"înființez un srl...Pot scoate bani lunar din firmă?"
doar e firma ta, faci ce vrei!
Directorul, secretarele, managerii, contabilii, alți angajați primesc salarii. Patronul/acționarii primesc dividende o dată pe an sau trimestrial, după cum e prevăzut în statut.
Repet: e firma ta, faci ce vrei, o falimentezi in 5 minute dacă dorești... e vreo problemă domnu' link?
Nu poti face ce vrei tu. S-o falimentezi, bineinteles ca poti, dar sa retragi bani din firma dupa cum te taie pe tine capul, nu se poate. De fapt se poate, doar ca te expui sanctiunilor legale. Chiar daca esti unic actionar, firma este o entitate diferita de tine, si functioneza dupa anumite reguli.
"multumesc!"
N-ai pentru ce. Dar tot nu poti retrage bani dupa cum te taie capul. Daca falimentul este provocat asa, exista sanctiuni legale. In alta ordine de idei, falimentul intentionat e avantajos doar in anumite situatii speciale, nicidecum cand vrei ca firma respectiva sa-ti asigure traiul de zi de zi.
Esti praf.
Ai mai multe variante. Una e sa te angajezi la firma cu salariu cât vrei tu dar bineînțeles va trebui să plătești taxele la stat.
Sau scoți dividende trimestrial sau anual.
Astea sunt cele mai comune modalități de a scoate banii din firma pentru nevoi personale
"NU, doar daca te angajezi la firma"
De fapt sunt si alte modalitati legale.
Poti scoate zilnic bani, cu condiția sa ai de unde. Chiar daca nu ii scoti ca si dividende, salariu sau sub alte forme, ii poti scoate ca avans din casierie, urmand ca in contabilitate sa se regleze ulterior, fie in urma unui decont (pentru ce ai achizitionat pentru firma), fie prin acoperirea lor din dividende sau salariu, bineînțeles cu impozitarea aferenta.
Ca exemplu concret, sa zicem ca iei 10.000 ron din banii firmei. In contabilitate acesti 10.000 vor figura ca un avans spre decontare acordat tie de catre firma. Tu de 6000 iti cumperi un laptop, iar cu restul de 4000 mergi intr-o excursie cu familia. Pentru cei 6000 vei primi o factura, pe care o depui in contabilitate, scazand astfel suma din avansul de 10.000, astfel ca datoria ta se reduce la 4000. Sa presupunem ca esti angajat la propria firma cu un salariu lunar de 3000 Ron, in ziua de salariu in contabilitate se va face o miscare (doar pe hârtie) cum ca ti-au fost platiti cei 3000 si in acelasi timp tu ai returnat 3000 din avansul primit. In acel moment, tu ramai cu 1000 de ron datorie catre firma. Tot contabil, se poate face o miscare similara prin care tu primesti dividende de 1000 de ron, returnand concomitent avansul de 1000, astfel ca datoria ta se stinge.
Acestea sunt doar exemple mult simplificate (nu am tinut cont de TVA, contributii, impozite) pentru a înțelege ca desi banii firmei sunt teoretic separati de banii tai, in practica, mai ales daca esti unic asociat, tu te poti folosi de banii firmei dupa bunul tau plac, iar cat timp iti achiți toate obligațiile fiscale nu se va lega nimeni de tine pentru acest lucru.
Scuza ma ca te intreb dar SRL sti cum se infiinteaza? CE acte iti trebuiesc smd?)))
Banii din firmă îi poți scoate ca dividende (oricând în timpul lunii), iar odată pe lună cănd se fac OP-urile, contabila îți prinde și OP-ul cu impozitul pe dividende (5% din sumă).
Nu mai e odată pe an, sau la 6 luni, sau la 3 luni cum era înainte.
Transferi bani din firmă în contul propriu cu specificația "dividende" oricând.