursuri., etc, nimanui, eventual are el nevoie sa faca niste cursuri, cand vine vorba de meserii pentru care nu exista in tara noastra scolarizare deloc, sau exisfa, insa doar la un nivel scazut.
Insa cei care "fac cursuri" sunt asa numitii mentori, life coach, business coach, career coach, influencer, trainer, etc...
Persoane care stiu de toate, si cel mai adesea nimic, un fel de Mama Omida incrucisata cu un psiholog, asta daca e sa fiu bland in exprimare.
Practic, niste sarlatani, care storc informatie pretioasa de la tine, o aseaza in alta forma, o prelucreaza putin, si ti-o servesc pe post de rezolvare pentru orice problema ai.
Asa, si? Ce stii sa faci/ce ai vrea sa faci/ce venit/alte beneficii ai in vedere?
Ca să pun și eu doi bănuți în tonomat, aș spune că un freelancer face exact ce spune numele: fix ce-i trece prin cap, dar totuși ceva la care se pricepe bine, altfel nu-l va angaja nimeni.
Freelancer inseamna ca faci *on-line* un job pentru altcineva
jobul poate sa fie de muuuuulte tipuri, de la configurarea unui server de hosting ca sa poata el apoi sa programeze, pana la programarea in sine, web design, photo design, etc.etc.etc. (orice chestie de IT la care se poate lucra de acasa, si sunt o tona)
cauta freelancer sau upwork pe google, apoi fa-ti un cont ca NU ai ce pierde, si o sa vezi toate domeniile in care poti sa lucrezi
Freelancerii sunt persoane calificate (de obicei cu studii), care lucreaza pe cont propriu, majoritatea sub forma de PFA.
Nu este un domeniu ci un statut. Sunt particulari care isi cauta singuri clientii, lucreaza la proiecte si primesc bani direct de la beneficiari.
Mare parte din freelanceri lucreaza in domeniul IT, in special pe web design. Lucreaza cu firme care au nevoie de site-uri complicate. De exemplu, sunt platiti sa construiasca, apoi sa modifice si sa intretina constant un site de tip magazin online.
Alt exemplu de freelancer sunt fotografii. La fel si ei, pot infiinta un PFA si pot fi platiti de catre diferite societati, sa faca poze de prezentare pe la cine stie ce afaceri, evenimente, articole de revista, etc.
Deci cam asta e ideea freelancing-ului, sa profesezi in domeniul tau pe cont propriu, fara sefi, fara sa fii parte din compania altuia. Poti infiinta un PFA sau un SRL pentru asta, pentru a putea incasa banii legal.
Cat despre cursuri de freelanceri, pare o pacaleala, la fel ca alea de dezvoltare personala. Nu ai nevoie de asa ceva.
Ai nevoie de consultanta la infiintarea firmei (PFA/SRL) si eventual de cursuri de perfectionare in domeniul pe care vrei sa il abordezi.
Lucian_Olteanu_2003 întreabă:
AlexFrandos întreabă: