Liviu Rebreanu - Ion
De ce? Simplu..este un roman de natura psihologica, construit pe baza unor intamplari reale. Mi-a placut enorm deoarece am vazut pe parcursul lecturii. discriminare, modul cum vrea un om sa isi depaseasca conditia de taran si sa nu comita aceeasi greseala ca si tatal sau!
Eu sa-ti zic drept am 12 ani si am citit intreaga carte povesti de Petre Ispirescu si mi-a placut foarte mult aceste povesti poti sa le citesti la orisice virsta nu coneaza ca esti mic sau mare cind citesti aceasta carte parca esti in acea lume e fabtastic extraodrinar, spectaculos sunt ft pasionat de literatura dar mai mult de aceasta carte!
Maitreyi de Mircea Eliade!
Si peste o mie de ani ti-as raspunde la fel! Maitreyi, cartea sufletului meu! Mi-am regasit in roman toate gandurile nerostite, e o carte sentimentală, exotică, nostalgică. Doi indragostiti care traiesc o nefericire profundă. Cum asa putea să uit vreodata cuvintele acestea: ""Îti mai amintesti de mine, Maitreyi si daca da, ai putea sa ma ierti?"...
Patul lui Procust - Camil Petrescu
Nu este tipica poveste de amor, personajele sunt diverse si conturate intr-o maniera desavarsita, si mi-a lasat un feeling exceptional. nu cred ca pot sa descriu prin cate stari am trecut citind cartea aia
Baltagul - M-a impresionat talentul de povestitor al lui Sadoveanu. Mi-ar placea sa pot povesti si eu asa de frumos.
E impresionant c-a fost scris în doar 17 zile, dar, Doamne!, ce somnifer bun mai e.
Nu prea poti gasi punti de inspiratie in literatura noastra putreda,impartita intre comunisti iubitori de tarani(Sadoveanu,Slavici,Rebreanu) si virgini care povesteau cat de fabulosi erau ei in codru sau la paranghelie cu iubita inocenta si virgina(Eminescu,partial,Eliade,partial,Nichita) si cateva licare de speranta timide(Camil Petrescu,George Calinescu,Marin Preda,Blaga).Cel mai mult m-a dat pe spate Bietul Ioanide,e cel mai complet roman ce-l avem,mai ales ca imprumuta niste accente din fabulosii aceia imaginati de Eminescu,pe care nu i-a dus la bun sfarsit.Mie mi-a placut in special, deoarece m-am regasit in pasta aceea de caractere si trairi ce-o poseda Ioanide, unul din cele mai smechere personaje din literatura noastra.(undeva langa Iona si Fred)Si nu, n-ai voie sa scrii asta in tema pentru maine, ca n-ai citit Bietul Ioanide.
imi place avataru deci raspund si eu ca sa arat ca is mascul
. Invitatie la vals de Mihail Drumes. Este una din cartile care mau marcat cel mai puternic. E o poveste de dragoste destul de moderna. Personajele sunt tinere dar au o personalitate foarte matura. Cu toate acestea cartea in realitate prezinta o poveste tragica de iubire. Scrisoarea lasata de fata la final aproape ca m-a facut sa plang. O recomand cu placere ca una din cartile ce te invata ce e viata si ce inseamna dragostea.
Din literatura romana iti recomand scriitorul Vintila Corbul: Imposibilele iubiri ale lui Petronius, Cavalcada in iad, Caderea Constantinopolelui, Sclavii pamantului, etc.
Un stil cu totul si cu totul neasteptat are scriitoarea Florina Ilis, romanul "Cruciada copiilor" iti ajunge la suflet, te captiveaza, te shocheaza prin duritatea realitatii, dar iti umple sufletul de emotie.
darko13 întreabă: