A fost un timp nu demult când am vrut să să ieşim cu personajele literare masculine în oraş, dar şi unul când le-am îmbătatat de-a binelea. Am dat-o şi pe feminisme la un moment dat si am ridicat statui celor mai puternice personaje literare feminine. Uneori, însă, e mai uşor să dăm în mintea copiilor şi să ne aducem aminte cum era pe vremea când credeam în orice şi citeam poveşti (nu din acelea care te adorm). Nu e greu să vă daţi seama de ce ne-am mobilizat până la urmă şi am alcătuit un top cu personajele literare preferate în copilarile, acele figuri pe care le-am admirat şi precum care ne-am fi dorit să ajungem la un moment dat.
Mary Poppins - Este singurul model literar pe care l-am selectat și care este adult. Probabil niciun alt “om mare” din literatură nu și-a spus cuvântul mai greu ca personajul lui P.L. Travers. Mary Poppins este guvernanta cea mai cool din istoria literară a secolului trecut și de departe figura maternă pe care mulți copii o iubesc chiar și în ziua de azi.
Peter Pan – E imposibil să fii copil și să nu vrei să fii ca Peter Pan, personajul magic, mereu tânăr, care trăiește într-o lume unde totul este bun și frumos, copiii învață să se descurce, oamenii mari sunt doar niște personaje negative, iar fericirea te face la propriu să zbori. Dacă Mary Poppins e cea mai cool guvernantă, atunci cel mai cool personaj literar trebuie să fie Peter Pan, pentru că mulți am vrut să fim ca el când și dacă nu am crește mari.
David Copperfield & Pip - Personajele lui Charles Dickens sunt rupte chiar din amintirile din copilărie ale autorului britanic. Secolul XIX în literatura pentru copii a fost cumva monopolizat de Dickens, ale cărui personaje sunt și vor rămâne în istoria universală unele din cele mai frumoase figuri cu care trebuie să ne întâlnim până la vârsta de 11 ani.
Nils Holgersson – Aici vorbim de copilul neascultător care învață ce înseamnă viața pe cont propriu, ce mult își iubește de fapt părinții abia atunci când nu îi mai are alături să îl dădăcească și cât de importante sunt toate ființele din lume, fie ele oameni sau animale. Relația baiețelului care într-o zi se trezește de mărimea unui degetar i-a adus scriitoarei Selma Lagerlof premiul Nobel pentru literatură în 1909.
Remi – Prin ochii lui Remi, personajul central din romanul “Sigur pe lume” al lui Hector Malot, am învățat ce înseamnă să fii orfan, al nimănui, să găsești consolare și o familie lângă un câine (mulți cred că am plâns când Capi a murit iarna, cumva încercând să îi ofere căldura corpului său lui Remi) și, într-un final, să te bucuri de întregirea unei familii, distruse de dispariția unui copil.
Pinocchio – Cartea lui Carlo Collodi îi învață pe cei mici că nu este nimic în neregulă în a fi altfel și, totodată, oferă o lecție de viață similară aventurilor lui Remi si ale lui Nils: părinții sunt de neînlocuit.
Tom Sawyer & Huckleberry Finn – Aici avem două personaje construite cumva în oglindă față de Remi, Nils și Pinocchio. Prin cei doi, Mark Twain a creat un tipar aventurier, care pleacă în lumea largă să își împlinească cele mai năstrușnice dorințe, care învață cum să se poarte, pe cine să își facă prieteni, cum să se descurce și cum să nu discrimineze.
Mowgli - Valorile familiale și buna relație dintre copii și animale sunt două teme pe care inclusiv Rudyard Kipling, la rându-i laureat cu Nobel (1907), le-a inclus în fantastica poveste a junglei.
Dorothy Gale - O fetiță care învață să fie pe cont propriu și reușește să insufle prietenilor săi încredere în ei înșiși, nu poate fi altfel decat un model de citit cu mare plăcere de cei mici. (citeşte cum am nimerit să îi găsim celebrii pantofi)
Cosette & Gavroche - Cele mai luptătoare modele literare, de la care un copil poate învăța și puțină istorie franceză, sunt Cosette si Gavroche din “Mizerabilii” de Victor Hugo. Cosette este un soi de Cenușăreasă copil, iar Gavroche este tiparul copilului în prag de adolescență, idealist și revoluționar, care, deși sărac, are puterea să viseze la o lume mai bună.
Charlie Bucket – În Charlie putem spune că am găsit modelul modern pentru copiii născuți dupa 1990. Povestea băiețelului sărman, care își iubește familia mai mult ca orice, bine crescut, modest, care ajunge să moștenească magica fabrică de ciocolată a fost inclusă ca poveste inclusiv în manualele de engleză de clasa a șaptea, a devenit un smash hit pe marile ecrane și nu predică decât despre valorile înalte care prevalează în literatura pentru copii inclusiv în secolul XX.
Harry Potter - Nu ești copil normal în ziua de azi dacă nu ți-ai pus postere pe pereți cu Harry Potter, precum o făceau alții cu Backstreet Boys. Acest Superman în miniatură şi Zucherberg al Pottermore (vezi şi ce credem noi despre noua reţea socială a lui Harry Potter) a devenit personajul preferat al cel puțin unei generații de copii în ultimii 12 ani.
Veronica Plăcintescu,
editor Bookaholic.ro
Sinele de cale ferata se monteaza in traverse si nu direct pe pamant. Da o explicatie acestui fapt. [ va rog frumos am la fizica su nu stiu cum sa explic aceasta problema]... [ Dau fundita; o3].multumesc celor care m-au ajutat.
Jules verne:prichindel
ion luca caragiale:schite d-l goe..., o scrisoare pierduta
Mihai Eminescu:luceafarul
@skorpio Tin sa-ti spun ca si mie mi-a placut foarte mult Coltul Alb si ca si tine imi plac genul cartilor de aventura. Eu am citit aproape toate cartile pe care le-ai citit si tu. Am citit Winnetou, Coltul Alb, Calatorie spre centrul pamantului, Cinci saptamani in balon(imi place foarte mult Jules Verne), Aventurile lui Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Print si cersetor si Oliver Twist. Oricum am citit mai multe carti decat cele mentionate mai sus dar acestea au fost cele care mi-au placut in special.
n1men14 întreabă:
MihaiAndronic întreabă: