Eu am inteles ca Sadoveanu a fost destul de "devotat" din pura credinta, fara sa fi fost fortat de nimeni, deci nu cred sa-i fi fost impus cineva ceva. nu poti sti ce-i cu adevarat in mintea si sufletul cuiva, ce e dincolo de "masca" oficiala, publica... poate era si invidie, asa, ca intre artisti? oricum, n-ai de unde afla ce s-a intamplat atunci, istoria e plina de tot felul de chestii de genul asta, ingropate odata cu actorii principali.
Mi-e greu sa cred totusi ca a fost din proprie initiativa.Cultura iti confera libertatea asupra tuturor directiilor politice.
"Pentru a se convinge de valoarea patrimoniului oferit de Brancusi, Dej l-a trimis pe ministrul de interne Teoharie Georgescu in inspectie la Paris. Acesta s-a intors triumfator si a raportat ca „orice taran neinstruit poate face lucrarile pe care Brancusi le are in atelierul din Paris". Asa ca, inca o data, Dej a fost convins ca lucrarile lui Brancusi nu sunt decat o expresiei a burgheziei decadente si nu valoreaza zeci sau sute de milioane de euro (asa cum o aratau evaluatorii si cartile de specialitate)". (Este un citat din articolul:Sadoveanu si Dej au dat al doilea TEZAUR al Romaniei francezilor)