Poate fi considerat actul de nastere al impresionismului.Se inscrie printre primele dovezi ca pictorii parasesc atelierul sau gradina palatului si se indreapta spre natura gasind acolo o inepuizabila sursa de inspiratie. Apa cu irirzarile ei in lumina rasaritului, contururile estompate lasa loc sugestiei si nostalgiei departarilor. Un astfel de peisaj care surprinde clipa era o noutate in a doua jumatate a sec. 19. Tabloul continua sa-l incante, sa-l predispuna la o visare incarcata de nostalgii si pe omul modern.
Este un rasarit in alte culori decat cele cu care suntem obisnuiti. O lumina la care nu ne asteptam in viata reala. Imi da o senzatie de bine, de frumos, de liniste, de cald, de bland, de zambet, de inceput, de speranta... Ceea ce, cred eu, e foarte important : un tablou si, in general, o bucatica din orice arta trebuie sa-ti transmita ceva, sa reuseasca sa-ti schimbe cel putin expresia fetei dupa ce iei contact cu ea. Linistea si armonia sunt coplesitoare.
Monet ajunge la concluzia ca ar fi mai interesant sa observe variațiile acelorași motive la diferite ore ale zilei, sub aspectele schimbătoare ale cerului și ale luminii.Isi arata imaginatia de a imbina mai multe imagini in una singura. Asta vad eu
Http://mindsoulthought.files.wordpress.com/2009/05/soleil-levant.jpg
L-am văzut.Este un tablou drăguţ. Mă impresionează faptul că este făcut cu atâta talent şi bună-voinţă. Claude Monet are în orice caz tablouri frumoase în general. Îmi transmite o stare de visare, mă pune pe gânduri şi mă gândesc la bărcile de pe Dunăre, într-o seară cu apus de soare.Este un tablou reuşit. (Rose Essential - Impresie. Dont copy)
Andraaaa16 întreabă: