Cel mai bine ar fi sa aplici acum. Chiar daca nu sunt fonduri disponibile banca iti va face o evaluare prealabila a veniturilor, vei sti cu exactitate cat vei putea imprumuta, etc. Mai mult decat atat, poti face si un antecontract cu proprietarul daca e dispus sa iti dea un termen de cateva luni pentru finalizarea vanzarii (adica pana se aloca fondurile plus aproximativ 2 luni cat dureaza efectiv procedura), care cel mai probabil va avea loc cel mai devreme prin aprilie. Deabia ca intre timp si proprietarul are timp sa-si completeze, daca e cazul, toate actele necesare (cadastru, intabulare, certificat energetic, etc), pe care unii nu le detin.
Se preconizeaza ca fondurile alocate pentru 2018 vor fi mai mici decat in 2017 si cu siguranta nu vor "prinde" toti. Mai ales ca sunt destui in stand by de anul asta, care nu au mai prins fonduri si care deja au dosarele complete.
Decizia referitoare la banca ia-o doar dupa ce discuti direct la cateva banci. Intr-o oarecare masura difera conditiile, inclusiv avansul din surse proprii cerut, chiar si pentru prima casa. Sunt banci care cer 10%. De asemenea gradul de indatorare acceptat difera si in consecinta poate influenta valoarea maxima a creditului pe care il poti lua in functie de veniturile tale.
De evitat e CEC Bank, cu care am avut experiente foarte neplacute, mai ales in ce priveste incetineala cu care se misca, dar nu numai.
Pentru prima casa practic nu conteaza cand iti depui dosarul (trebuie doar sa fie pornit programul, nu in fiecare an incepe chiar in ianuarie). Ofertele bacilor sunt practic identice pentru prima casa, potio intra in 2-3 banci si sa ceri o simulare pentru a vedea daca e vreo diferenta (CEC, Transilvania si Alfa au avut mici avantaje in trecut).
Poti depune dosarul si daca nu exista fonduri si de asemenea ofertele nu sunt similare. Chiar daca dobanda si durata creditului sunt relativ similare difera alte conditii, specifice fiecarei banci care pot da diferente semnificative intre o banca si alta.
In principal avansul cerut si gradul de indatorare. Repet ce am spus si mai sus, unele banci cer minim 10% participare din surse proprii, de exemplu.
Https://www.ing.ro/persoane-fizice/credite/prima-casa.html#faq
si mai e cel putin inca una, dar nu mai caut acum care.
Acum oricum, in afara de PC nu mai exista credit ipotecar cu avans sub 15%.