Intreaga colectie de "Capricii" ale lui Goya reprezinta, intr-o maniera autoironica, slabiciunile pictorului.
Lui Goya nu i-au fost straine slabiciunile omenesti, dar a avut destul umor incat sa le caricaturizeze in niste gravuri care vor deveni "Biblia" unui alt monstru sacru al pamfletului pictat: Salvador Dali.
Cat despre semnificatia gravurii la care te referi, as inclina sa cred (fara sa am pretentii de critic de arta) ca e ilustrarea neputintei stiintei (medicul-magar, sarlatan si avand cunostinte limitate in special de Biserica) in fata naturii si a lui Dumnezeu care isi cheama "supusii" in ceruri cand vrea EL, nesinchisindu-se de stiinta sau pseudo-stiinta oamenilor.
Acesta, nu?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Goya_Caprichos2.jpg
Un joc abstract unei minţi abstracte dintr-un moment abstract, care naşte gânduri şi filosofii abstracte.
O fi murit de neputinţă şi prostie...ca mulţi dintre noi sau toţi.
Iar cum "cauza" morţii este însăşi viaţa, ar putea să alipească "Din ce cauză voi muri?" cam de orice operă de-a sa.
Cred că un astfel de subiect este demn de "Artă şi Cultură", nu de "Trivia/Amuzante".
O mut, bine? Să nu te superi. :)
...sau poate din cauza doctorilor-măgari.
Probabil erau chiar mai măgari în secolul XVIII cu leacurile lor băbeşti.
Bine macar ca le-aveau si pe alea, acum trebuie sa ti le-aduci de-acasa...
Leacurile - zic.
Dar asta e o alta discutie.
Revenind la tablou, sa ma ia dracu` daca-l inteleg, tot in ceata sunt...
Inca il mai contemplu, poate il visez la noapte.
Oricum nu mai zici la nimeni ca ma uit de 2 ore la el, te rog frumos, ramane-ntre noi.
Hei, nu vezi că şi pe mine m-a ţinut captivă, de a trebuit să mă întorc. Fain puzzle.
Cred ca doamna e Josefa, sotia lui si el e magarul. Cred ca a vrut sa spuna ca noi femeile avem atatea de indurat de pe urma barbatilor, incat ne omorati spiritul.
anonim_4396 întreabă:
Kornelia33 întreabă: