| Rotari_Valy_1997 a întrebat:

Buna seara TPU! Are vreunul dintre voi o ruda la Voronet. Vreau
sa stiu cum pot face culoarea asta,, Albastru de Voronet,,.
Dau funda big grin

10 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Generatii intregi de chimisti s-au dat de ceasul mortii sa gaseasca formula Albastrului de Voronet si tu vrei s-o intrebi pe tata Leana, cuscra de cumatru vitreg cu nevasta-mea dintai?

| corolav a răspuns (pentru ardnaxur1961):

Bravo! Aprob pozitiv!

| Mayar a răspuns (pentru ardnaxur1961):

Haha, buna asta! thumbs up laughing

suntserios
| suntserios a răspuns:

Culorea aia e un mare mister care inca nu a fost elucidat si tu crezi ca stie cineva de prin sat? lol

| Mayar a răspuns:

Ce nebun esti! rolling on the floor)
Se obtine amestecand creier de om lud cu apa de ploaie big grin
rolling on the floor
Scuzeee, dar chiar nu m-am putut abtine big grin Vezi ca trebuia sa postezi intrebarea pe ''Trivia/Amuzante''

| Varsson a răspuns:

Este foarte greu, nimeni nu a reusit pana acum sa o faca.

| Mέℓℓ a răspuns:

In primul rand, eu am.In al doilea rand, albastul de Voronet este o nuanţă care a făcut celebru lăcaşul de cult mănăstiresc din Moldova.Se presupune că azuritul, substanţa care stă la baza pigmentului, a fost extras din minele din Banat. Ca să obţină o nuanţă mai închisă, meşterii moldoveni au dat un strat de culoare neagră peste var. De-abia apoi au au aplicat vestitul albastru, azuritul, care, din cauza umezelii, s-a transformat în malachit, o nuanţă mai închisă.
Albastru de Voroneţ este 2Cu Co3 Cu(OH)2, chimic carbonat bazic de cupru.Pentru pictura in tempera, amesteca parti egale din pigment cu apa distilata si galbenus de ou. Daca insa vrei pentru a vopsi oua, foloseste frunze de varza rosie.
Sper ca te-am ajutat!

| Biuq a răspuns:

Am gasit ceva interesant aici :http://www.gandul.info/......or-3197351

| RalucaPintea a răspuns:

Nu se poate afla multe generatii au incercat si nu au reusit