| Tiopevuz a întrebat:

Daca pamantul e vechi de milioane de ani, noi de ce ne aflam doar in 2017? Vreau sa stiu raspunsul vostru, am auzit mai multe variante.

Răspuns Câştigător
| RaduXZ9 a răspuns:

Pentru ca au trecut 2017 and de cand s-a nascut Iisus Hristos, daca dupa ce s-a nascut El spunem anul 50, dHr (dupa Hristos) inainte de nasterea Lui spunem anul 50 iHr (inainte de hristos)

| Tiopevuz explică (pentru RaduXZ9):

Adica cumva noi am fi in anul 2017 d.Hr, iar numaratoarea a inceput odata cu nasterea LUI, si nu s-a numarat din a sasea zi de cand a aparut omul

40 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pentru ca anul 2017 e dupa calendarul gregorian, se pare ca la ora de istorie nimeni nu era prezent https://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_gregorian

| RAY a răspuns (pentru Freya1):

Fi serioasa naty eu vorbeam serios, alea sunt aiureli

| RAY a răspuns (pentru Freya1):

întotdeauna avem un bun motiv să ne încredem în Cuvântul lui Dumnezeu în loc să ascultăm de ce spun oamenii de ştiinţă atei cu teoria lor evoluţionistă.

este incredibil cat de prost a fost cel care a scris acel articol,biserica catolica accepta biserica evolutiei deci nu are legatura cu ateismul, biserica catolca recunoste si big bang, teoria evotuiei, big bang a fost propus de un preot catolic, spune papa de la roma =dumnezeu nu-i un magician, teoria evolutiei nu are legatura cu ateismul, stiinta nu are legatura cu religia sau cu ateismul, numai citi site urii sectance astia vor 10% cotizatia si sa te prosteasca

| Freya1 a răspuns (pentru RAY):

Nu te contrazic ca de data asta chiar nu m-am documentat si probabil am scris asa doar deci poate ai dreptate oricum parerile sunt inpartite

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru RAY):

Greu cu cartea pentru internauti; Nintendo este mai pe intelesul lor.winking

suntserios
| suntserios a răspuns:

De ce ora are 60 minute si nu 45?
de ce 1 km are 100 m?
de ce exista 7 zile in saptamana?

pentru ca exista niste sisteme de numerotatie folosite din vechime

| FoxyM a răspuns (pentru suntserios):

1 km are 1000 m, fara supărare

| suntserios a răspuns (pentru FoxyM):

Ehh, s-a inteles ideea si cu un 0 lipsa

| Ginosaurus a răspuns (pentru suntserios):

1 km are 1000 m, nu 100.

| FoxyM a răspuns (pentru suntserios):

Desigur

| Freya1 a răspuns:

Pai de atatia ani este pamantu populat de oameni si de vietati 2017

| GoldenZenith a răspuns (pentru Freya1):

Nu chiar.

| RAY a răspuns (pentru Freya1):

Naty pamantul e populat de specia homos sapeiens de acum o suta de mii de anii, Cele mai vechi fosile cunoscute aparținând omului anatomic modern, cum ar fi fosilele Omo de acum 195.000 de ani, Homo sapiens idaltu de acum 160.000 de ani și fosilele de la Qafzeh de acum 90.000 de ani sunt recunoscute ca aparținând oamenilor anatomic moderni. https://ro.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_arhaic

| Freya1 a răspuns (pentru GoldenZenith):

Am zis si eu asa laughing.Ca nici intrebarea lui nu e mai buna

| GoldenZenith a răspuns (pentru Freya1):

laughing adevărat.

| Nemessys a răspuns:

Miliarde*

Adevaravar a spus si raduXZ9.

Si tie ti-ar placea daca cineva te-ar intreba cand esti nascut si tu i-ai zice : 29 august anule 4.500.128.291?

| ALGator a răspuns:

Miliarde. 4.54 ± 0.05 miljarde.
Calendarul e o constructie practica facuta de om. Nu ar fi fost practic sa trebuiasca sa spui ca esti nascut in anul 4 500 002 017.
Orizontul cult al omului (de pe cand a inceput sa foloseasca scrisul) e cam de cateva mii de ani, ceeace corespunde si cu alegerea ordinului de marime al datei actuale. Pe noi oamenii, din punct de vedere al calenadarului, ne intereseaza sa prindem in el activitatile umane, nu cele ale universului. Toata existenta noastra se situeaza undeva intre micro si macrocosmos. Altfel nici nu am fi putu exista. In consecinta, nu masuram timpul nici in nanosecunde ca in microcosmos, nici in miliarde de ani ca in macrocosmos.

| ALGator a răspuns:

Diferitele religii estimasera vechimea pamintului la 5000-10000 de ani, ceeace era in fond destul de practic pentru viata omului.
Tirziu de tot, Benoît de Maillet (1656–1738) a estimat pentru prima data vechimea pamintului la circa 2 miliarde ani. Genial!
Mai e de observat ca anul calendaristic nu intentioneaza sa arate vechimea pamintului, nici macar in conceptia religioasa (anul 6000 de la formarea lumii sau cam asa).
Cifra 2017 reprezinta, tot cum se stie, cit s-a scurs de la nasterea lui Isus. Atit. Asta nu contrazice in niciun fel vechimea pamintului. Isus nu s-a nascut odata cu pamintul.

| RAY a răspuns (pentru ALGator):

Nu se stie exact cand s-a nascut iisus, in fapt primele povesti despre iisus au fost scrise cu mult dupa moartea lui de niste anonimi

| ALGator a răspuns (pentru RAY):

De acord. In contextul discutiei, 2017 ani e suficient de exact. Daca Isus se nastea in urma cu 8000 de ani, sau 100000, atunci era mai nasol, pentru ca nu ar fi existat marturii scrise iar cele orale s-ar fi pierdut sau deformat. Nici chiar asa, dupa cum spui, nu avem din pacate exactitate in relatarile despre acest om foarte interesant.

| RAY a răspuns (pentru ALGator):

A fost un filozof care apoi a fost divinizat atat

| ALGator a răspuns (pentru RAY):

Isus? Nu stiu cit de filosof a fost, daca il comparam cu Platon sau oricine altul contemporan cu el.
Eu il vad ce pe un mare Guru. A stiut sa lanseze principii si idei sociale cu mare impact. Era evreu, educat intr-o religie extrem de dura si necrutatoare. El a avut curajul si inspiratia sa propovaduiasca principii mai moderate si sa extinda aceasta varianta de religie la toti "fratii" dispusi sa creada in ea, nu numai evrei. Un act de curaj.
Apoi, stia sa fie tot timpul prezent in mijlocul maselor si prostimii, cu care statea de ospete si bautura. Exact ce trebuie sa faci daca urmaresti atragerea maselor. La mustrarea ca de ce pierde timp cu toti nenorocitii, borfasii, scursura societatii, a raspuns genial "Cine are nevoie mai mult de un doctor, cel care e sanatos?". Sursele sunt discutabile, dar raspunsul ramane totusi intelept.
Din cate stiu insa, nu se spune nicaieri ca a creat un sistem filosofic, pentru a se putea numi filosof. Dar s-a folosit de gindire si de elemente de gindire filosofica. Inca odata, pacat ca izvoarele scrise despre el nu deateaza din epoca lui.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru ALGator):

Presupusa nastere a unui mit!

| Tiopevuz explică (pentru ALGator):

Bun raspuns

| ALGator a răspuns (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Da. Totusi dat fiind ca exagerarile in acest mit sunt relativ reduse (legate doar de naster si reinviere) este plauzibil ca tocmai omul Isus sa fi lansat mitul si nu invers. Cred ca religiosii dogmatici erau suficient de obtuzi incit sa nu fie capabili sa creeze ei insisi povesti realiste, ci preluau intimplari reale (sau zvonurile lor) si le ridicau la rangul de mit cu ajutorul artificiilor uzuale (aura, legatura cu Dumnezeu etc). Dar personalitatea, trasaturile ei de baza, ideile si actiunile proveneau de la persoane reale.
Dar, intr-adevar, daca nu vor interveni descoperiri arheologice spectaculoase, ne mentinem la speculatii.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru ALGator):

Mitul mortii si al reanvierii este prezent inca mult inainte de crestinism; in mitologia hindusa. Poate chiar si in alte mitologii necunoscute mie. Chiar si in Epopeea lui Gilgamesh poti regasi reanvierea, daca citesti cu atentie; iar asta este cu cateva mii de ani inainte de presupusul Cristos

| ALGator a răspuns (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Corect! De aceea faceam distinctie intre o posibila persoana, personalitate si impachetarea ei intr-un mit cu ajutorul unui set uzual. E ca mumia propriu-zisa si sarcofagul. Ca sa ajungi la mumie indepartezi sarcofagul si fasa, care nu spun mare lucru.
Pot exista si sarcofage goale create ca sa intretina un mit. Dar intuiesc ca cei care transpuneau realitatile in mituri porneau de la intentia de a descrie si interpreta realitatile si nu de la inventii gratuite. Potopul lui Noe, poate chiar si Creatia. A posteriori ma minunez cum se povesteste ca Dumnezeu a pornit de la lut (materie anorganica) caruia apoi i-a dat forma (dupa chipul si asemanarea sa - ADN) si in final, cand prototipul era gata, i-a insuflat (wireless) sistemul operativ. Cind a fost sa o creeze pe Eva, din motive de economie de resurse (crearea prototipului Adam trebuie sa fi fost extrem de costisitoare ca efort, nu asa cum se da de inteles - timpul e comprimat) a prelevat din organismul deja existent (clonare).
Nu incerc sa sugerez, Doamne Fereste, vreun creationism. Eu ma leg de pshilogia celor care au creat religiile pornind de la descrieri. Nu cred ca erau, la inceput, oameni pusi sa inventeze ca sa-si minta si domine semenii. Erau oameni inteligenti, intelepti, peste medie, speriati si impresionati de maretia si misterul Lumii si gaseau explicatii pe masura inspiratiei lor si nivelului de gindire al epocii.
E o ipoteza. Daca as fi trait la inceputurile omenirii, nu as fi pus de la mine, pentru ca aproape totul in jurul meu mi s-ar fi parut fabulos. In The Empathic Civilization, Jeremy Rifkin arata ca primitivii nu faceau distincitie intre obiecte cu si fara viata. Pentru ei totul avea viata. Asta trebuie sa le fi inspirat respect si teama incit sa le piara pofta sa puna de la ei in mod deliberat.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru ALGator):

Ai punctat excelent; 10+

| ALGator a răspuns (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

La fel ca si tine. Multumesc!
P.S. Asta e diferenta dintre sala de clasa si o discutie aici :-(

| Purec a răspuns:

E ca si cum ai intreba " daca eu am 15 ani, cum de suntem in anul 2017"

| Tiopevuz explică (pentru Purec):

Nu are nici o relevanta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Simplu:noi calculam anii de cand s-a nascut Iisus Hristos.Stii,nu toti considera ca ne aflam in acest ani(ma refer aici la altii de o religie diferita, cei ce au ca baza Coranul

| 1231242 a răspuns:

"Fara numar"
Florin Salam

| FoxyM a răspuns:

Salutare! Suntem de 2017 ani de la nasterea lui Isus in anul 1, dar au existat si oameni inainte precum Moise, Avram etc.Insa daca te referi la Planeta Terra, aceasta de la Big Bang a durat procesul de realizare, de creare a atmosferei si a altor elemente, iar dupa aceea a vietii! Si daca Dumnezeu nu s-a grăbit să ne facă, e treaba lui

| Tiopevuz explică (pentru FoxyM):

Merci

| FoxyM a răspuns (pentru Tiopevuz):

Cu mare placere!

| mczacky a răspuns:

Daca ai citit prin carti sti ca erau niste ani inainte de Cristos si dupa Cristos dupa Cristos au inceput sa se numere din nou ani...eu as stiu...

| Minpha a răspuns:

Pai, au trecut 2017 ani de la inaltarea lui Iisus sau asa ceva