Uite o *schema*:
Citind versurile date, ne aflam in fata unei tesaturi unice si unitare, in care realul este modelat poetic cu ajutorul imaginilor artistice (scrii ca vizuale auditive olfactive sau ce sunt) care se impletesc cu diverse figuri de stil precum (scrii ce fel de figuri sunt si dai exemple) Prin aceste versuri, eul liric ne prezinta...
Trebuie sa te legi de relatia dintre cuvinte. Sa evidentiezi daca sunt metafore/ epitete. Cam asa :
Structura < > este un/o < metafora/epitet/personificare/hiperbola deoarece < ARGUMENTE > si exprima < >.
Ar trebui sa te ajute. Bafta la examene/scoala/citit ...sau ce faci tu
Buna.
Trebuie sa povestesti pe scurt, apoi, vezi daca este vreo figura de stil ( metafora, epitet, etc. ), si explic-o ( poti spune ca ajuta la originalitatea si expresivitatea textului ).
Pai in primul rand trebuie sa intelegi ce vrea sa spuna poetul in strofa respectiva, sa stii despre ce e vorba. Apoi poti incepe cu ceva de genu''in strofa x autorul isi exprima sentimentele despre/vorbeste despre etc.Cu ajutorul metoforei x din versul y autorul vorbeste despre......etc,aberezi si tu cat poti si neaparat dai ex de figuri de stil, epitete, comparatii etc din resectiva storfa.Iei vers cu vers.
Fa-o sub forma unei demonstratii a operei epice, exemplu:
Opera „Baltagul" este scrisă de Mihail Sadoveanu şi a apărut în anul 1930. Mihail Sadoveanu a fost unul dintre marii prozatori români ai secolului al XX-lea.
Opera epică este opera literară scrisă în versuri sau proză în care autorul îşi exprimă indirect sentimentele prin intermediul acţiunii şi al personajelor.
Această operă este o operă epică deoarece acţiunea este plasată în timp şi spaţiu. Timpul acţiunii este „cătră sărbătorile de iarnă" iar spaţiul este „satul Victoriei şi al lui Nechifor Lipan".
Modurile de expunere folosite sunt naraţiunea (utilizată în relatarea întâmplărilor) care se îmbină cu dialogul (folosit în dinamizarea acţiunii) ex. „ –Care scrisoare? "şi cu descrierea (folosită în crearea cadrului spaţial şi temporal al acţiunii) ex. „satul risipit pe râpi sub pădurea de brad, căsuţele şindrilite între garduri de răzlogi".
În operă se observă prezenţa naratorului obiectiv prin folosirea verbelor la persoana a III-a: sărută, începea, se desfăcuse, era, zice.
Aducând argumentelede mai sus am demonstrat că opera „Baltagul" scrisă de Mihail Sadoveanu este o operă epică.