| Tabac13 a întrebat:

Spuneti-mi si mie va rog, ce specii de pomi as mai putea planta intr-o livada cu nuci ( 12x12 ) m
Va rog o gama mai larga daca e psibil.

Multumesc

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Se pot planta si alti pomi pana in 8-10 ani pentru ca nucul creste f greu si pana ajunge sa umbreasca tu deja ai ceva ani de recoltari de la pomii intercalati.Cand ajung nuci mari elimini pomii intercalati si aia e tot.Asta sa nu tii ditai locu ocupat cu cateva bete de nuc.

4 răspunsuri:
| florinflorescu a răspuns:

Nu stiu daca stii, dar printre nuci nu vor creste prea multe, fiindca radacinile nucului secreta anumite substante care nu favorizeaza cresterea altor plante, iar frunzele secreta juglona, care se scurge in pamant cand ploua, avand acelasi efect ca si radacinile.
daca plantezi pomi fructiferi nu ii va afecta, singurul aspect de care trebuie sa tii cont este lumina. noii pomi trebuie sa aiba suficienta lumina pentru a putea face si ei fotosinteza. soarele sa bata pe ei in timpul amiezei. succes.

| Heureuse a răspuns:

Poți planta orice, doar ca trebuie sa ții cont de pom. Nucul are coroana mare la maturitate si tine foarte multa umbră. Poți opta pentru pomi mai rezistenți cum ar fi pruni sau gutui. Daca ai plantatie de nuci nu-i amesteca. Pune jumătate nuci de exemplu, jumătate pomi fructiferi.

| Heureuse a răspuns (pentru relian):

Mie mi se pare o prostie să tai pomul în plin în rod. Pomul îl trebuie 2-3 ani să producă cu adevărat în cantități mari. Mie ideea asta nu îmi surâde. Dacă pui nuci şi vrei să obții ceva din ei atunci continui cu ei. Dacă vrei altceva îi tai si gata sau pui pomi în altă parte. Ideea ta este o soluție, dar eu personal nu as face asa ceva.

| relian a răspuns (pentru Heureuse):

Tai pomi in plin rod adica? Cred ca nu ai citit cu atentie ce am spus.Nuci se planteaza la diatante f mari 12x12 metri, imagineazati ce faci tu cu acel teren pana cand nucu ajunge sa fructifice la maxim cum spui tu? Deci pentru cas distante f mari poti pune legume, asta daca n-ai ce face, sau lucerna, sau alti pomi de vigoare f mica ii tii acolo 8-10 ani, recoltezi de la ei cel putin 5 ani, deci scoti ceva de pe terenu ala pana intra nucu sa faca recolta buna si sa umbreasca. Daca lasi acolo or sa moara oricum, ma refer pomii astilantii cais, prun etc deci ii tai tu ca sar umbri dupa reciproc si nu faci nimic bun. Iara de la un pom nu recoletzi cantitati cum spui tu dupa 2-3 ani. Dupa 2 ani de abia dacai formezi coroana, deci dupa 5 ani incolo obtii recolte asa mari. Daca ai teren si n-ai ce face cu el, atunci da lasi nucii singuri, eu am aratat ce se poate face si am dat mai multe optiuni, iar fiecare alege ce se potriveste pentru el. Poate sunt unia care nu au asa teren mult, deci ce face sta si asteapta 10 ani pinja sa faca nucu fructe? Poate omu vrea sa scoata ceva de pe terenu ala, ca urmare poti gestiona un teren cum doresti. Iara pomi sunt toti si nucu tot un pom este.Deci daca pui nuci trebuie sa astepti 10 ani acolo ca sa obtii nuci, iti surade ideea asta? Nucu nu e leguma so plantezi metru de metru, cand plantezi un nuc vei avedea ceva bete, ramuri daca le vei vedea si pe alea, deci vei vedea un teren gol si asta ceva vreme ani sa-i zic.Nucu nu creste gen fat frumos 10 ani intrunu singur. Iara cand plantezi ceva trebuie sa iei in considerare acel pom planta ce este la maturitatea lui maxima, deci citesti coroana unui nuc ce diameru are? Diamentru nu dupa 2-3 ani diametru la maximu lui, asa se descrie un pom, ca sin cazul unui om cand spui ce inaltime poate sa aiba u om nu spui 20 de cm sau 1 m cand esti copil spui intre 1, 60-2.00 madica cand este matur.Acum stii cam la ce distante se planteaza un nuc daca ai vazut unul la maturitatea lui, are o coroana uriasa, dar coroana aia nu te gandii ca apare peste noapte, deci pana sa ajunga la dimensiunile alea terenu ala multi ani va aparea ca si gol.Omu asta intreba si de asta era curios.Eu am raspuns celui care intreaba ca asta voia sa stie, cum sa foloseasca at mai bine acel teren. Daca pui tu intrebarea si vrei sa stii ceva o sa iti raspund la ce intrebi.Numa bine