| felixbbimage a întrebat:

Am tot citit si răsfoit rubrica "Artă şi cultură" şi am realizat un lucru, trist: nimeni nu recomandă cărţi româneşti. La lecturi de vacanţă, unde sunt: Cireşarii, Groapa, ş.a? Seria romanelor cavalereşti ale lui Ioan Dan, epopei demne de Walter Scott cu "Ivanhoe"? Romanele de capa şi spadă ale Rodicăi Ojog Braşoveanu : "Taina logofătului", "Agentul secret al lui Altîn Bey", "Ochii Jupâniţei", cu nimic mai prejos de cele ale celor doi Dumas? Romanele poliţiste ale aceleiaşi Doamne a scrisului românesc, Rodica Ojog Braşoveanu: "Cianură pentru un surâs" şi seria cu Melania, Comisaru Cristescu şi motanul Mirciulică pot concura cu cele ale lui Agatha Christie. Îmi plac "Lord of the rings", "Dune", "Musashi" dar am început cu cele de mai sus, atfel nu prindeam gustul pentru universal.
Întrebarea este: care este cel mai captivant roman al unui scriitor român şi de ce trebuie citit?

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Multi nu mai sunt pasionati de citit si se gandesc ca. ar fi mai bine sa ia rezumatul de fe net si le mai ramane si lor putin timp pentru facebook, messenger etc.
Putini de tot sunt cei care mai citesc si sa iti spun sincer eu sunt in clasa 8 si cu greu mai gasesc cate un strop de timp sa mai citesc pentru ca. cei care au facut programa scolara nu stiu daca s-au mai gandit si la bietii copii.
Multe lucruri, chiar foarte multe nu iti folosesc si nu stiu de ce se mai fac, in loc sa puna baza pe ce se cere in ziua de azi si ceea ce este mai interesant.
Si la clasa nu se mai studiaza operele in intregime, doar fragmente.
Niciodata nu se va compara rezumatul de pe net cu originalul operei. niciodata, dar asta este... multi prefera netul
Si cel mai captivant roman. nu stiu pe care sa il aleg dintre multitudinea lor....ciresarii au fost minunati, la medeleni si multe altele

| Dmonik a răspuns:

Exista in listele cu lecturi suplimentare multe romane ale scriitorilor romani, incepand de la Ionel Teodoreanu, Grigore Bajenaru, Mircea Santimbreanu, Constantin Chirita si pana la Mircea Eliade, Vasile Voiculescu, Marin Sorescu sau Mircea Cartarescu.
Cel mai captivant roman?!? Cred ca depinde de gust, varsta, asteptari...
"Adam si Eva", "Trei dinti din fata", romanele lui Eliade, naratiunile lui Mihai Cantuniari, "Codul lui Alexandru"...
De ce trebuie citite? Motivatia pentru lectura e una interioara, nu fac apologia lecturii.

| MariaChrii a răspuns:

Cel mai iubit dintre pamanteni de MArin Preda este un roman fascinant, captivant care te duce in lumea din timpul comunismului in viata unui tanar care se indragosteste de mai multe pers si trece prin diferite probleme

| sabin89 a răspuns:

"...cu nimic mai prejos de cele ale celor doi Dumas".
Sa nu exageram.

| felixbbimage explică (pentru sabin89):

Argumente?

| felixbbimage explică:

Cred ca lectura e o parte importanta din formarea unei personalitati. Felul in care ne exprimam nu poate fi dat decat de exersarea si obisnuinta lecturii.Ma doare sufletul sa vad in ce fel se exprima unii pe canalele mass media, pe toate, fara exceptie.Internetul a adaugat inca un factor de neglijare a lecturii, stiti cum era dupa Revolutie, daca "am citit in ziar", era adevarat.Acum este adevarat ceea ce "am citit pe internet".Nu, nu ma intelegeti gresit, nu sunt pentru cenzura continutului dar sunt pentru acuratetea lui.Cartea scrisa este ultimul bastion, aparat de corectori, editori, tehnoredactori care vor sa dea oamenilor un continut semnificativ si corect, din toate punctele de vedere, pentru ca noi sa redobandim ceva ce aveam iar generatiile mai tinere doar au auzit ca exista: PLACEREA LECTURII.Regretul acela ca ultimul pasaj al cartii a inchis fereastra aceea minunata prin care ai privit timp de o saptamana in viata peronajelor cartii, ai iubit, ai suferit si ai invins alaturi de ei.Asta e ceea ce imi doresc pentru mai tinerii nostri prieteni.

| Ceva123 a răspuns:

Felix mersi mult de ajutor apropo as vrea sa-ti povestesc pe scurt subiectul care il are cartea mea si sa vad ce parere ai, se poate?