| Mihay2023 a întrebat:

Vreau sa preiau/deschid un magazin mixt la tara, are si o mica terasa, are deja clientela, momentan face in jur de 10000lei/luna vanzari, nu sunt hotarat inca ce tip de firma sa infiintez, Pfa sau SRL, o sa fie si 1 angajat, tot aud pe la stiri ca se modifica tot felul de taxe, ce ati recomanda sa infiintez? E prima data cand fac asta si as dori ceva pareri de la cunoscatori, Multumesc!

18 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

La vânzări de 10000 lei/lună cu cât crezi că rămâi după ce plătești marfa, salariul angajatului, taxe, impozite, utilități, chirie, etc?

| adryang78 a răspuns:

SRL.
Nu te încurca cu PFA, II, IF sau ceva de genul, fiindcă plătești impozite de te spargi. Și ar fi bine să optezi pentru impozitul pe profit, fiindcă impozitul pe venit e o mare porcărie, în sensul că faci, nu faci profit, tu plătești impozit.
La firmele de tip PFA plătești impozit de două ori. O dată plătește firma, iar ce rămâne se presupune că îți intră în buzunar, deci mai plătești o dată și tu, ca persoană fizică, particulară.

| Mihay2023 explică (pentru johnnny123):

Salut, pentru inceput as fi prea incantat ca sa fiu pe profit, ceea ce sunt constient ca nu va fi, o sa incerc sa mai vin cu ceva nou in care sa cresc vanzarile pentru a putea acoperi macar cheltuielile lunare, dar asta trebuie sa incerc eu si sa vad cum sta treaba, altfel nu pot vb doar din auzite, este un risc care mi-l asum.

Răspuns utilizator avertizat
| johnnny123 a răspuns (pentru Mihay2023):

Eu ți-aș recomanda să faci estimările astea înainte de a te băga în treaba asta. Vezi care este scenariul optimist, care este scenariul pesimist, și abia apoi ia o decizie.

Oportunitățile de creștere pentru un mic magazin de la țară sunt aproape nule. Mediul rural este îmbătrânit, iar cei mai mulți oameni trăiesc dintr-o pensie de multe ori mizeră.

Indiferent cu ce "noutăți" vii, asta nu va convinge oamenii să cheltuiască mai mult în magazinul tău, pentru că nu au ce cheltui.

| anonim3248 a răspuns (pentru Mihay2023):

10.000 lei pe lună încasări înseamnă 330 lei încasări pe zi.

| Mihay2023 explică (pentru anonim3248):

Nu, eu am estimat o medie, au fost luni cand a avut si peste, incasari pe zi intre 300-500 depinde de zile.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

E total eronat de zici de pfa ca platesti impozit de doua ori. Se plateste impozit pe profitul pfa ului, apoi restul de bani raman persoanei fizice. Nu se mai aplica inca un impozit ca la dividente.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Srl fara discutie.
oin primul rand pfa e pe moarte daca se vor adopta ultimele modificari fiscale.

plus pe srl poti deconta mult mai multe si mult mai usor cheltuielile pe care le ai.

| adryang78 a răspuns (pentru suntserios):

Serios? Lucrez pentru un birou de contabilitate. Fiecare PFA, II, IF etc., depune o declarație unică estimativă în baza căreia plătește impozitul. Anul următor se depune declarația rectificativă și se trage linie.
Atenție, dividendele sunt una iar impozitul de care vorbesc cu totul altceva. Pentru dividende se aplică un impozit de 8%, iar în privința PFA-urilor este exact cum am spus. Firma plătește impozit, iar administratorul plătește din nou impozit, 10%, pentru profitul rămas.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

Am un pfa de 12 ani, stiu exact ce spun. La PFA platesti un singur impozit de 10% din profit. Dupa taxarea PFA banii ramasi nu se mai impoziteaza. Nu indu omul in eroare. Si nu confunda PFA cu SRL.

| adryang78 a răspuns (pentru suntserios):

laughing)
În regulă, dacă zici tu. Interesează-te un pic la Fisc, s-ar putea să fii în urmă cu niște datorii la stat. big grin
Și nu prea înțeleg de unde ai tras concluzia că am confundat PFA cu SRL, din moment ce am subliniat clar diferențele între cele două în privința impozitării.
Mă rog, unii n-au treabă. happy

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

Nu am nicio datorie la numeni, sunt la zi de 12 ani cu toate impozitele.

Ca sa fie clar taxele pe pfa sunt impozit 10% pe venit, cas si cass raportat la prafoanele de salariu minim in functie de venit. Restul de bani raman administaroului PFA fara nicio alta taxa. Sper ca nu esti in realitate angajat la un cabinet contabil ca faci prostii pe acolo.


PS. Daca vrei sa ma mai contrazici sa o faci doar cu citate din condul fiscal. Astept.

| anonim3248 a răspuns (pentru Mihay2023):

Este foarte puțin încasări pe zi de 300 - 500 lei.

| anonim3248 a răspuns (pentru Mihay2023):

Fără minim 2000 lei încasări pe zi nu faci afacere nici măcar tarabă în piață să vinzi roșii sau cartofi.

| anonim3248 a răspuns (pentru Mihay2023):

Nu poți avea magazin cu numai 10.000 lei încasări pe lună.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cu 10000 încasări pe lună dai faliment.

| Mihay2023 explică (pentru anonim3248):

Merci de informatii, imi sunt foarte utile, eu tot sper ca incasarile sa le fac mai mari, in momentul de fata nici produsele care sunt disponibile in magazin nu sunt multe, eu m-am gandit sa adaug ceva haine SH sau noi(dar tot ceva ifetine) pentru a creste valoare deoarece in acest sat nu au asa ceva, si probabil de accea si raportul de istoric reflecta aceasta suma.