| booody a întrebat:

Salutare! Nu am prea multe cunoștințe in domeniul energiei electrice asa ca vreau sa imi raspundeti la o intrebare. Pretul unui Kwh provenit din energia eoliana este mai ieftin decat cel provenit din combustibili fosili?

11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu.

| relian a răspuns:

Pretul este ala afisat de compania care iti furnizeaza tie energia electrica.
De regula furnizorii de electricitate catre populatie nu se ocupa si cu producerea acelei energii,aia doara cumpara energia de la producatori,inchiriaza reltelele de la cei care le detin si baga si ei un pret.

Deci ca in orice domeniu si energia electrica trece prin mai multe maini,prin mai multe companii, inaintea dea ajunge la om acasa.

Cei care produc se ocupa doara cu produsu, nu si cu vanzarea catre populatie.
Daca ar fi fost asa pretu ar fi fost mai mic, nu mic mic, dar oricum mai mic.
Deci este un lant, unia produc, altii vind.De ce unele companii vind mai ieftin? Cele noi de regula,cand o companie este noua,baga pentru inceput un pret mai mic,sa isi faca rost de clientela,dupa revin si ei la preturile practicate de restul.

Nu te poti baza doara pe curentul provenit de la eoliene sau panouri solare,nu ai cum,deci nici companiile care vind catre populatiue nu se bazeaza doara pe curentul venit doara de la eoliene sau panouri solare.

Nici daca ai avea tu acasa panouri solare sau o eoliana tot nu ai fi independent,ai ramane conectat la retea,cit produci folosesti,daca produci mai mult bagi tu in retea si aia iti dau tie credit,iar cand nu mai produci,ori produci prea putin, atunci mai folosesti si de la retea.
La luna sau semestru se face calcul si ti se aduce factura, ori iti mai dau aia ceva tie, ori sinteti chit, ori mai dai tu ceva acolo, depijnde ce consumi si cit produci.

| mihai69 a răspuns:

Acum costurile sunt comparabile; posibil ca în scurt timp să devină mai ieftină.

| DeidaraXR1 a răspuns:

Ii mai ieftin, dar combustibilii fosili sunt taxați foarte mult de state și guverne. Pe lângă taxe, e și foarte greu sa obții permisiune sa forezi după combustibili fosili.
Cel mai ieftin curent e cel nuclear, dar nu se vrea din cauza mișcărilor Greenpeace, chiar dacă riscul unei catastrofe a scăzut de mii de ori

| Cksihja a răspuns:

Da dacă ai producție proprie.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Hidroelectrica produce si distribuie.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Distribuie unde anume? Tu vrei sa spui ca iti vinde tie Hidroelectrica curent electric? Mai sa fie, e bun, daca e asa atunci o fi, daca spui tu.Deci tu primestri factura direct de la hidroelectrica?

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Da, exact. Primesc factura de la Hidroelectrica. La antet scrie: Furnizor
SPEEH HIDROELECTRICA SA (e copy-paste).
Chiar la TV a aparut un reprezentant de la Hidroelectrica si a explicat de ce se primesc cu intarziere facturile.

| relian a răspuns (pentru mi25):

E bun,poate ca au aia departament de vinzare catre populatie, dinc e arati tu nu-i Hidroelectrica SA este Speeh deci e ceva diferit totusi, dar o apartine tot de ei.
Dar se pare ca au acelasi pret ca si altii, deci nu-i nimic deosebit, sa zici iau direcgt de la producator, e mai ieftin.

| szero a răspuns:

Deci doarece noi avem un blestem national, bineinteles ca nimeni cu a raspuns la intrebare.
Bun in primul rand nu cred ca cel putin in Europa mai sunt tari care ard combustibili fosili pentru a produce electricitate. Cam toata electricitatea e din "renewals" adica hydro in cea mai mare parte, dupa care solare si cred ca pe ultimul loc e eoliana.
Normal daca ar fi sa raspund direct la intrebarea ta fara complicatii raspunsul ar fi da, fara indoaiala. E logic ca "vantul" nu genereaza taxe precum ar fi sa cumperi combustibil fosil ca sa produci acea energie(electrica).

| mi25 a răspuns (pentru szero):

Ai dreptate, dar se ridica alte probleme:
1. Cea mai importanta este gasirea locului de dispunere a sistemelor eoliene.
De aici rezulta costurile cu transportul energiei.
2. Costul instalatiilor ce revine per KW este mult mai mare. Daca ar fi ieftine, orice firma mai mare si-ar produce singura energia de care are nevoie, prin aceste instalatii eoliene.
Costul rezida si din timpul in care pot fi folosite - in functie de conditiile atmosferice - in care se inglobeaza cheltuieli de stagnare.
2. Cantitatea mica de energie produsa de un camp eolian in raport cu cea produsa de o termocentrala.
Desigur ca sunt si avantaje: in primul rand este o energie "curata".