| Cineva123456 a întrebat:

Voi cum țineți marea parte a banilor, cash sau pe card? De ce?

21 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Deaia ca sa intrebi tu, pe card

| gabicoo a răspuns:

Ținem cu dinții de ei.

| eliancodrut a răspuns:

Pe card, deoarece marea majoritate a cumparatturilor le platim cu cardul. In prezent si la piata sunt vanzatori care au carduri.

| TimberWolf a răspuns:

La saltea!

| Batmanel a răspuns:

Cash, urasc companiile private, aka bancile, care ne taxeaza cand primim sau scoatem proprii bani, plus, vom fii obligati ca in afara, sa primim banii pe card ca vezi draga doamne evaziunea fiscala.
Dar fiindca in secolul curent nu se poate fara, am pe el de un salariu mereu, pentru cumparaturi sau ceva plati online.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu am cash deloc, doar bani in contul bancar si credit carduri cu care platesc peste tot.
Australia nu mai foloseste cash, poate extrem de putin, ca aici totul se face prin banca si platesti peste tot cu cardul bancar.

| Cineva123456 explică (pentru Batmanel):

Pai și cum faci primești salariul in cont și după scoți de la bancomat tot sau cum? Eu țin și pe card ceva dar la fel ca tine prefer cash numa ca nu îs angajata nu am salar

| Cineva123456 explică (pentru Violleta2022):

Nu exista nici bancomate în Australia? Eu am un card la bt pe care mai țin câte ceva da nu ma ating de ei aia ca un font de urgenta mai depund din când în când scot de pe card rar, cu cardul mai plătesc da la fel rar numa asa dacă am numa bani mari și vreau sa îmi cumpăr ceva gen o sticla la jumate de apa sau ceva atunci plătesc cu cardul sa nu îmi mai dea rest. Dar rar, de regula primesc banii cash, ii cheltui cash.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Bineinteles ca exisa bancomate in Australia, dar aici 90% din oameni platesc cu cardul pest tot, atunci la ce as scoate cash?
Urgentele se platesc peste tot cu cardul, ca aici nu se da spaga si nu ai nevoie de cash nicaieri.
Chiar si o sticla de apa se plateste cu cardul bancar, de aceea nu ai nevoie de cash deloc.
De altfel Australia vrea sa elimine de tot cash-ul in cativa ani, fiindca este folosit foarte rar si nu face sens.

| Cineva123456 explică (pentru Violleta2022):

Nu sunt complet împotriva cardurilor dar nici sa se elimine complet cash-ul..sa zici ca nu are sens e o aberație. Sa ziceam ca ai un copil și vrea sa iasă în oraș și vrea sa ii dai niște bani cum ii dai ce ii zici da și mie ibanul sa îți trimit ii faci card și lui...vine pe la tine tot asa vreun copil al unei rude cum ii dai ceva nu cash? La nunta cum dai? Se afișează la întrare pe ușa la nunta iban și pui dovada tranzacției în plic? Asta e aberație...sau la lautari

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Copii au carduri de la 14 ani, deci nu au nevoie de cash, iar pana la 14 ani este ilegal sa-l lasi un copilas atat de mic sa iasa neinsotit de un parinte.
Aici se dau vouchere, care sunt bonuri valorice la diverse magazine. Unele vouchere au multe optiuni de magazine si sueprmarketuri.
O alta moda aici este ca mirii sa puna in invitatie si un mall unde ei au selectat deja obiectele dorite (seturi de farfurii, lenjerii de pat, aspiratoare, masini de spalat vase sau rufe sau ce au ei nevoie si le-au placut lor) iar nuntasii pot merge pe acel link si pot depune o suma de bani, cat doresc ei ca plata partiala sau totala pentru un anume obiect de pe lista mirilor, la acel mall. Produsul este apoi impachetat si trimsi acasa la miri, de catre magazin.
Ori ceri contul bancar si depui banii in contul lor, asa cum am facut si noi recent la o nunta,(parte din familie), unde le-am dat mai multi bani stiind ca vor pleca in luna de miere, intr-o calatorie prin lume.
Nu-i nici o aberatie, este extrem de simplu si usor sa traiesti fara cash, fiindca Australia este o tara avansata, unde nu ai nevoie de prea mult cash ca sa faci tot ce vrei.
Pana si la autobuz, metro, tren, platesti tot cu cardul bancar.
Micul meserias vine sa-ti spele masina acasa, sau sa-ti schimbe un bec, tot cu cardul se plateste.
Acum sunt zeci de aplicatii online ( paypal, wise, stripe, squar, eway samd), unde furnizorul sau meseriasul isi pune factura si-ti trimite pe email factura care contine un link unde tu-ti pui detaliile cardului bancar (operatiunea fiind facuta de firma respectiva de finante), care-i transfera apoi banii in contul meseriasului.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Bineinteles ca poti scoate cash de la automate, ca-s peste tot, dar de cand cu covidul si cu interdictia de a mai plimba banii din mana in mana, oamenii s-au obisnuit sa foloseasca numai cardurile si putin, probabil 1% folosesc cash, mai mult asiaticii care mai lucreaza la negru si cred ca se platesc numai in cash, ca altfel nu-mi explic cum de au ei cash cand totul se plateste aici cu cardul, salariile intrand pe card si cumparaturile le faci pe card, avantajul fiindca ca acumulezi puncte si poti cumpara multe produse la reduceri, daca esti membru la acel magazin.

| Cineva123456 explică (pentru Violleta2022):

Uite eu as fi excepția. Eu de as trai în Australia legal vreau sa zic nu la negru, salariu sa îl primesc în cont, tot as scoate o parte din salar ( nu mult da o parte ) și cash. Senzația aia sa ți în mana bani fizici care ști ca îs munciți de tine sa ii pipai sa ii numeri sa te uiți la ei...

| Cineva123456 explică (pentru Violleta2022):

Și în România auzisem sa se da ceva lege sa se bage pos peste tot și la magazinele mici de pâine și la piață, peste tot. În orașele mari și la noi se poate plăti cu cardul la tren și microbuze, dar chiar dacă se va putea plăti cu cardul peste tot, nu poți obliga lumea sa renunțe de tot la cash cel puțin aici din câte stiu e drept constituțional sa îți ți banii proprii în numerar

| Cineva123456 explică (pentru Cineva123456):

Și de s-ar putea plăti cu cardul peste tot aici tot ar fi oameni care ar tine și cash, sau toți banii cash is care nu au card deloc

| Batmanel a răspuns (pentru Cineva123456):

Am norocul sa primesc salariul cash, avans si completare. Sotia are pe card, imi mai completeaza cand am nevoie sau ii cheltui (dar evit cat pot onlineul). Tot ce pun deoparte schimb in euro, nu sunt valutist, dar schimb printre neamuri si prieteni la rata de vanzare nu cumparare. Altfel nu merita.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Pai nici aici nu-i obligatoriu, dar este recomandat.
Iar pentru cei care au strans cash mult si vor sa plateasca cu el, de exemplu o calatorie in strainatate sau o mobila ceva si trebuie sa plateasca multe mii de dolari, i se emite o factura si este trimis cu factura la banca sa depoziteze banii in contul mentionat pe factura, fiindca nimeni nu vrea sa mai tina cash in firma.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Traiesc de peste 30 de ani in Australia si sincer nu vad de ce as vrea sa am cash in buzunar cand se poate si fara el, fiind mult mai comod si mai simplu asa.
Senzatia de bani fizic a disparut aici, fiindca suntem confortabil sa nu mai umblam cu ei. Nu am mai vazut un cec bancar de peste 10 poate 15 ani. Nimnei nu mai plateste aici cu cecuri sau ordine de plata, totul seface de acasa sau direct la banca, cu factura, ori la oficiile postale sau alte magazine.
Aici este foarte simplu, eficient si rapid.
Lucrez in finante si evident fac plati si incasari masive, atat nationale cat si internationale, dar la banca cred ca ajung odata la 4-5 ani, cand trebuie sa schimb o adresa sau sa face vreo modificare in cont, ca-n rest se face totul online.

| Cineva123456 explică (pentru Violleta2022):

Pai la noi în tara se duce patronul firmei la banca la sfârșit de zi sa își depună încasările nu îl pune pe client sa se ducă el sa ii depună.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Cineva123456):

Vezi, de aceea spun ca noi am evoluat. Toti platim numai cu cardurile, fiind extrem de putini cei care aduc cash si vor sa plateasca cu cash, dar firma respectiva nu se deplaseaza nicaieri, fiind problema cumpatorului cu ce vrea sa plateasca.