Dragă Alessya, textul întrebării tale nu e prea isteţ, prea corect, dacă vrei să mă pronunţ cumva. Ştefan Petică a trăit între 22.01. 1877 - 17.10 1904 ( la Buceşti, jud. Galaţi). A fost un reprezentant apreciabil al curentului simbolist, în poezia românească. A murit tînăr, la vîrsta de doar 27 de ani.
Dacă vrei să ştii ÎN CE AN a publicat Ş.P. poezia citată, cred că e foarte greu de răspuns. Lucrări de ale sale publicate "antum"( în timpul vieţii autorului ), au apărut în 1902, în ciclurile "Fecioara în alb", "Cînd vioarele tăcură", şi "Moartea visurilor" ( ediţie îngrijită chiar de autor).
În mod disparat ( aşa cîte una, cînd şi cînd) au apărut dintre poeziile sale în anul 1899 în revistele " Literatorul " (1899), "România jună"(1900), "Literatură şi artă română"(1899 - 1901).
"Postum"( după moartea autorului ), în 1909 au apărut ciclurile "Cîntecul toamnei" şi" Serenade demonice".
Ulterior, pînă în 1970, şi probabil şi după aceea, au apărut destule ediţii cu poezii semnate Ştefan Petică, dar materialele pe care le-am consultat eu nu consemnează exact poezia indicată de tine.
Nu este exclus ca ea să fi apărut în chiar trei, patru sau chiar cinci ediţii. Şi atunci care este importanţa datei, a anului cînd a fost publicată această poezie?
Dar, dacă ţii cu tot dinadinsul să pui o dată, spune şi matale că a făcut parte din unul din ciclurile pe care ţi le-am indicat eu, spune anul pe care-l vrei matale, şi ÎN MOD CATEGORIC, nu se va găsi nimeni care să te contrazică.
În ultima instanţă, în mod foarte precis el a fost publicat în unul din volumele colecţiei BPT ( 1945 - 1990), caută acel volum şi s-ar putea să găseşti date mai exacte într-o eventuală prefaţă a acelui volum.
B.P.T. a avut în vreme recenzori şi prefaţatori de excepţie.
Pe la finele anilor 80 chiar a şi apărut un volum special consacrat tuturor numerelor publicate în colecţia B.P.T. (Biblioteca Pentru Toţi)şi acolo ai putea afla exact care număr a fost consacrat lui Ştefan Petică.
Măi copile, eu sînt om de 65 de ani şi mi-au trecut prin mînă sute de copii ca tine şi nu îndrăznesc să jignesc pe cineva. Dacă ironizez unele defecte o fac spre luare aminte a celui în cauză. Cît despre tine, nu te-am jignit cu nimic. Ţi-am spus doar că enunţul textului tău nu a fost unul prea inteligent. Ceea ce este un adevăr, oricît ai încerca tu să-mi dovedeşti că nu ar fi aşa. Altcumva, mă lipsesc de mulţumirile tale. Exact cum spune poetul " laudele lor desigur m-ar mîhni peste măsură". Dacă nu ai reuşit să înţelegi că în acele două rînduri nu am avut nici un strop de intenţie de a te jigni ci doar a te pune în faţa unui adevăr înseamnă că ai un univers spiritual destul de limitat. Dacă tu nu ai perceput acest lucru ca atare, regretele sînt de partea mea. Voi căuta ca pe viitor să nu mai fac astfel de ajutoare. În orice caz sper că voi reţine numele tău şi nu mă vei mai avea de client. Zice o vorbă : " faci un bine şi-ţi auzi rău".
Intr'un cuvant m'ati facut proasta, dar mai subtil. Respect pentru anii care ii aveti, dar nu ii demonstrati.
dyana0123 întreabă: