| Inna_2589 a întrebat:

As vrea si eu detalii despre floarea numita Azalee!

Răspuns Câştigător
| UnxsurPlusxDexEnergiexFereste`tex a răspuns:

Planta arbustiva, florifera, cu inaltimea de 2-3m in mediul natural, 80-100cm in interior si 10-50cm sub forma de bonsai. Frunzele, verzi, cu lungimea de 4-5 cm sunt ovale si persistente. Florile sunt mari, campanulate, simple sau batute, cu marginile ondulate. Sunt colorate viu in tonuri de rosu, roz, violet sau alb. Fructul este o capsula. Unele specii de Rhododendron sunt foarte toxice pentru animale, in special pentru cai. Un continut relativ scazut de toxine se regaseste si in polen, mierea rezultata avand usoare efecte halucinogene si puternice efecte laxative.
Denumire populara : Azalee de interior
Sinonime : Azaleea indica
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena (peste 100 ani sub forma de bonsai)
Origine : China, Japonia, India
Habitat : Zone impadurite muntoase, mai ales de altitudini mari. Poate fi crescut si in interior inclusiv sub forma de bonsai.
Inflorire : Primavara
Temperatura : 10-19°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de mranita acida si pamant de ericacee
Fertilizare : Inainte si dupa inflorire se fertilizeaza lunar cu concentratii reduse de ingrasamant pentru plante cu flori sau pentru bonsai, daca este crescut in aceasta forma.
Inmultire : Este destul de dificila putandu-se realiza prin seminte sau butasire. Butasii sunt destul de sensibili si inradacineaza greu.
Boli si daunatori : Este o planta mai degraba sensibila la conditiile de mediu decat la daunatorii propriu-zisi. Umiditatea in exces determina asfixierea si putrezirea imediata a radacinilor extrem de fine. Lipsa umiditatii si caldura sufocanta determina caderea bobocilor inainte de inflorirea lor. Vantul si curentii de aer puternici determina caderea florilor iar bobocii nu se mai dezvolta, mentinandu-se verzi pe planta o perioada dupa care cad fara sa se mai dezvolte.
Ingrijire : Se uda la 3-5 zile astfel incat substratul sa nu fie imbibat cu apa dar nici sa se usuce complet. Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea nu suporta calcarul din apa. Vara de pulverizeaza zilnic frunzele cu apa dedurizata, exceptand perioada de inflorire. Se dezvolta mai bine daca in sezonul cald este scos in aer liber la umbra. Trebuie ferit de vant si curentii de aer. Se transplanteza odata la 2-3 ani, primavara. Se ciupesc varfurile lastarilor pentru a stimula crsterea volumului plantei si a numarului de flori. Daca este crescut sub forma de bonsai, taieturile pentru corectarea formei se aplica primavara si dupa perioada de inflorire.
Beneficii : Este o planta foarte decorativa prin florile sale simple sau batute, viu colorate. Frumusetea este sporita daca este crescut sub forma de bonsai. In habitatul natural este planta melifera.
Poate dai si o funditahappy:*

3 răspunsuri:
| Irina117 a răspuns:

Azaleele sunt un grup de arbuşti care fac parte din genul Rhododendron. Deşi la început erau clasificate ca formând un gen separat, acum se consideră că aceste plante reprezintă două subgenuri ale genului rododendronilor - subgenul Pentanthera (plante decidue) şi subgenul Tsutsuji (plante sempervirescente).
O diferenţă majoră între azalee şi restul familiei rododendronilor este mărimea. O alta este poziţia florilor pe crengi. Azaleele au flori pe vârful crengilor, dar datorită numărului mare de crengi, în perioada de înflorire arbustul este compact. Aceste plante sunt recunoscute pentru faptul că toate florile înfloresc deodată, pentru o perioadă de o lună sau două.
Floare de azalee

Un vin coreean este preparat din flori de azalee. Băutura alcoolică de numeşte dugyeonju (두견주, literal "vin de azalee"). În acelaşi timp, aceste plante sunt otrăvitoare pentru ecvidee.
Entuziaştii acestor plante au creat azalee timp de sute de ani. În acest interval de modificări genetice au fost produse peste 10. 000 de soiuri, înmulţite prin butăşire. Seminţele de azalee pot fi de asemenea colecţionate şi germinate.

Azaleele cresc cel mai bine în soluri drenate sau în ghivece menţinute într-un mediu răcoros, cu umbră. Îngrăşământul nu este necesar, iar unele specii necesită curăţire regulată.
Grădina Botanică din Iaşi prezintă în fiecare an, în luna februarie, o expoziţie dedicată azaleelor şi cameliilor. Aceasta conţine peste 35 de soiuri de azalee.

:*