Humanitas e cea mai scumpa. Mai sunt Junimea, Art, Teora, orice. Important este ca tu sa ai bani si sa le duci cartea in format doc sau pdf. Bafta!
Salut. Iti scrie un scriitor. Felicitari pentru faptul ca scrii si pentru faptul ca o faci chiar bine. Ai inca probleme de tehnica dar asta e practic inerent varstei si se va cizela in timp, odata cu exercitiul. Acum, nu inteleg la ce te referi cand spui portofoliu. Nicio editura din lumea asta nu va fi interesata de un portofoliu. Tu trebuie sa trimiti manuscrisul complet, exact asa cum iti imaginezi tu cartea terminata 100%. In general in format PDF pentru a fi mai usor de citit de catre editori. Poti sa o trimiti si in format tiparit, prin posta de exemplu dar e mult mai simplu sa o trimiti intr-un mail, alaturi desigur pe un mesaj pe care vrei tu sa il transmiti sau in urma unei convorbiri telefonice etc. Daca volumul e bun, vei fi publicata. Poate nu de prima editura la care ai aplicat dar de una oricum. Spune lumea ca industria literara romaneasca e la pamant dar nu-i adevarat. Desigur, onorariile sunt incomparabil mai mici aici fata de decele vestice si tirajul e si el mai mic dar autorii talentati nu raman pe dinafara. Edituri precum Cartea Romaneasca sau Rao publica anual 50-60 de autori. Exista apoi o sumedenie de alte edituri, precum Corint, Nemira, Albatros, Alfa, Aius, Arca, Curtea Veche, Dacia, Dacica, Edago, Humanitas, Kriterion, Litera, Minerva, Polirom, Tineretului si multe alte edituri care imi scapa acum. Cand simti ca ai manuscrisul complet, trimite cator mai multe edituri si vezi apoi care sunt cele mai interesate si iti fac oferta cea mai buna. Daca ai de asemenea nevoie de sfaturi, ma gasesti oricand. Mult succes!
Cine te-a invatat prostia asta? Se intampla sa fiu scriitor, stii. Tu selectezi editura care iti ofera cel mai bun contract. Adica careiti da onorariul cel mai bun, cel mai bun tiraj si cel mai bun comision. Platesti pentru un volum doar daca nicio editura nu e dispusa sa te publice, ceea ce trebuie sa iti dea de gandit vis a vis de calitatea operei tale. Oricum, nu mai da mesaje care sa induca lumea in eroare.
Vorbesti prostii. Edituriile scot bani din carti. Asta-i ideea. Eu am volume publicate. Am primit onorariu (deci ei m-au platit pe mine) respectiv comision din tiraje. Asa se practica peste tot. Ti-am spus. Platetesti pentrun un volum doar daca nicio editura nu e dispusa sa ti-l cumpere. Ceea ce, inseamna ca volumul respectiv nu-i tocmai grozav. Induci oamenii in eroare, si nu e bine.
Oricum ar fi, am intrebat despre edituri, ceva sigur, doar ca sa le pot retine pentru viitor. Iau in calcul sfaturile tuturor. Si nu ma pot ocupa din prima de tot, ma gandesc sa aflu totul pe parcurs; ma induce in eroare faptul ca sunt indecisa in ceea ce fac, este o poveste lunga. Adica nu realizez ce si cine sunt in prezent, cel putin cat scriu. Multora subiectul,, dragoste'' li se pare cel mai la indemana, poate din superficialitate sau deceptii, chiar nefericite intamplari cu pseudo-scriitori fara esenta -chiar nu-mi pasa, de fapt si de drept- si totodata, anostitate. Oamenii, ei multi, nu considera ca intr-o lucrare-n care se prezinta o poveste de dragoste fictiva sau oricum ar fi ea, dar care dainuieste undeva totusi in aceasta lume -si nu-s irealista-, trebuie sa savurezi impreuna cu tine insuti si literele, trairile, ca doar ele sunt centrul si periferia, si sa simti - doar sa simti, sa iti puna in circulatie toate glandele si stimulii posibili. Ei considera pierderea timpului, asta fiind un motiv pueril, caci timpul se pierde oricum, iar mie imi place sa cred ca timpul nu exista. Stiu ca un bun scriitor, un talent in adevaratul sens marcheaza cititorul. Nu-mi dau seama daca eu pot starni ceva prin cuvintele mele. Am mult de lucrat, stiu... Frustrant este faptul ca nici macar eu nu sunt sigura de ceea ce vreau sa realizez, ma simt imprastiata si posed mereu sentimentele de neincredere si neputinta, lucruri absolut normale zic eu, deoarece evoluez din plin la anii astia. Tot ce stiu e ca pun foarte multa pasiune in proza mea, intrucat ador sa scriu, si desi nu am trait niciodata sentimentul dragostei, simt ca e acolo si tind spre el, prin simtirile mele care primeaza, dar nu in ultim rand, cuvinte. Acum a trebuit sa spun toate astea, pentru ca vreau sa stii, presupunand ca ma intelegi.
Multumesc pentru raspunsul tau dedicat care mi-a pasat oarecum un pic de incredere!
Poti sa incerci la editura Herg Benet, ii poti contacta printr-un email. Cred ca in perioada asta au si un concurs de manuscrise.
Pentru mai multe detalii: www.hergbenet.ro
Succes! :*
DZzyma întreabă: