| Oxi2018 a întrebat:

Salut!
Trec a 12-a si vreau sa ma decid la ce facultate sa merg. Mie imi place foarte mult sa pictez si sa desenez. Nu am informatiile de baza, am mers pe talent, deoarece nu am avut bani sa investesc. Fac picturi atat pe foi de bloc, cat si pe panza. Fac picturi realiste, adica. Insa nu stiu la ce facultate sa merg. Daca merg pe arte, ioc bani dupa. M-am gandit si la arhitectura, dar stiu ca acolo se aplica geometria, matematica, iar eu nu am nicio treaba cu astea. Nu stiu sa reproduc nimic din minte, trebuie sa am imaginea sau obiectul sau persoana in fata. Poate sa imi recomande cineva care are legatura cu aceasta treaba un sfat? Multumesc!

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, daca tu care te cunsoti cel mai bine nu esti capabil sa decizi ce poti face in viata ta, cum am putea sa te ajutam noi?
Apuca-te seriso de invatat matematica si geometrie daca vrei sa dai la arhitectura.
Sau pregateste intens pentru arte, ca ies bani cu gramada, daca se dovedeste ca ai imaginatie si talent. Aici nu vorbim doar de desenat frumso dupa un obiect care-l avem in fata, fiindca la arte se cere mai mult de atat si crede-ma ca sunt foarte exigenti.
Inca ceva, nu trebuie musai sa faci o facultate, care oricum nu vien cu loc de munca asiguratm, poti sa mergi la o post liceala de meserii, daca vrei sa faci ceva in viata.

| G777 a răspuns:

Poti sa incerci ceva in proiectare.

| Oxi2018 explică (pentru Violleta2022):

Te rog eu, lasa gandirea de "doar tu stii, noi nu te cunoastem". Am cerut un sfat de la cei care au tangente cu asa ceva, nu de la cei care vin cu pareri de-a-n boulea, mai ales doar ca sa ia puncte pe un site. Nu am pe nimeni cunoscut care sa ma indrume, normal ca intreb. Aici nu ma refer la ce simt eu, ci la ce e cel mai ok pentru mine. Vreau pe cineva cu experienta sa-mi zica daca la arhitectura e mai ok decat la arte, din punct de vedere al viitorului. Simplu. Care-i treaba? Si afirmatia aia ca "nu trebuie musai sa faci o facultate"...nu stiu ce varsta ai, ori ce ajutor ai avut tu din partea familiei, ori ce situatie financiara ai. Fara facultate, greu iti gasesti un job. Am cazuri in familie. Hai sa vorbim pe ce stim.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Oxi2018):

Te-am sfatuit de bine si realistic, dar vad ca nu apreciezi sfatul, probabil asteptand minciuni care ti-ar convenii mai mult, denotand ca esti un copil rasfatat, care nu -i interesat decat sa obtina ce vrea ea.

| Oxi2018 explică (pentru Violleta2022):

Ia bâșt, ca nu imi spui tu mie "fetita", chit c-oi fi tu mai mare decat mine. Nu ma cunosti. Stai pe net 24/24 de ti s-a atrofiat creierul ala. Degeaba ai varsta pe care o ai. Rahat in creiet.

| Oxi2018 explică (pentru Violleta2022):

Asa, si ce te caci atata pe tine ca au facut copiii tai facultatea in strainatate? Daca nu o faci in strainatate, gata, in Romania e degeaba, nu? De ti-ar da Dumnezeu o zi in care sa fii saraca lipita, ai muri intr-o ora. Am mai intalnit handicapati d-astia ca tine, adulti ipocriti, cu "studii superioare", facute din MITA. De aia si atitudinea pe care o aveti cu totii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt din domeniu, dar am vrut la un moment dat să fiu și pot să-ți spun ce am aflat atât din documentarea mea, cât și din experiența celor din domeniu, cu care am stat de vorbă.

E bătălărie mare pe catedrele de desen din școli. E o oră de desen pe săptămână per clasă, iar dintr-a 11a în colo se scoate și aia. Preponderent, în mediul rural, posturile nici măcar nu sunt ocupate de cadre calificate. Și la oraș se mai practică, și acolo ia domnul de mate ora, ca să mai facă pregătire cu copiii pentru evaluarea națională, sau doamna de franceză, ca să-și completeze numărul de ore. Eu una am avut noroc de o profesoară cu studii în domeniu și ne-a vorbit de cât de grea e această situație. Ba chiar s-a reapucat de facultate, a început să se specializeze pe iconografie religioasă, spunând ea că a găsit o oportunitate de lucru care îi atrage atenția, deși nu s-ar fi așteptat niciodată să ajungă la pictat de icoane și reabilitat de biserici, face un ban, câștigă o idee mai bine. O altă ramură, de data aceasta mai căutată, este grafica online, desenul digital. Aici cam trebuie să investești într-o tabletă grafică. Pentru început, una mai ieftină, dacă o folosești cum trebuie, își face treaba. Ți-aș trimite un link cu modelul la 150 de lei care mi-a fost mie recomandat (de către o persoană care tot pe el a început să aibă primele realizări), dar nu mai e de ani buni în stoc. Oricum, vei găsi ceva. Ai putea să te apuci de logo-uri, afișe cu scop comercial, sfera asta... Se câștigă bine, dacă te recomandă ca lumea produsul.

Ca să intrii la arhitectură trebuie automat să te meditezi, nu văd altfel situația. Nici arhitecții nu o duc mai roz decât profesorii dacă nu au proiecte. Într-o companie mare dacă ajungi să te angajezi și să lucrezi în echipă cu alți profesioniști, mai e cum mai e. Dar pe cont propriu, să-ți faci un nume, dificil. Mai ales că nu tot românul apelează la un ochi expert ca să-i elaboreze planul casei. Și-l face singur și-i explică în mare meseriașului ce vrea. În zonele cu un anumit specific sunt mai contactați. Ai nevoie de multă imaginație ca să te remarci și să reușești, dar și de îndrumare corespunzătoare. Meditațiile costă și ai nevoie de mai mult de două-trei ședințe...

Poți să încerci să faci tablouri la comandă. E plin Olx-ul, deși unele (majoritatea) sunt făcute prost. Tu, dacă ai abilitate, poți să faci ceva ok. E mai greu de trăit însă doar cu un așa venit.

Încă o opțiune ar fi să faci facultatea, ca mai apoi să-ți începi mica ta afacere, predând. Practic, să devii meditator. Unul bun este întotdeauna căutat. Poți să faci materiale pe care să le distribui online. Mai nou, e o banalitate să ții o meditație de desen online. Poate faci rost și de un sponsor. Nu știu dacă ai auzit de alegsadesenez.ro
E un site deținut de Alina Militaru, care a renunțat la lumea design-ului vestimentar și se descurcă pe cont propriu, trăind din arta sa. Are acest blog, este sponsorizată de ProfiArt, organizează și întruniri/cursuri plătite, în care predă tehnicile ei preferate. Mai e și individul ăla, Nicu Mihai, care are în prezent cel mai mare canal yt de desen din România și a primit multe oportunități și sponsorizări.

Consider că dacă te axezi pe desen, deși greu, sunt șanse să reușești. Ar fi bine, nu zic, să ai și un plan b.

| Den1sa a răspuns:

Daca ai putea sa imi arati unele lucrari de ale tale as putea sa iti dau un sfat in calitate de pictor si artist grafic de 9 ani

| Hypefox a răspuns:

Sunt exact ca tine fiindcă nu știu sa reproduc din minte pe foaie. Dar pe viitor poți merge pe publicitate, poți crea logo-uri, ai grafismul, marketing, arhitectura decor. Ori dacă nu deschideți ceva. Desenează poze ale oamenilor din creion, fă-le tablouri și vindele, pe Facebook se găsesc oamenii care vor și fa ti publicitate. Creează ți tablouri pe pânză și vinde la preturi rezonabile. Se găsesc oameni cărora sa le placa ce faci. Eu ma gândeam sa deschid gen un proiect, sa desenez cu vopsea pe pereți ideile oamenilor, ajutata de proiector, și sa-mi fac banii. Sau personaje animate pentru copii. Mergi la oameni acasă și le faci pe placul copiilor.