Pe timpul lui Ceausescu. La mijloc se afla un desen care reprezenta comunismul din Romania. Iar la revolutie a fost gaurit in sensul ca oamenii vor sa scape de comunism.
În ’89, stema de pe drapel era un simbol al dictaturii comuniste. Și mai era și urâtă, dacă e s-o comparăm cu stemele pe care le-am avut-o pe steag înainte de venirea comuniștilor.
n ’89, decuparea stemei era simbolică, gestul acela însemnase ceva. După evenimentele din ’89, drapelul românesc a rămas doar cu tricolor. S-a renunțat la stema cu spice și… avem, ce-i drept, același steag cu al Republicii Ciad (mă rog, cică ei ar avea albastru indigo, iar noi albastru-cobalt, dar diferența e insesizabilă). Asemănări sunt și cu drapelele din Andorra și Moldova (acestea având însă steme diferențiatoare). Dar nu asemănările astea au fost motiv de răzvrătire.
În protestele împotriva (neo)comunismului din ’90 era cumva justificată (re)apariția drapelului găurit, căci făcea trimiterea simbolică spre comunism, atrăgea atenția.
Acum însă, după mai bine de douăzeci de ani, la orice miting, grevă sau protest apar steagurile cu gaură în mijloc. De ce? Nu mai e vorba despre comunism, nu mai are legătură cu republica socialistă România, cu stema aceea.
DumnezeuTatal întreabă: