Cand am fost si eu cu BAC ul am facut meditatii la literatura si nu am aflat nimic de genul despre Ela(desi tin minte ca romanul dragostei este fictiv). Insa imi amintesc bine ca la paragraful despre geneza (parte foarte importanta a comentariului) era de-ajuns sa precizezi faptul ca autorul insusi a luat parte la razboi si ca jurnalul lui de front a fost doar abdatat, si nu constuit de la 0 pentru a fi inclus in roman( asta se poate vedea si din maniera de scriere, din structura textului etc). In romanele subiective, personajele secundare nu au decat rolul de a starni emotii si ganduri in personajul principal, ca autorul sa se concentreze expres pe analiza proceselor lui psihice, si poate foarte foarte putin pe actiune, pe detalii exterioare. Ela, dupa cum ii spune si numele, e construita dupa "el" doar ca la feminin. Cine e ea cu adevarat sau daca l-a inselat cu adevat pe sotul ei e total irelevant in romanul cu focalizare interioara pentru ca ce ne intereseaza este doar sa urmarim complexitatea si evolutia personajului principal.
Mult succes la examen!
Ma gandesc ca daca ar fi vrut sa scrie cu acuratete despre viata lui, probabil ca personajul din roman s-ar fi numit Camil Petrescu si nu Stefan Gheorghidiu. Poate s-a inspirat din propria viata, poate a existat o domnisoara care i-a facut inima franjuri si a simtit nevoia sa-si exprime suferinta inventand personajul Ela, dar nu cred ca putem avea certitudini. Oricum, ca sa creezi un asemenea personaj cu care sa tulburi generatii intregi de cititori (recunosc, am urat-o pe femeia aia), ma gandesc ca trebuie sa ai o astfel de experienta, care sa te tulbure indeajuns de mult.
Adevărat, si in mine a stârnit tot felul de emoții. Parcă trăiam eu in locul lui Gheorghediu. Oricum, mulțumesc de răspuns!
ZloteaIulian întreabă:
MihaiAndronic întreabă: