Generatii intregi de chimisti s-au dat de ceasul mortii sa gaseasca formula Albastrului de Voronet si tu vrei s-o intrebi pe tata Leana, cuscra de cumatru vitreg cu nevasta-mea dintai?
Culorea aia e un mare mister care inca nu a fost elucidat si tu crezi ca stie cineva de prin sat? lol
In primul rand, eu am.In al doilea rand, albastul de Voronet este o nuanţă care a făcut celebru lăcaşul de cult mănăstiresc din Moldova.Se presupune că azuritul, substanţa care stă la baza pigmentului, a fost extras din minele din Banat. Ca să obţină o nuanţă mai închisă, meşterii moldoveni au dat un strat de culoare neagră peste var. De-abia apoi au au aplicat vestitul albastru, azuritul, care, din cauza umezelii, s-a transformat în malachit, o nuanţă mai închisă.
Albastru de Voroneţ este 2Cu Co3 Cu(OH)2, chimic carbonat bazic de cupru.Pentru pictura in tempera, amesteca parti egale din pigment cu apa distilata si galbenus de ou. Daca insa vrei pentru a vopsi oua, foloseste frunze de varza rosie.
Sper ca te-am ajutat!
Ce nebun esti! )
Se obtine amestecand creier de om lud cu apa de ploaie
Scuzeee, dar chiar nu m-am putut abtine Vezi ca trebuia sa postezi intrebarea pe ''Trivia/Amuzante''