Întrebare recomandată | jhon921 a întrebat:

Salutare comunitate, am o întrebare despre un credit ipotecar. Prin restituire anticipat a principalului, practic ratele pe care le platesc anticipat anuleaza dobanda aferenta lor?
De ex un credit de 30.000 cu o rata fixa de 1000lei, din care 400 e principalul si 600 dobanda. Daca eu achit 4000lei, economisesc 6000lei dobanda si tai 10luni din credit? Sau e o smecherie la mijloc pe care eu nu o înțeleg. Mersi de răspunsuri.

8 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu stim, numai banca unde ai creditul iti va putea explica, maine este deschis, mergi intre 10 si 17 la ei si întreaba i

| Solann a răspuns:

"Smecheria" este ca dobanda se plateste la creditul ramas de achitat. Daca il platesti anticipat, nu mai ai la ce plati dobanda.
Iata de ce este nevoie de un minim de educatie economica in scoala. Dar toti vor religie.

| mihai69 a răspuns:

Dacă vrei să plătești anticipat, plătește suma a doua zi după data scadenței normale a ratei creditului. Așa eviți cel mai mult să achiți dobânda la suma restantă.
Alege opțiunea de scurtare a termenului, nu pe cea de scădere a ratei.

| jhon921 explică (pentru Solann):

Deci e fix cum am înțeles eu. Daca am un credit de 1000e si dobanda de 500, întins pe ani, eu daca achit toata mia acei 500 nu mai exista. Pai si de ce nu face toata lumea asa? Ca uitându-mă la un scadentar s-ar putea plati poate cate 1 an de principal într-o luna, la ce putin e principalul. Pacat ca nu ne invata nimeni astea.

| Solann a răspuns (pentru jhon921):

Unii nu au bani dar ar putea achita 2-3 luni, sau macar una in avans. Tot ar iesi in castig.
Insa 98% dintre oameni, nu stiu. Iar Bancile nu au nici un interes sa spuna asta clientilor. Ele vor sa incaseze bani.

| Solann a răspuns (pentru mihai69):

Nu!
Achiti cel putin cu o zi inainte ca sa salvezi dobanda. Dar nu pe luna in curs ci pe urmatoarea. Daca achiti o zi dupa, platesti dobanda intreaga pe acea luna.

| mi25 a răspuns:

Daca platesti anticipat, trebuie sa platesti cel putin 3 rate. La plata anticipata se face un nou scadentar, in functie de optiune: micsorarea ratei sau micsorarea perioadei de rambursare.
Cat priveste exemplul dat, este nelegal si mai multe banci au fost amendate cu sume mari pentru nerespectarea principiului ca valoarea ratei dobanzii nu trebuie sa depaseasca valoarea ratei sumelor de rambursat.

| Solann a răspuns (pentru jhon921):

Unii nu stiu. Ignoranta. Altii, nu au bani. Altii, mai smecheri, spun ca nu le pasa de dobanda, lor le trebuiesc banii pentru "altele". Si tot asa. Motive sunt.
Bineinteles ca Banca nu o sa-ti spuna asta niciodata. Pentru ca pierde. Realitatea este ca trebuie sa te prinzi din diferite informatii si apoi sa stii sa intrebi. Daca stii exact ce sa intrebi la Banca, iti vor raspunde. Obligati. Altfel, nu.