anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Are cineva vreo idee care este legatura intre Troia si troitele(sau micile cruci) de la marginea drumului?

8 răspunsuri:
| a1doru a răspuns:

Nu are nicio egatura.pe vremea Troiei nici nu exista Crestinismul.rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru a1doru):

Mersi...atunci de ce se numeste asa?

| alessia5158 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru ca, "troita" este un cuvant care provine din limba slavona veche bisericeasca( http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_slavon%C4%83)

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru alessia5158):

Mersi...am cautat si imi da ca lb.slavona nu exista la link...f bine ca vine din slavona,`troitza` se zicea `Troia` in slavona?

| a1doru a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai troita este o cruce din lemn sau piatra pictata, asezata la rascruce de drumuri sau acolo unde au avut loc evenimente nedorite[ca sa alunge duhurile rele]. probabil ca numele de troita se trage de la acele icoane formate din trei parti[2 cu balamale], numite triptic si al carui nume, la randul sau vine din slavonul troica.

| alessia5158 a răspuns (pentru anonim_4396):

In slavona veche( se scrie cu litere chirilice care nu pot fi reproduse de la tastatura) se citeste " troicnu". Seamana cu limba rusa. Pentru a face posibila gasirea pe Google, tasteaza "wikipedia limba slavona ".

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru alessia5158):

Mersi alessia...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru a1doru):

Mersi doru...am gasit rasp.-troitza e de fapt troika,`troica`, unde c se citeste tz, probabil din ardeal vine asta...