anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce se studiaza in scolile din Ro engleza britanica si nu engleza americana?
Si de ce nu poate alege fiecare elev ce si cate limbi vrea sa faca? Poate nu toti vor sa faca 2 limbi prost, ci una si buna si s-o stie la perfectie. Poate nu toti vor sa faca franceza, unii poate vor altceva.
Voi ce parere aveti?
Daca ati avea dreptul de a alege, ce si cate limbi ati vrea sa invatati?

13 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca engleza britanica e cea corecta sa zicem asa...
mi se pare ok sa te initieze scoala in 2 limbi si tu sa o aprofundezi pe aia care te intereseaza.

| SabinXTD a răspuns:

Salutare! in scoli se studiaza engleza britanica pentru ca in america nu multi ajung, deoarece e "pe cealalta parte a pamantului" fata de noi, insa in Anglia se duc multi. in scoala se invatadoua limbi pentru a te ajuta in viata, deoarece ai vazut si tu ca se studiaza ENGLEZA si inca ceva. in primulrand engleza e limba "internationala", limba ce se vorbeste peste tot. insa daca vrei sa lucrezi in Germania, o tara cu o putere financiara infinit mai mare decat Romania, in scoala te invata si germana. nu poti sa te duci sa lucrezi la o firma mare in Germania, tu vorbind engleza. practic scoala, prin aceste limbi, te scuteste de banii si timpul pierdut pe viitor. in unele licee se face spaniola, italiana si amauzit ca si ceva japoneza si rusa. ma rog, sper ca te-am lamurit macar putin. bafta la scoala!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu am fost elev pe profil Filologie la Liceul International de Informatica si am facut 4 limbi straine: turca, spaniola, engleza si Latina. Colegii de la alte clase faceau si Limba Portugheza sau Limba germana.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Cu ce te deranjeaza ca se invata engleza britanica?

| RKBlue a răspuns:

Iti dai seama ca daca ai putea alege orice limba ai dori, ar trebui sa existe cel putin 6500 de profesori de diferite limbi?
Sau vrei sa spui din limbile cele mai vorbite?
Atunci vreo 50 de tipuri de profesori...
Dar cum nu ar putea preda cate 50 la o scoala, ar trebui sa se treaca de la sistemul nostru de invataman la unul mai apropiat de cel american, unde nu se tine cont de clase.Fiecare elev merge cam la ce ore vrea(din ce poate alege) si nu trebuie sa fi cu restul clasei, ca aici.
Dar nicaieri nu poti alege exact ce limbi vrei sa studiezi.
Adica stiu ca in SUA poti alege in unele locuri intre franceza, spaniola.
Deci, practic daca s-ar putea alege, ar trebui sa ai minim vreo 5 limbi din care sa alegi:
engleza, franceza, germana, spaniola, chineza
La liceul meu poti alege dintre franceza si germana.Sunt licee la care poti face spaniola.
Mi se pare ca engleza ar trebui sa fie obligatorie orice ar fi.
Asculta-i pe oamenii care nu au facut engleza la scoala, cei care au facut-o si nu au invatat sau cei care au facut-o pe vremea comunismului.Cei mai multi ar vrea sa stie engleza.
Engleza e internationala,deci ar trebui sa fie obligatorie(asa cum este)
A doua limba ar trebui sa fie obligatorie,dar la alegere.
Stii ca in Europa de Vest, in special Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, etc nu e ceva rar sa intalnesti oameni care vorbesc mai mult de 2 limbi?
Multi vorbesc engleza, franceza, germana, o limba sau dialect local, etc
Daca stii 2 limbi, si le inveti bine, ai sanse mai mari in viata.
Si nu poti pune ca daca inveti 2 limbi in acelasi timp(adica in aceeasi saptamana, ca sa fim mai exacti) te vei incurca.
Ce mare lucru sa faci 2 ore de engleza(sau 4 la liceele bilingve)?
Daca inveti 2 limbi, nu inseamna ca iti imparti cunostiintele...
Am avut un coleg din Canada care stia engleza la perfectie (normal, caci locuia in Canada de cand era mic), romana(si o vorbea perfect, si fara accent) si franceza(mai putina)
Am un unchi(francez) care stie romana, rusa, germana si engleza, toate la un nivel avansat.
Am un alt unchi care stie suedeza si engleza, si rusa dar mai putin.A invatat cat a stat in Suedia, din dictionare de engleza-suedeza.
La ce vreau sa ajung?
Pe niciunul nu l-a impins nevoia.Niciunul nu a avut nevoie neaparata sa invete vreo limba noua.Au facut-o si acum ii ajuta enorm.
E bine sa inveti o limba straina.E si mai bine daca inveti 2.

| Osneros a răspuns:

Noi încă dăm teze din materii din care nu se dă bac, avem probleme mai importante decât alegerea limbilor străine, care și așa nu te învață absolut nimic mai mult decât numărat până la 10 și culorile.

| Lucian4 a răspuns:

Britanici au colonizat america si nu invers! daca inveti engleza britanica, un australian si un american, te vor intelege perfect, e aceeasi limba!

| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Engleza britanica> Engleza americana
Tu ai vazut ce accent frumos si placut au britanicii? Pe langa asta, de unde crezi ca a pornit limba engleza? nu te-au invatat la scoala?

| PainTech a răspuns:

Parcă ar fi mare diferență între britanică și americană, câteva cuvinte schimbate și un alt accent.


" Si de ce nu poate alege fiecare elev ce si cate limbi vrea sa faca? Poate nu toti vor sa faca 2 limbi prost, ci una si buna si s-o stie la perfectie. Poate nu toti vor sa faca franceza, unii poate vor altceva. ".

Aici sunt parțial de acord cu tine, nu toți avem aceleași nevoi, nu tuturir ne place același lucru.

De ce? Că avem un sistem educațional vechi de sute de ani și adăugarea posibilității învățării limbilor la alegere e o problema destul de delicata (de unde faci rost de profesori?).

Am propus mai demult pe site schimbarea sistemului educațional curent cu o plantforma gen Udemy/Skillshare special făcută de la 0 dar asta nu o sa se întâmple prea curând. Poate eram și mai pregătiți pentru pandemie dacă avem așa ceva. Ceea ce a fost făcut anul trecut nu se poate numi școală online, se poate numi maxim un dezastru. Dacă lucrurile ar fi făcute calumea ar fi fost altceva...

| Lucian4 a răspuns (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Da stiu. Ce ai inteles din ce am scris? ''Britanici au colonizat america''... si spanioli, engleza britanica e baza!

| cristimihailov a răspuns:

Pt ca asa e legea.
Si pentru ca trebuie sa existe si profesori si manuale pentru japoneza, chineza sau coreana ta.

| TheWznd a răspuns:

Nu scrie nicăieri în programă că trebuie studiată engleza britanică.
În general este la latitudinea profesorului și depinde pentru ce te pregătește (dacă te pregătește pentru un examen gen Cambridge, unde asta se cere, normal, se va preda engleza în varianta britanică). Eu am avut o profesoară care folosea scrierea și pronunția americană atunci când preda, pentru că îi plăcea ei mai mult, și era destul de în vârstă.
Profesorii predau în general ceea ce au învățat și ei. Anglia are o influență mai puternică asupra Europei de vest decât America. E mai aproape, atât geografic, cât și cultural (mulți studenți în schimb de experiențe, mulți profesori în schimb de experiențe, universități accesibile pentru eventualii vitori profesori). Deci e cu totul natural ca această formă a limbii să domine la noi în țară, în special în rândul profesorilor bătrâni, care n-au avut unde să interacționeze cu engleza americană.

Ar fi frumos să existe posibilitatea să îți alegi orice limbă străină vrei în școală. Din păcate, nu e posibil să pregătești și să susții în lucru atâtea cadre didactice (câte unul pentru fiecare limbă e total imposibil), să le plătești, dar să nu știi dacă vor avea de lucru într-o unitate de învățământ.

O variantă ar fi cursurile de limbă online. Ar fi frumos să existe profesori de anumite limbi străine care să facă cursuri acreditate online, gratuite pentru elevi, cu care să îți poți echivala nota în catalogul clasic, și la care să participi de oriunde din țară. Cu siguranță, în toată țara, s-ar găsi minim 30 de elevi care să își dorească să învețe norvegiana sau japoneza. Poate că se va lua în considerare o astfel de posibilitate, ca urmare a pandemiei.

| TheWznd a răspuns (pentru TheWznd):

*viitori